Тя е магнетична, интуитивна, нежна и отдадена на... любопитството, което й служи като компас в пътешествието, наречено живот. Картините, които е създала , изкарват човека отсреща от битието и предизвикват теми за размисъл и нови въпроси. На вашето внимание представям Вероник Тотева.

С какво се откроява Вашето творчество? Какво е посланието, което искате да предадете чрез своето изкуство?

Моята работа се откроява с това, че съм избрала по свой самобитен начин да пренеса невидимия във видимия свят и напълно съзнавам какъв риск поех. Да избера изкуството и да застана зад това, какво посланието носи то, не е малко, и то в свят пълен както с жизнено важни, така и с изкуствено създадени професии. Посланието, което искам да предам е познанието, което нося в себе си от малка. Познание, което имам от различните светове, които обитавам в съня. Без да мога да рисувам или да съм учила каквато и да е дисциплина в тази област, научих себе си да се изявявам артистично в различни сфери на изобразителното и приложно изкуство. Когато започнах беше, за да покажа на хората, които обичам, какво всъщност виждам аз. Да накарам този свят да оживее извън рамките на еволюцията. Правя го по-нестандартен начин и това незнание, създаде мой собствен стил и подпис.

Образованието Ви не е в сферата на изкуството, но сте избрали да се посветите именно на него. Защо поехте по този професионален път?

Далеч не е в сферата на изкуството. Завършвайки Обществено здраве и здравен мениджмънт в Медицинския университет в София и след това магистратура по Човешки ресурси и лидерско поведение, счупих всичките представи и рамки, в които бях поставена към момента. Ценното е именно в това, да изляза от матрицата. Да дам на душата си да пие от извора и да бъде себе си в най-чист вид е много повече за моето емоционално здраве, трансформиращо се във физическо, от това да загубя време, надпреварвайки се в сивотата на века, сложена в шаблон. Артистичния свят чупи всички правила, а аз обичам тази игра.

Вероник Тотева

Има ли нещо, което блокира творческия Ви процес? Ако отговорът е "да", кое е то и как го преодолявате?

Изкуството иска време. Това е връзка и диалог, понякога монолог. Често пъти може да бъде страдание или любов. То завзема съзнанието ми по начин, който иска да надгради вижданията ми в определен миг и да удължи процеса, за да даде повече във времето. Всяко нещо, създадено от мен, е преминало в различни фази на душевността, която съм вложила - понякога сълзи, понякога смях.

Вероник Тотева

Как изглеждаше животът Ви, преди да го посветите на изкуството?

Някои отговори трябва да останат само за нас. Благодарна съм, че на 24 години събудих това, което оставих заспало за 9 години. Най-добре би го описало самото ми творчество. Животът ми преди беше луда надпревара. И всичко това, за да стигна пак до тук, но в друго време, с повече смелост и хъс да се развивам, независимо колко трънлив е пътят.

Вероник Тотева

Изявявате ли се в други сфери? В кои?

Работих за кратко в сферата на здравеопазването. От години работя дистанционно за френска компания за козметика, правейки пазарни проучвания за нея. По време на следването си, завърших и професионално обучение за естетичен, кино и театрален грим. Това отново е част от моето изкуство. В момента работя като професионален гримьор. Имам и собствен бранд, под който правя тениски, заимствани от картините, които рисувам. Изявявам се и като неспиращ пътешественик и спортист. Започвайки от художествена гимнастика в детството, стигнах до момента, в който избрах катерене, ски, сноуборд и всички други спортове, който поддържат адреналина на високи нива.

Кои творци Ви вдъхновяват?

Древните, Галактическите творци и най-вече Архитекта на Земята. Животът ми e едно голямо пътешествие и някъде там в динамиката на дните си, откривам вдъхновението в простите неща, понякога дори в пожълтелите есенни листа и слънчевата светлина.

Вероник Тотева

Как минава един ден от живота на Вероник Тотева?

Всеки ден е различен. Това, което знам е, че когато се обърна преди да заспя, искам да  ми е пълно в душата. Боравя с времето си прецизно. Създавам си предпоставки да живея щастливо. Дните ми са емоционални и динамични.

Каква е Вашата дефиниция за "изкуство"?

Тук не знам дали да започна и кога ще спра. Всичко, което създаваме, е изкуство -    материално и въображаемо. Започвайки още от ранна детска възраст - от стаята, в която живеем, начина и подредбата на нашия собствен свят. Всеки създава собствения подпис, а това не е ли изкуството? Това, което ни индетифицира пред света. Изкуство има във всяка наука. Животът е изкуство, дори и този, който визуализираме в собственото си съзнание, бленувайки да се материализира. Изкуство е репродукцията. Креативността в позитивен и негативен аспект у човека е проявена още с идването му на този свят. Що се отнася до мен, едни от най-интересните неща, които създавам, остават скрити в съня ми.

Вероник Тотева

Кое е мястото, пряко и преносно, в което се чувствате себе си?

Чувствам се себе си в планината. Там, където хоризонтът няма край. Там, където съзнанието ми спира да работи на човешка честота. Там, където се сливам с безкрайността. Интересно е човек какви прозрения под формата на видения, може да получи в самота. Смятам, че е важно всеки да направи това - да остане сам със своето енергийно същество, да зададе въпроси неудобни, за когото и да е било. Да разбере какво прави щастлива душата му. Да претърпи промяната любознателно.

Автор

В момента е студент по Журналистика в Нов български унивеститет. Вдъхновява се от новото, различното и предизвикателствата. Фен е на качествената музика, съпроводена с приятна компания и вино. През свободното си време чете книги, излиза с приятели и прави опити да се учи да свири на акустична китара.

Напишете коментар