Чудите си какво да правите през лятото? Все по-трудно ви е да измислите интересни занимания, с които да уплътните времето си в летните жеги? Ако сте зажаднели за малко театрална емоция и във вашия град, то късметът може и да ви се усмихне, защото постановката "Да разлаем кучетата" на Театър "Българска армия" тръгва на национално лятно турне!

"Да разлаем кучетата" на режисьора Емил Атанасов е едно от най-гледаните комедийни представления за сезона, като от 4 до 15 юли постановката ще гостува последователно в Кърджали, Хасково, Димитровград, Казанлък, Пирдоп, Пазарджик, Елхово, Свиленград, Бургас и Добрич.

Пиесата е нещо като реплика на решението на българския парламент да инкриминира обичая "тричане" с мотива, че упражнява насилие над кучатата. Идеята да претвори неотдавнашните събития осенява автора, след като вижда в телевизионен репортаж мощния отпор на нашенци, защитаващи пред Брюксел древния обичай.

Da razlaem

Така се ражда пиесата, изиграна блестящо от звездната трупа на "Армията". Представлението започва със смешен разказ за неволите около прогнилото въже на камбаната на Васил Михайлов / Иван Налбантов, който е попът на селото, а скоро след него на сцената ще се изсипят всички длъжности, държащи скрито или явно властта: Даскала ( Георги Кадурин) и Кмета (Борислав Стоилов) – Светата троица, след тях нахлуват и Ченгето (Милен Миланов), Кръчмаря (Мирослав Косев),   Кукерите (Георги Къркеланов и Тигран Торосян), Цигането (Веселин Анчев) и разбира се Чиновник от Брюксел (Мирослав Пашов), алармиран от „подлите” правозащитни организации за въртенето на кучета в Странджанско.

За да отрази бунта веднага е кацнала и Репортерката (Гергана Данданова), а на проверяващия евро-инспектор превежда Студентката (Анастасия Ингилизова). Гласът на Юксел Кадриев внася автентичност на случката, която се превръща в ужасно смешна история. Ченгето ще торомози кмета и кръчмаря, а двамата главни участници в ритуала- кукерите ще отнесат един добър пердах, за да бъдат стимулирани да се извинят и да замажат нещата.

сн. Театър "Българска армия"
сн. Театър "Българска армия"

Циганчето Салчо ще се държи по цигански, а красивата вдовица Стефка Янорова ще превърне помена в памет на мъжа й в банкет в чест на „високия” гост от Брюксел, като междувременно ще си признае и тайната любовна афера с Даскала, който в пристъп на вълнение ще защити тричането и ще открие корените му още в прабългарските традиции и обичаи.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар