Почти всяка жена разполага с бижута от сребро в личната си бижутерия. Без значение дали са луксозни комплекти, или нежни верижки с красиви камъни, е важно да можете да направите разпознаване на фалшификатите, когато ги видите. Често пазаруването на сребърни бижута онлайн подлага на съмнение тяхното качество. Има различни начини на тестване, които ще ви помогнат да разберете кое е истинско и кое не. В бижутериите използват специална киселина за това, но как да проверите това и в домашни условия?

Начини за проверка на бижута от сребро

От онлайн магазин Capino.bg дават няколко предложения как можете да разграничите истинското от фалшивото. Най-разпространеният начин е чрез проверка за наличието на печат с номер 925. Той обаче се използва само за артикули, направени за търговската мрежа. Възможно е да имате съкровища в личната си колекция, които да нямат тази маркировка. Ако са поръчани за лична изработка с цел да са уникати, печата може въобще да не е слаган.  Ето няколко сигурни начина да разобличите фалшификата:

  • Йод – много е лесно да тествате истинността на метала у дома с йод. Основното нещо тук е да бъдете внимателни, защото твърде много йод може да развали бижуто. Потопете памучен тампон в йод и го докоснете до метала, след което бързо измийте. Ако то наистина е изработено от сребро, йодът ще остави мътно сиво петно върху него – колкото по-тъмно е, толкова по-висока е пробата;
  • Магнит – тъй като истинското сребро не магнетизира, тази проверка ще ви отнеме по-малко от пет секунди. Вземете някое магнитче от хладилника и го приближете до метала. Ако магнитът го привлече, значи имате фалшификат;
  • Оцет – за да направите проверка с оцет, е нужно да надраскате леко бижуто с игла, а след това капнете капка оцет. Ако мястото на надраскване стане зелено, то това е знак, че държите фалшификат;
  • Топлопроводимост – този метал има отлична топлопроводимост, така че затоплянето му може да служи и като тест за автентичност. Потопете цялото бижу или някой негови елементи в топла вода или го захванете между дланите си, за да го загреете. След няколко минути опитайте да сложите ледено кубче върху него. Ако ледът започне да се топи от топлината на метала, тогава не се притеснявайте – това не е фалшификат.

Как да разграничите сребро от посребрено

Като за начало, ако няма печат върху вашето бижу, можете внимателно да погледнете формата и състоянието му. Ако то е посребрено, покритието на някои места може да се е износило или да е започнало да пада. Огледайте добре за пукнатини. Скъпоценности, направени изцяло от сребро, не ръждясват. Ако ръждясването се забелязва върху сребърните прибори или вашите бижута, това означава, че те са посребрени.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар