Стоманата е толкова мощен елемент, който се предлага в няколко различни сорта и има уникален химичен състав. Сега, когато свойствата на стоманата и различните стоманени сплави са толкова обширни, може да бъде шокиращо осъзнаването, че всички видове стомана, дори CNC стоманата, се състои от само две неща: желязо и въглерод.

Истинската разлика обаче започва, когато се появят допълнителни въглеродни и легиращи елементи. Виждате ли, издръжливостта и здравината на стомана се определят от тези добавени аспекти (като манган и фосфор), които се въвеждат при производството ѝ, и това определя нейната категория за специфични приложения. Така че, ако се чудите какъв тип стомана да купите за вашите конкретни нужди, трябва да разберете химическата структура на физичните свойства на стоманата, които са разделени на четири основни типа.

Четирите вида стомана

  1. Въглеродна стомана

Въглеродната стомана изглежда скучна, матова и е известна с това, че е податлива на корозия. Като цяло има три подтипа на тази стомана: нисковъглеродна, средно въглеродна и високовъглеродна стомана, като нисковъглеродната съдържа около .30% въглерод, средната .60% и високата 1.5%. Самото ѝ име всъщност идва от факта, че те съдържат много малък брой други легиращи елементи. Те са изключително издръжливи, така че често се използват за производството на предмети като ножове, проводници с високо напрежение, автомобилни части и други подобни предмети.

  1. Легирана стомана

Следва легираната стомана, която е смес от няколко различни метали като никел, мед и алуминий. Те обикновено са по-евтини, по-устойчиви на корозия и са предпочитани за някои автомобилни части, тръбопроводи, корпуси на кораби и механични проекти. За да направите това, силата зависи от концентрацията на елементите, които съдържа.

  1. Инструментална стомана

Инструменталната стомана е известна със своята твърдост, устойчивост на топлина и надраскване. Името идва от факта, че те много често се използват за производство на метални инструменти като чукове. Те са произведени от елементи като кобалт, молибден и волфрам и това е основната причина инструменталната стомана да има такава висока якост и топлоустойчивост.

  1. Неръждаема стомана

Не на последно място, неръждаемата стомана е може би най-известният тип стомана на пазара (https://metinvestholding.com/bg). Този тип е бляскав и обикновено съдържа 10 до 20% хром, който е основният легиращ елемент. Благодарение на тази комбинация стоманата става устойчива на корозия и много лесно се формира в различни форми. Благодарение на тяхната лесна манипулация, гъвкавост и качество, неръждаемата стомана често се използва за хирургично оборудване, домашни приложения, сребърни прибори и дори като външна облицовка за търговски/индустриални сгради.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар