Любов Петрова е елегантна дама с име, което няма как да не запомните. Има една от най-чудесните професии, защото образованието в сферата на българската филология я е довело до работа в света на книгите - Любов е ПР и литературен скаут на издателство "Еднорог". 

Какво чете една жена, чието хоби се е превърнало в кариерен път? Вижте в следващите редове.

Коя е последната книга, която ти направи положително впечатление?

„Пътят към Литъл Дриблинг” на Бил Брайсън.

Ако трябва да я препоръчаш с няколко изречения, какви биха били те?

Обичате Тери Пратчет, но не обичате да четете фентъзи? Бил Брайсън е вашият човек – хумор, фина ирония, интересни факти и народопсихология, поднесена по забавен начин.

Сподели ни цитат от нея, с който ще спечелиш вниманието ни.

„С желание да бъда обществено полезен, съставих списък с въпроси, които биха могли да ви помогнат да прецените дали оглупявате опасно. Списъкът в никакъв случай не е изчерпателен, но би трябвало да ви помогне да разберете дали състоянието ви е тревожно.

Ако чакате асансьора, а той се бави, натискате ли многократно копчето с убеждението, че това ще ускори идването му?

Ако сте посещавали солариум, вярвате ли, че тъй като сам не забелязвате, че клепачите ви са бели, и останалите хора не са в състояние да го забележат?

Случва ли ви се понякога да похарчите 70 паунда за риза с мъничък кон за игра на поло, избродиран на нея, с убеждението че това по някакъв начин ще ви гаранитра по-удовлетворяващ сексуален живот?”

Списъкът е доста по-дълъг, но вярвам че схващате идеята.

Кой е любимият ти автор? Защо?

Просто няма как да се огранича само с един. Списъкът ми с любими автори е кратък, но прецизно подбран – Дона Тарт, Казуо Ишигуро, Ромен Гари, Ерик-Еманюел Шмит, а напоследък към този клуб с уверени крачки се присъединява и Джонатан Франзен. От класиците Чехов е моят човек.

Коя е книгата, която можеш да препрочиташ многократно?

„Автобиография” на Бранислав Нушич. Вътре винаги можеш да намериш подходящ епизод за абсолютно всеки етап от живота. А най-забавното е, че книгата приключва не със смърт, а с брак. Защото след това човек просто вече няма автобиография (усмихва се).  Казал го е Нушич, не аз.

А коя е последната книга, която не успя да дочетеш докрай?

Аз съм много дисциплиниран читател и почти винаги довършвам започнатата книга до край, макар в някои случаи това да е чист литературен мазохизъм. Последният недочетен роман беше някъде в студентските ми години и разбира се част от задължителната литература.

Намираш време за четене или сред четенето намираш време за всичко останало?

Интересен въпрос. Минавала съм и през двете фази, но в момента намествам четенето във всяко свободно късче време, което успея да докопам. И сумарно се получават не чак толкова малко часове с книга в ръка.

Коя е книгата, която обожаваше в детството си?

Два са абсолютните ми фаворити от детските години – „Мечо Пух” и „Карлсон, който живее на покрива”. В този ред. Все още мога да цитирам цели пасажи от тях наизуст и да се заливам от смях все едно ги чувам за първи път.

Има ли книга, която, според теб, всеки трябва да прочете?

Не бих казала. Определянето на нещо като задължително, моментално го поставя в една леко негативна светлина. А и за всеки отделен читател висшето литературно откровение е различно. Важното е да се чете.

Защо четеш?

Тук няма да цитирам сърцераздирателни поговорки за хилядите животи на четящите или обикалянето на света чрез книгите. Чета, защото винаги съм обичала да го правя, никой никога не ме е карал насила. Чета, защото съм точно като майка ми – литературата за мен е висша форма на изкуство. И последно, но не и по важност – чета, защото това е едно от големите удоволствия в живота, наред с пътуванията и концертите на любими групи. Кара ме да се чувствам жива.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар