CineLibri – един фестивал, няколко изкуства


Между 11 и 22 октомври любителите на литературата и киното ще могат отново да се потопят във вълшебния свят на CineLibri, единственият по рода си фестивал за екранизации по книги. В третото издание на събитието са включени 32 пълнометражни и 5 късометражни продукции, между които заглавия на съвременна и класическа литература, както и документално и анимационно кино.

 

Мотото на фестивала е „Екранът – музика на буквите” и зад това се крие само една от многото изненади, които организаторите на CineLibri са подготвили. За да покаже, че музиката върви ръка за ръка с думите, CineLibri обединява усилия с талантливата Рут Колева в създаването на артистична и изпълнена със символика песен, с която фестивалът ще бъде открит на 11 октомври в зала 1 на НДК.

Нотите като другото лице на буквите ще можем да наблюдаваме и на 13 октомври, когато в зала България, по случай 80-ата годишнина от откриването й, зрителите ще могат да гледат филма „Дама Пика” в акомпанимент на Софийската филхармония и операта на Чайковски.

Фотографията също намира поле за изява помежду страниците и филмовите ленти. „25-и кадър” е плод на общите усилия на Ивайло Петров и Емануела Беловарски да покажат един нов прочит на някои от заглавията в програмата само че през фотографския обектив.

Кийра Чаплин

В рамките на фестивала ще се проведе и конкурс, като за статуетката ще се борят 8 филма, свързани със световноизвестни имена като София Копола, Джеймс Грей, Фолкер Шльондорф и др. Сред гостите на събитието ще бъдат Кийра Чаплин, внучка на легендарния Чарли Чаплин, Дориана Леондеф, международно призната италианска сценаристка, и Давид Гросман, носител на литературната награда „Ман Букър” за 2017 година.

Давид Гросман

CineLibri ще се проведе в 12 града на територията на България, съпроводен с множество премиери, партита и изненади за зрителите.

Ивалина Саралиева

Ивалина Саралиева обича да гледа черно-бели филми, да чете Фитцджералд (и Моъм, и Оруел, и Удхаус), да пише писма, да свири Шопен, да ходи на театър. И още блестящи неща, печени неща (най-вече кестени), сладки неща, тефтери, всичко на точки и разпечатани на хартия снимки. Пише, защото вярва, че между редовете човек може да скрие не само смисъл, но и себе си.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни