Class – уроци за актьори...и хора

Какво те прави добър актьор? Как се учи? Докъде стига в ролята си учителят и откъде започва личността му? На тези и много други въпроси търси отговор постановката Class на Владимир Пенев, поставена в Театър 199. Представена за първи път на българска сцена, пиесата на Чарлс Еверед развенчава не един мит за актьорската професия, като повдига смело завесата и влиза зад кадър.


Елиът (Юлиан Вергов) е признат и извествен преподавател по актьорско майсторство, който се сблъсква с непокорния дух на млада киноактриса (Мила Люцканова), търсеща себе си и пътя към театралната сцена. Уроците определено не тръгват по план: Сара, свикнала с вниманието на масовата публика, среща остра критика, граничеща с неодобрение, от учителя си; Елиът, от друга страна, е принуден да постави под въпрос принципите си на работа и да прекрачи ясната граница, която винаги поставя между себе си и учениците си.

Двамата се карат, споделят си, обвиняват се – и така събличат малко по малко изградените си представи (наред с тези на публиката) за киното, театъра  и какво всъщност се случва с душата на актьора, когато е на сцена.

Юлиан Вергов

Историята на Class е затворен кръг, започващ с урок по актьорско майсторство, който свършва отново там, „в час”.  Думите и подходът може и да звучат като тези в началото, но Елиът съвсем не е същият накрая. Защото не само театърът има тайни: дори и да не го признава, учителят знае, че учи другите, но наред с това се учи от тях. Да бъдеш учител може да е също толкова неудобно и страшно, колкото да играеш ролята на някого друг; подготовката може да се окаже също толкова недостатъчна, излезеш ли на сцената на класната стая. Но накрая винаги си заслужава – заради непредвидимостта, заради преодоляния страх и вратата, през която преминаваш всеки път, когато му се опълчиш.

Юлиан Вергов и Мила Люцканова представят истински, многопластови образи, в които се влюбваш на момента и вярваш на всяка тяхна последвала дума или монолог. Виждаме двама актьори, които всъщност се изправят пред ежедневните битки на всеки от нас – стремеж към растеж, страх от неизвестното, битка за признание, втори шанс и човечност.

Постановката Class можете да гледате в Театър 199 на 14 и 25 октомври.

Ивалина Саралиева

Ивалина Саралиева обича да гледа черно-бели филми, да чете Фитцджералд (и Моъм, и Оруел, и Удхаус), да пише писма, да свири Шопен, да ходи на театър. И още блестящи неща, печени неща (най-вече кестени), сладки неща, тефтери, всичко на точки и разпечатани на хартия снимки. Пише, защото вярва, че между редовете човек може да скрие не само смисъл, но и себе си.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни