Грешникът Кристо и "тъпата България"


Българите сме царе на това да отвличаме вниманието си от истински важните неща, реално определящи съдбата ни, намирайки си малки и злободневни "темички", които да дъвчем, при това - не винаги с достатъчно вложена рационалност. В навечерието на поредните парламентарни избори у нас, след които най-вероятно мафията ще продължи да има контрол на държавата, оцветена в една или друга краска, главен проблем на нашето съществуване се оказа един определен цитат на Христо Явашев от интервю пред германска медия. Или Кристо, както е по-известен в цял свят.

Кристо бил нарекъл България "тъпа". Както и можеше да се очаква, последствията от това бяха истерични. Т.нар. "медии" със съмнителна журналистическа етика раздухаха случая до висината на невиждан скандал, а по-повърхностните, импулсивни и лесно се палещи хора пратиха Кристо ясно къде. Без да бъде помислено - коя е тази България, която Кристо нарича "тъпа", защо я нарича "тъпа" и била ли е тя "тъпа" наистина?

Нужно ли е наистина да заравяме главите си в пясъка, подобно на щрауси, и да се правим, че не разбираме какво точно има предвид Кристо. Същият Кристо, който преди много години бяга от същата тази България, с риск за живота си, криейки се в товарни вагони на влакове. Да, знаете за коя България говорим - за същата тази България, която надали някой мислещ човек в настоящия момент би харесал или би искал някога да съпреживее като неин съвременник. Макар и резултатът от изборите в неделя да покаже друго, но отново се връщаме на пояснението за мислещите хора.

Кристо нарече онази България тъпа, защото тя е била тъпа. Всъщност, не просто тъпа. Била е ужасна. Била е ужасна, именно защото е карала хора с творческия потенциал на Кристо да бягат от нея, за да могат най-малкото поне да имат шанса да реализират този потенциал. Била е ужасна, защото всичко читаво, можещо, знаещо и прочее е било или мъртво, или по лагери и затвори, или продало душата си на една демонична система.

Всички, които се сърдят на Кристо за "тъпата България", реагират в случая също като онези три маймуни, които заглушават сетивата си, затваряйки и запушвайки очи, усти и уши. Да, истината боли, но България е била тъпа, не защото Кристо се е спасил от нея, а десетки години по-късно я е нарекъл с истинското й име. Била е тъпа, защото е била в клещите и хватката на най-деструктивната и унищожаваща човешкото в човека доктрина, някога съществувала на този свят. А ние сме го приели, при това - доброволно. Защото по-лесно е да отидеш на поредната манифестация в чест на съветските вождове, да се редиш на опашка с купони за хляб или да чакаш десетина години за лек автомобил. А на Нова година да хапнеш някой друг банан. Е, да - съвсем нормално е Кристо да избяга от този абсурд. Въпросът е защо всичко това е просъществувало повече от половин век? И къде е била съпротивата на унижението и системното мачкане на най-изконни човешки права?

Аз не съм съгласен с Кристо, че онази България е била тъпа. Не съм съгласен, защото бих използвал много по-тежки думи. А тъпа ли е България и сега? В неделя има избори. Нека всеки сам прецени дали тази България му харесва, или не. В крайна сметка, това е хубавото на демокрацията.

Константин Симидчийски

Главен редактор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни