Какво те прави добър актьор? Как се учи? Докъде стига в ролята си учителят и откъде започва личността му? На тези и много други въпроси търси отговор постановката Class на Владимир Пенев, поставена в Театър 199. Представена за първи път на българска сцена, пиесата на Чарлс Еверед развенчава не един мит за актьорската професия, като повдига смело завесата и влиза зад кадър.

Елиът (Юлиан Вергов) е признат и извествен преподавател по актьорско майсторство, който се сблъсква с непокорния дух на млада киноактриса (Мила Люцканова), търсеща себе си и пътя към театралната сцена. Уроците определено не тръгват по план: Сара, свикнала с вниманието на масовата публика, среща остра критика, граничеща с неодобрение, от учителя си; Елиът, от друга страна, е принуден да постави под въпрос принципите си на работа и да прекрачи ясната граница, която винаги поставя между себе си и учениците си.

Двамата се карат, споделят си, обвиняват се – и така събличат малко по малко изградените си представи (наред с тези на публиката) за киното, театъра  и какво всъщност се случва с душата на актьора, когато е на сцена.

Юлиан Вергов

Историята на Class е затворен кръг, започващ с урок по актьорско майсторство, който свършва отново там, „в час”.  Думите и подходът може и да звучат като тези в началото, но Елиът съвсем не е същият накрая. Защото не само театърът има тайни: дори и да не го признава, учителят знае, че учи другите, но наред с това се учи от тях. Да бъдеш учител може да е също толкова неудобно и страшно, колкото да играеш ролята на някого друг; подготовката може да се окаже също толкова недостатъчна, излезеш ли на сцената на класната стая. Но накрая винаги си заслужава – заради непредвидимостта, заради преодоляния страх и вратата, през която преминаваш всеки път, когато му се опълчиш.

Юлиан Вергов и Мила Люцканова представят истински, многопластови образи, в които се влюбваш на момента и вярваш на всяка тяхна последвала дума или монолог. Виждаме двама актьори, които всъщност се изправят пред ежедневните битки на всеки от нас – стремеж към растеж, страх от неизвестното, битка за признание, втори шанс и човечност.

Постановката Class можете да гледате в Театър 199 на 14 и 25 октомври.

Автор

Ивалина Саралиева обича да гледа черно-бели филми, да чете Фитцджералд (и Моъм, и Оруел, и Удхаус), да пише писма, да свири Шопен, да ходи на театър. И още блестящи неща, печени неща (най-вече кестени), сладки неща, тефтери, всичко на точки и разпечатани на хартия снимки. Пише, защото вярва, че между редовете човек може да скрие не само смисъл, но и себе си.

Напишете коментар