Cinque Terre (петте земи) са разположени на Лигурския бряг в Северозападна Италия. Местността, която е част от световното богатство на ЮНЕСКО, събира пет селца, намиращи се на скалистия морски бряг. Тяхната автентичност е запазена и до днес: красивите къщи, накацали по склоновете като разноцветни птици, привличат множество туристи, които идват, за да се насладят на италианския дух и чар.

Поради планинския си релеф, селищата са трудно достъпни с автомобил. Чак до XIX век до тях се е стигало само по море с лодка или с магаре през планината. Днес можем да обиколим селцата по вода, по релси или пеша. 

Поради скалистия релеф често пътеките са затворени, затова се отправяме към железницата. Колата оставаме в близкото градче Ла Спеца (La Spezia), хващаме влакчето и се спираме във Вернаца (Vernazza). Тук се качваме на кулата, за да погледнем от птичи поглед малкото, китно селце и да му се полюбуваме. 

Насочваме се към гарата, а от там отиваме в следващото селище Корнилия (Corniglia). Спираме за обяд за една автентична паста с морски дарове, след което се отправяме на обиколка по тесните пътечки и стълби между къщите, радвайки се на спокойствието и красотата на селцето.

Отново хващаме теснолинейката и след 2 минути сме в Манарола (Manarola). Тук се открива страхотна гледка към селцето, затова си харесваме една пейка, където да отпочинем и се потапяме изцяло в атмосферата. И въпреки многото туристи, местността остава смълчана и глуха за останалия свят.

Риомаджоре (Riomaggiore), най-южното селце, се слави като най-красиво. Него оставяме за десерт. Малките шарени къщички, изпълнени помежду си със стълби и тесни улички, ни пренасят в един романтичен свят, където цари покой и тишина.

След оживените улички през деня сме изненадани да намерим същите улици вечерта полупразни, а ресторантите - полузатворени. Решаваме да импровизираме: взимаме си една порция пържени морски дарове (местен специалитет), една бутилка бяло вино и отиваме на малката тераска под часовника, за да наблюдавате приказния залез над морето. Тук сякаш стрелките на часовника не отмерват времето, а носят безметежно спокойствие. Избягали сме далеч от шумотевиците на света, за да се потопим в тихия пристан наCinque Terre.

Няколко съвета, ако решите да посетите прекрасната местност:

  • За авантюристите местността предлага пътеки и маршрути, които се извиват над селцата, за да наблюдавате красотата им отгоре и за да се насладите на безкрая на морския хоризонт. За съжаление, поради свлачища, пътеките често са затворени и дали ще имате възможност да минете по някоя от тях, ще разберете на място.
  • Ако нямате късмет по суша, то можете да разгледате местността по вода. Малки фериботи и местни лодки предлагат разходки между селцата.

Снимки: Георги Симеонов

Автор

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Напишете коментар