Седмица четвърта или продължаваме с вдъхновяващата ни поредица, в която ви представяме любимите ни български модни блогъри. Вече ви запознахме със Сирма Маркова, Лора от Empurple и Мирела от Thestyleconstructor.

Днес ви срещаме с Ренета Каневска. Тя е само на 22 години и преди няколко месеца завършва бакалавър Моден маркетинг & Бизнес мениджмънт в Лондон, където прекарва и последните 3 години. В британската столица поставя начало на своя блог Fashion By Reneta, повече за който можете да научите в следващите редове.

Откъде дойде вдъхновението за името на твоя блог? Защо се спря на точно това наименование?

Името на блога ми не е вдъхновено от дума, бранд или нещо, свързано с мода. Това е личен блог и мисля, че такова послание трябва да представя и името му, точно затова избрах да се казва така.

Кога се реши да поставиш основите му? Какво те инспирира?

Създадох блога си по време на първата ми година в университета в Лондон. Когато го стартирах, идеята ми беше да запълвам с нещо вдъхновяващо свободното си време. А и имах огромното желание да се занимавам с проекти, свързани с мода, които да ме развиват и да ми отварят нови врати. За мен това беше точният и най-подходящ момент, за да дам началото му.

Повече снимки, повече текстове или комбинация между двете е съдържанието на твоя блог? Кои са твоите теми?

В началото бях изцяло отдадена на снимките и концентрирах по-голяма част от времето си върху това. С течение на времето промених подхода си и сега мисля, че комбинацията между снимков материал и информация е много по-успешната формула. Основните теми, за които пиша, са тенденции, мода и индивидуалност в стила.

Лесно ли е да си различен? Често, за мое най-голямо съжаление, модните комбинации, които представят блоговете, са плашещи за средностатистическия българин. Случвало ли ти се е да те гледат с недоверие по улиците? Как го приемаш?

О-о, да! Случвало ми се е дори в метрото в Лондон българи да коментират моя аутфит, без да подозират, че ги разбирам. А коментарите бяха много неподходящи и показващи, че те самите не залагат на своя собствен стил, а на това да се слеят с тълпата. Някои хора не оценяват модата и най-вече изкуството в нея. Всички сме свободни да се представяме по начин, който ни харесва, без да се влияем от мнението на другите.

Следиш ли модните тенденции, или предпочиташ да залагаш на индивидуалност? Какъв е твоят стил?

Това е едно от основните послания на моя блог – да използваме тенденциите за вдъхновение за нашия личен стил, а не да робуваме на тях! За мен личният почерк в един стайлинг е много по-вълнуващ и отличаващ се.

Кои са задължителните елементи, които включва тазгодишният ти зимен гардероб?

Любимият ми аксесоар е шапката тип бини и с нетърпение чаках да паднат температурите, за да ѝ се насладя в различни комбинации. Освен това, задължителни за мен са обемното палто и голeмият шал.

Какво е отношението ти към твоите колеги? Кои са чуждите и български блогове, които харесваш?

Инспирирам се от много блогове. Смятам, че идеите идват от вдъхновения и няма нищо лошо да се вземе една идея, която да се пречупи през моя стил и да се представи по съвсем различен начин. Харесвам много KenzaZouiten, Kristina Bazan, Jessica Stein.

Освен с блогърство, занимаваш ли се с нещо друго? С какво? И блогърството може ли да е професия у нас?

Да, занимавам се с няколко неща. Работя като фрийлансър, пиша статии за няколко списания и блога тук в България и в чужбина. Също така управлявам социални мрежи на три компании в Лондон и една в Люксембург. Занимавам се и с други проекти, но това в момента са основните. Всичко комбинирам и с развитието на блога си, разбира се. Oпитвам се да балансирам ангажиментите си и да отсявам приоритетите си. Относно блогърството, то съвсем наскоро се популяризира в нашата страна и би било малко трудно да бъде самостоятелна професия на този етап.

Как би завършила изречението: Модата за мен е…?

... изкуство, много вдъхновяващо за едни и напълно чуждо и неразбираемо за други.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар