Ценни съвети за продуктивност, които всеки фрийлансър трябва да знае

Времената се променят и концепцията за работа у дома набира все по-висока скорост. Всеки човек, който притежава умения в сферата на технологиите поне веднъж се е замислял да напусне корпоративния свят и да започне да работи за себе си като фрийлансър. Но със свободата идва и голямата отговорност. Да, работата като фрийлансър ви позволява да работите, където и да сте, но тази свобода също си има цена. Вие определяте правилата си по отношение на работата и вие носите отговорност, ако не се справите добре с поетите ангажименти.

Тук начинът, по който управлявате времето си е от ключово значение. Ако си губите времето, няма да свършите достатъчно работа. Следователно няма да имате достатъчно пари, за да се погрижите за сметките си. Губенето на време ще ви създаде навик да бъдете непродуктивни.

„Когато работите, работете. Когато се забавлявайте, само се забавлявайте. Не смесвайте двете. ”- Джим Рон.

И така, ако искате да изградите успешен бизнес като фрийлансър, продуктивността е от ключово значение. Ето няколко съвета за продуктивност, които всеки фрийлансър трябва да знае. 

Създайте си работен график

Въпреки че сте се отказали от работата си на пълен работен ден, за да имате свобода, от голямо значение е да имате работен график, към който да се придържате. Изградете такъв график, който най-добре пасва на начина ви на живот, за  да се чувствате добре.

Не е нужно да следвате графика на работното време от 9 до 5. Важното е да разработите план и да го следвате стриктно.

Наличието на график увеличава производителността. Започнете с избора на часовете, в които искате да работите, и тези, които искате да почивате.  Създайте графика си въз основа на ангажиментите си като същевременно се постарайте да осигурите баланс между работата и личния си живот.

Почивайте си

Планираните почивки са също толкова важни, колкото е и работата. Ето защо е добре да отделите определено време през деня, в което да  се отдадете на пълноценна почивка.

За да използвате тези паузи стратегически, структурирайте работното си време по два начина.

Първо, отделете време за работа по фокусиран начин и задайте таймер за това. Последвайте примера на  Марио Пешев от Devrix, който спестява много главоболия позволява да организирате много по-добре работата си, като вършите повече за по-малко време. Ето какво гласи той:

„Блокирай поне два часа на ден за фокусирана работа. Работата като фрийлансър изисква покриване на множество дисциплини – от маркетинг и продажби през управление на проекти до финансово планиране. Това лесно може да излезе извън контрол без правилната подготовка. Въпреки нуждата да прескачаме между различни задачи в рамките на деня, отделянето на фокусирано време за важна работа ще доведе до последователен прогрес и отхвърляне на ежедневна работа с минимални забавяния във времето.”

Ако искате да научите още такива трикове, можете да проследите съветите, които Марио дава в Quora!

Настройте таймера на часовника си за два часа фокусирана работа. През това време вършете само важните задачи. Без проверка на мейли, без разговори по телефона (освен ако не е наистина важно).  Когато тези два часа изтекат, спрете. Отделете си 5-15 минути за почивка и през това време правете нещо напълно различно от работата си.

Автоматизирайте всичко, което може да се автоматизира

Автоматизацията е пътят към продуктивността. С напредването на технологиите е възможно да се планира всичко, от имейли до Instagram актуализации и публикуване на статии.

Вместо да чакате идеалното време да публикувате в блога си, защо не го напишете предварително и настроите да се публикува във времето, в което искате.  Тази автоматизация може да бъде направена и за много други задачи. По този начин вие сте свободни да продължите с дейностите си и да оставите програмата да върши малки, но важни за вас задачи.

Спрете известията на телефона си

Това се случва на много хора на свободна практика: докато сте заети да работите по даден проект, телефонът издава звуков сигнал и тичате, за да го проверите. Това води до много време, изгубено в проверка на известията и телефона. Това, което е най-добре да направите, е да изключите известията на телефона си, за да си осигурите спокойна работа без прекъсване.

Пийте много вода и се хранете здравословно

Вашето тяло зависи от водата, за да движи хранителните вещества в него и да премахва от вас токсините и отпадъците. Всяка клетка в тялото ви трябва да има достатъчно от тази специална течност, за да осигури място за основните химически реакции. Когато пиете вода, вие давате на тялото си точно това, което му трябва, за да работи на пълни обороти. Ще бъдете изумени от това как малко хидратация може да възстанови силите ви и да ви направи по-продуктивни. 

Храната е ключов фактор за поддържане на енергийните нива през целия ден. Ако не се храните добре, вашите нива на производителност ще бъдат засегнати. Не яжте прекалено много или твърде малко храна. Уверете се, че консумирате достатъчно количество

Правете упражнения. Движете се. Гледайте да правите поне по 10 хиляди крачки на ден.

Продуктивността е от ключово значение за всеки фрийлансър. Благодарение на нея можете да вършите работата си ефективно и в същото време ще ви остава време за други забавни занимания. Следвайте тези прости съвети и ще видите как  работата ще бъде свършена, а вие няма да се чувствате изтощени.

Автор: Георги Тодоров е SEO специалист и блогър в DigitalNovas. Специализира в Off Page SEO и винаги можете да го потърсите за консултация.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни