Правителството обяви извънредно положение в България заради коронавирус пандемията, блокирала света и изправила хората на нокти в последните месеци. Ние обаче винаги се стараем да гледаме нещата откъм добрата им страна. А ако можем да намерим такава в настоящата ситуация, то това със сигурност е повечето свободно време за филми, сериали, книги и видео игри.

Извънредното положение, обявено у нас, някак бързо ни върна желанието да изгледаме някои определени филми, свързани със смъртоносни вируси, масови зарази и постапокалиптична атмосфера. И някое друго празноглаво зомби. Не че искаме да се сдухваме допълнително, но някак ни идва отвътре да натиснем play бутона.

Преди да започнем, длъжни сме отново да повторим двете ключови неща в настоящия момент - спазвайте добра хигиена и си стойте вкъщи колкото е възможно повече. Светът няма да ви избяга, той и без това в момента е на пауза. Не правете глупости и овладейте егото си. Коронавирус няма да ни затрие, но все пак трябва да ограничим пагубното му влияние.

Нека започваме:

"Зараза" (Outbreak), 1995

коронавирус

Режисьор е Волфганг Петерсен, а в главните роли виждаме Дъстин Хофман, Рене Русо и Морган Фрийман. Филмът разказва за нов и смъртоносен вирус, донесен от африканска маймуна, който се разпрострира с убийствените темпове из цяла Калифорния. Малка група от лекари е готова да наруши заповедите на властта, но да издири животното и да намери лекарство, с което да спре заразата. Почти сме убедени, че в случая няма да става дума за хомеопатия.

"Щамът Андромеда" (The Andromeda Strain), 1971

щамът андромеда

Базиран върху романа със същото име на Майкъл Крайтън, "Щамът Андромеда" представя битката на група учени да спрат ужасяваща зараза с извънземен произход, донесена на Земята след катастрофа на космически сателит. Голяма част от действието се развива в подземната лаборатория Wildlife, където учените трескаво се опитват да разбият кода на вируса.

"28 дни по-късно" (28 Days Later), 2002

28 дни по-късно

Режисиран от Дани Бойл и с Килиан Мърфи ("Остри козирки") в главната роля, "28 дни по-късно" разказва за сриването на обществото след инцидентното пускане на силно-заразен вирус. Сюжетът проследява опитите на четирима оцелели да се справят със създалата се ситуация, която може да се опише с една дума - безнадеждна. Безнадеждна като коронавирус, може би?

"12 маймуни" (12 Monkeys), 1995

12 маймуни

Режисиран от Тери Гилиъм и с участието на Брус Уилис и Брад Пит. Звучи добре, нали? Най-хубавото е, че филмът наистина става. Историята разказва за време, в което хората живеят под земята, тъй като създаден от човечеството вирус е пуснат в обществото от терористична организация. Героят на Брус Уилис е изпратен в миналото, за да открие хората, които са извършили този ужасяващ акт срещу човешката цивилизация. Персонажът на Брад Пит тук ни е силно, силно любим.

"Децата на хората" (Children of Men), 2006

Децата на хората

Режисиран от мексиканския майстор на киното Алфонсо Куарон, филмът разказва за момент в близко бъдеще, в който, поради неизвестен катаклизъм, жените вече не могат да забременяват. Това води до създаването на мистериозен проект от учени, които се опитват да се справят с безплодието. Има обаче и нелегална организация, наречена "Рибите", която се опълчва на властта, действаща с твърда ръка във Великобритания. Интересното се случва в момента, в който Тиъдор Фарън (Клайв Оуен) разбира, че "Рибите" укриват бременна жена.

"Заразяване" (Contagion), 2011

Заразяване

Режисиран от Стивън Содърбърг и със зведен актьорски състав (Марион Котияр, Мат Деймън, Лорънс Фишбърн, Джъд Лоу, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет), филмът развива вече отработен сценарий за разпространението на смъртоносен вирус, стигнало до позната ситуация в момента - пандемия. Лентата ни запознава с няколко различни сюжетни линии, които проследяваме от началото до края.

"Откачалките" (The Crazies), 1973

Откачалките

Създаден от иконата на хорър жанра Джордж Ромеро, "Откачалките" ни представя ситуация, при която биологично оръжие по погрешка попада в питейната вода на малко село в щата Пенсилвания. В резултат на това, хората започват да губят разсъдъка си, а правителството налага карантина над селото.

"Пътят" (The Road), 2009

Пътят

Адаптация на брилянтния роман със същото име на Кормак МакКарти, "Пътят" проследява историята на баща и син, които са принудени да оцеляват в постапокалиптична Америка. Лентата запазва специфичната атмосфера на книгата, водеща до чувство на отчаяния. В своя роман МакКарти така и не разкрива какво е довело до апокалипсиса, но и това не е най-важното в случая. В главната роля виждаме Виго Мортенсен. Ние все пак препоръчваме книгата, разбира се.

"Аз съм легенда" (I Am Legend), 2007

Аз съм легенда

Адаптация на романа на Ричард Матесън от 1954 година, "Аз съм легенда" с Уил Смит проследява действията на млад мъж, живеещ в Ню Йорк в ситуация на постапокалипсис. Причината за случилото се е вирус, създаден иначе с добра цел - да сложи край на раковите заболявания. Вместо това, вирусът почти слага край на човечеството като цяло. Вирусологът Робърт Невил (Смит) се опитва да намери ваксина срещу вируса, а лентата е истинско one man show от страна на Уил Смит. Надяваме се, че коронавирус няма да ни хвърли в подобна ситуация.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар