Нова седмица, нов гост във вече традиционната ни рубрика, посветена на любимите ни български модни блогъри. Днес се срещаме с Калина Николова, която е основоположник на пъстрия онлайн оазис F-Gal.

Тя на 28 години и за себе си споделя, че е best mommy 24/7, невъобразим мечтател и авантюрист, страстен почитател на татуси. Завършила е „Културен мениджмънт и визуални комуникации“, а страстта към писането датира още от детските ѝ години. Калина разказва още, че обожава аромата на ново списание и независимо, че живеем в ерата на онлайн комуникацията и всичко електронно, има колекционерска страст към хартиените носители – лъскави, ароматни и тежки. Нарича ги нейните библии. И с усмивка допълва, че като виден представител на хиперконсуматорското поколение, обича от всичко по много, което на шега отдава на зодията си, а именно втория знак в зодиака телец.

Откъде дойде вдъхновението за името на твоя блог? Защо се спря на точно това наименование?

f-gal (Fashion Gal) – защото си говорим за стила на модерните момичета. Исках да бъде кратко и запомнящо се, младежко, casual и близо до същността на блога. Да бъде огледалото на модата от улицата и наръчник за съвременни момичета.

Кога се реши да поставиш основите му? Какво те инспирира?

Може би моят блог е един от най-най пресните в „модния бранш“, тъй като все още няма година (усмихва се). Но страстта към писането и модата е доста по-далечна, да не кажа вечна. От малка обичам да пиша и да изразявам себе си, а се оказа, че блогърството ми дава именно това, възможност да кореспондирам с думи, снимки и дрехи, всичко любимо накуп. Всъщност основната причина да създам своето виртуално местенце е основното ми занимание (в момента), темата  на моята докторска теза. Беше ми важно да се внедря и да видя отблизо благата на виртуалния свят, да проследя как точно се случиха така нещата, че голяма част от живота ни се пренесе тук. Исках да се срещна с жени, които виждат света по моя начин, защото въпреки всичко съм на мнение, че онлайн комуникацията дава повече, отколкото взима. Важен е интелектът и бързата адаптация, за да откриеш златната среда и да подредиш приоритетите си.

Повече снимки, повече текстове или комбинация между двете е съдържанието на твоя блог? Кои са твоите теми?

Старая се да балансирам, но не мисля, че се получава успешно (смее се).  Винаги залитам към едното. Но тъй като f-gal.com е предимно моден блог, се старая снимките да бъдат водещи. Все пак това е съвременният начин за комуникация. Снимката е доста по -предпочитано послание, с което да съобщиш нещо. Определено е важна целевата група, но безспорно от изключително значение е изказът и начинът, по който кореспондираш с хората, които четат твоите постове.

Лесно ли е да си различен? Често, за мое най-голямо съжаление, модните комбинации, които представят блоговете, са плашещи за средностатистическия българин. Случвало ли ти се е да те гледат с недоверие по улиците? Как го приемаш?

Определено е така. Хората са се научили да използват думата „цветен“, когато някой им „идва в повече“. Но в крайна сметка, това пленява и те кара да експериментираш, докато откриеш дрехата и най-вече стила, който те кара да се чувстваш красив. Това е голямата разлика, че ние (блогърите) опитваме, а другите предпочитат нормите. Съвместими материи, най-много 3 цвята в един аутфит или най-сигурно, да заложим на сиво и черно.  Докато за хората на изкуството е нормално и прието да бъдат извън всякакви рамки, все пак са родени да творят и да създават „различно“.

Следиш ли модните тенденции, или предпочиташ да залагаш на индивидуалност? Какъв е твоят стил?

Опитвам  се да бъда в крак с всичко ново. Но това не значи, че нещата, определени за модерни,  трябва да ги приемаме за такива. Според мен модата е кръговрат, в който всеки сезон акцентът е различен - определени материи, тип дреха или аксесоар. Старая се да изграждам облеклото си като в центъра за мен са аксесоарите, не дрехите. Бижута, шапки, шалове и обувки, пристрастена съм към тях, не към самите дрехи. Ако трябва да избирам, бих предпочела ново атрактивно бижу пред рокля.

Кои са задължителните елементи, които включва тазгодишният ти зимен гардероб?

Последната ми зимна покупка са любимите ми розови ботуши HUNTER - гумени, изключително удобни и носещи много настроение. А задължителният елемент, с който все още не съм се сдобила, е CAMEL палто, дълго до земята, влюбена съм в него. Стои страхотно както на кецове, така и на елегантни обувки, а това е най-важният акцент, на който трябва да се спрем - комбинацията на всяка нова дреха в гардероба с останалите, които я очакват. Все пак това трябва да го могат блогърите  – да експериментират  и разнообразяват с това, с което разполагат.

Какво е отношението ти към твоите колеги? Кои са чуждите и български блогове, които харесваш? Защо?

Хората все още не са разбрали, защото едва напоследък започна да се обръща повече внимание на блогърите, но в България има изключително талантливи хора. Умни, развиващи се и най-вече такива, които има какво да кажат и да покажат. Аз съм влюбена в стила на Мирослава Дума и затова ако трябва да споделя някой от  блоговете, които предпочитам, това е buro247.ru.

Освен с блогърство, занимаваш ли се с нещо друго? С какво? И блогърството може ли да е професия у нас?

Отскоро съм моден редактор в онлайн издание, но основно разработвам своята научна дисертация.  Надявам се да бъда горд моден блогър – доктор, затова е важно успешно да изследвам онлайн активностите на жените в България и в детайли българската блогосфера (усмихва се). Това бе и основната причина да започна до водя своя блог. Исках да се запозная и срещна будни хора в България, които правят по един или друг начин света по-красив. И междувременно да разбера какво ни дава и какво ни взима „животът“ във виртуалното пространство.

А дали блогърството ще се превърне един ден в професия, смятам, че всичко зависи от самите нас. Определено считам, че нещата са постижими, стига да се превърнем в единна общност, която да дава идеи и предложения как трябва да се случват нещата, за да  бъде разгърната идеологията на блогърството в истинската му същност. Ние сме на ход…. (усмихва се)

Как би завършила изречението: Модата за мен е…?

... настроение.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар