Днес в рубриката, представяща любимите ни модни блогъри, ще ви срещнем с една чаровна дама, чийто блог познаваме от няколко години. Ванина Ханджийска е създател на вероятно познатото ви местенце Styleinspiratrice. Преди да се насладите на интервюто с нея обаче, вижте какво ни разказа тя за мисията на своето онлайн пространство.

"Обичам да намирам историята в модата, да разказвам за човешката страна, стояща зад един бранд. Смятам, че като блогъри, освен своя личен стил и поглед, е ценно да споделяме нова и стойностна информация с нашите читатели. Една от мисиите на Styleinspiratrice e да разказва за млади и талантливи дизайнери. Друго направление, което развивам в тематиката на блога, е един по-задълбочен поглед върху индустрията, свързана с лукса, връзката му с устойчивостта, изключителното качество и уникалността."

Снимка: Мартина Тодорова
Снимка: Мартина Тодорова

Откъде дойде вдъхновението за името на твоя блог? Защо се спря на точно това наименование?

Желанието ми беше името да бъде различно, запомнящо се и да препраща към историите, които разказвам. За мен беше важно да съдържа френска дума и inspiratrice (вдъхновителка, фр.) се оказа това, което търсех.

Кога се реши да поставиш основите му? Какво те инспирира?

Случи се една сутрин през лятото на 2012 г. – просто се събудих и знаех, че ще създам свой блог за мода. Така се роди Styleinspiratrice, последваха съвместни проекти като Le T de Style, Mtelegance, капсулната колекция „Седмица в Милано“…

Снимка: Мартина Тодорова
Снимка: Мартина Тодорова

Повече снимки, повече текстове или комбинация между двете е съдържанието на твоя блог? Кои са твоите теми?

Винаги комбинация от двете – визиите са много важни като послания, като качество на кадъра и на идеята зад него, но за мен те са стойностни, когато са придружени от вълнуваща история, от хубав цитат, случка… зад един стил или дизайнер се крият толкова интересни неща.

Лесно ли е да си различен? Често, за мое най-голямо съжаление, модните комбинации, които представят блоговете, са плашещи за средностатистическия българин. Случвало ли ти се е да те гледат с недоверие по улиците? Как го приемаш?

Не отдавам значение на начина, по който ме гледат, а на факта, че привличам внимание със стила си. Важно е какво послание изпращаме към околния свят, а това в голяма степен се случва не само чрез нашите действия, но и от начина, по който изглеждаме.

Снимка: Мартина Тодорова
Снимка: Мартина Тодорова

Следиш ли модните тенденции, или предпочиташ да залагаш на индивидуалност? Какъв е твоят стил?

От години възприемам модата като цялостен феномен, отразяващ времето, в което живеем. Тя не е изолирана от света, виждате, че актуални теми като тероризъм, околна среда, все повече влияят на модата. Начинът на потребление на мода се променя, хората имат нови изисквания към брандовете и модата, като всеки друг бизнес, трябва да се адаптира към тях.

Стилът ми стана сякаш по-изчистен през годините, като лавира между парижкото усещане за effortless, за това да не вземаме нещата (и себе си) твърде насериозно и италианската любов към пищния детайл, към смелата комбинация, към радостта от живота!

Кои са задължителните елементи, които включва тазгодишният ти зимен гардероб? А вече започна ли подготовката и за пролетния такъв?

Тази година зимният ми гардероб е много черен – с вълна, кожа, кашмир, деним и… ярки сребърни обувки! Подготовката за пролетния стартира още през ноември – смятам да заложа на прозрачни материи, страхотни кройки и линии, на апликации, както и на зеления цвят.

От младите български дизайнери съм тотален фен на Славина Петрова и на дрехите, които създава, на усета за линията и най-малкия детайл, на прецизното познаване на материите. Възхищавам се на Вяра Георгиева и на нейната нова колекция, в която виждаме прецизна кройка, но и заиграване с материите с възможност за интерпретация, наслагване и оставане на нещо загадъчно и незавършено. Освен това, нямам търпение да видя и новата колекция на Николай Божилов, който винаги изненадва.

Снимка: Stunningstreetstyle.com
Снимка: Stunningstreetstyle.com

Какво е отношението ти към твоите колеги? Кои са чуждите и български блогове, които харесваш? Защо?

Изпитвам уважение и съпричастност. Блоговете, които харесвам, са блогове, в които визуалното съдържание е подплатено с  искрена история, от лично преживяване и емоция.

Освен с блогърство, занимаваш ли се с нещо друго? С какво? И блогърството може ли да е професия у нас?

Да, занимавам се с PR и комуникации във финансов сектор. Смятам, че в един момент блогърството може да стане професия и у нас, защото пазарът и средата започват все повече да се отварят към новите инфлуенсъри.

Снимка: Мартина Тодорова
Снимка: Мартина Тодорова

Как би завършила изречението: Модата за мен е…?

...изживяване на една мечта

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар