Елена Делвинска е ярък посланик на издателство "Изток-Запад", което в последно време, а и не само, ни радва с множество прекрасни предложения на литературния фронт. Книгите на "Изток-Запад" са лесно разпознаваеми и поради изключително красивите си корици, които ги правят подходящ подарък за малки и големи.

Елена е следващият ни гост в рубриката "Читателският дневник на...", като тя се съгласи на навлезем мъничко в личното й пространство, разкривайки ни малка, но съществена част от своя литературен свят.

Коя е последната книга, която ти направи положително впечатление?

„Ползата от безполезното“ на италианския професор Нучо Ордине.

Ако трябва да я препоръчаш с няколко изречения, какви биха били те?                 

Проф. Ордине, като се позовава на много велики мислители и творци от миналото, защитава тезата си, че не материалното и комерсиалното са най-важните неща в живота, а радостта, любопитството, възхитата пред красивото. Те ни издигат над първичните ни нужди, превръщат ни в хора, правят живота ни искрящ.

Сподели ни цитат от нея, с който ще спечелиш вниманието ни.

Хареса ми един  цитат от автора на „Книга за чая“ Какудзо Окакура, на който се позовава Нучо Ордине: „Първобитният човек излиза от състоянието си на скот в момента, в който поднася гирлянда на момичето си. Издигайки се над първичните си нужди, той се превръща в човек. Когато проумял каква може да бъде употребата на безполезното, човекът престъпил прага на царството на изкуството.“

Кой е любимият ти автор? Защо?

Антон Павлович Чехов. Харесвам неговата дълбока човечност, умението му да изгради характерите на героите си, изящният му стил и скритата тъга.

Коя е книгата, която можеш да препрочиташ многократно?

„Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков. В тази книга има всичко - християнство, философия, любов, мъдрост, незабравими характери. Ако трябва да избера една единствена любима книга, бих избрала нея.

А коя е последната книга, която не успя да дочетеш докрай?

Не мога да се сетя за такава в момента. Покрай малката ми дъщеря не разполагам с много свободно време и си избирам книги, които наистина искам да прочета.

Намираш време за четене или сред четенето намираш време за всичко останало?

Намирам време за четене, въпреки че понякога ми се иска да е обратното.

Коя е книгата, която обожаваше в детството си?

„Пипи дългото чорапче“. От детството ми, та чак до днес обичам тази книга. Още преди да тръгна на училище обожавах да ми четат за приключенията на смелата и остроумна Пипи, която не иска да порасне.  И досега обичам сандвичи с кафе, като Пипи, а също и да се правя на нещотърсач.

Има ли книга, която, според теб, всеки трябва да прочете?

За мен това е „Малкия принц“ на Екзюпери. Препрочитала съм тази книга в различни етапи от живота си и винаги съм се учудвала как, трупайки жизнен опит и познания, откривам нови пластове в нея. За мен това е книга, в която всеки може да открие нещо за себе си - от детето до възрастния.

Защо четеш?

Защото намирам пристан и убежище в книгите. Защото те са огледала, в които мога да видя себе си и да открия нещо ново. Защото силните, истински книги действат пречистващо и ми дават сили. Защото… четенето е магия.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар