Българските модни блогъри е рубрика, която сме изключително щастливи, че превърнахме в традиционна за VIBES. Днес ще ви срещнем с още едно момиче, чиито прекрасна усмивка и неподражаем стил ни вдъхновиха да поканим за пореден наш моден гост.

Нейното име е Христиана Петкова и е на почти 26 години. От 12 години живее в София и с чувство за хумор споделя, че ще ни разкаже за живота на едно провинциално момиче, впуснало се в приключенията на големия град.

По образование е информационен специалист, а след това и дипломиран магистър по Лайфстайл журналистика. Интересува се от всичко, свързано с изкуство - мода, фотография, коса, грим. Но пък също от психология и астрология.

Основното ѝ занимание е работата като стилист в bTV, но допълва, че блогът е неделима част от живота ѝ, с която не би се разделила никога. Споделя ни, че в Petite Mod  е изцяло себе си и там показва нейното усещане за стил.

Откъде дойде вдъхновението за името на твоя блог? Защо се спря на точно това наименование?

Първоначалното име на блога беше Petite Beaute, но това беше в друг период, в който участваше и моя приятелка. Но тъй като тя пое по друг път, реших да променя името му, за да си носи изцяло моята енергия.

Иначе в Petite Mod има препратка към старото име, но несъмнено разкрива мен самата. В буквален превод – petite (миньонче, дребничка, малка), а mod (модерен, елегантен). Та, така се роди името му – малка елегантност в мое лице.

Кога се реши да поставиш основите му? Какво те инспирира?

Блогът не се роди като вдъхновение, а като задача в университета. Иначе, с днешна дата, блогът е моето място, което се опитвам да развивам дори и в малкото време, което ми остава.

А за инспирирането, ох, отвсякъде. Вдъхновяват ме хората, с които работя. Вдъхновяват ме хората по улиците, природата, всичко, което гали сетивата ми.

Повече снимки, повече текстове или комбинация между двете е съдържанието на твоя блог? Кои са твоите теми?

Хората четат между редовете. Отегчават се от дълги публикации, освен ако не е нещо, което тясно ги интересува. Иначе балансът във всяко едно нещо е най-добрата комбинация. Но като цяло залагам на повече снимков материал, който е свързан с това как аз усещам модата, представяйки я през моята призма.

Лесно ли е да си различен? Често, за мое най-голямо съжаление, модните комбинации, които представят блоговете, са плашещи за средностатистическия българин. Случвало ли ти се е да те гледат с недоверие по улиците? Как го приемаш?

Да бъдеш различен означава да бъдеш себе си! Това за мен е ключът към успеха и към това да се чувстваш добре със себе си. Моите ежедневни сетове са инспирирани от настроението ми. Но през последната година станах по-смела в комбинациите, които си създавам. Определено на моменти съм обект на чудати погледи, които приемам с усмивка и удовлетворение.

Следиш ли модните тенденции, или предпочиташ да залагаш на индивидуалност? Какъв е твоят стил?

Винаги следвам тенденциите, но те не са определящи за цялостното ми излъчване. За мен всичко е актуално, въпросът е как стои на фигурата, на цвета на кожата, на цвета на косата. Това са фактори, с които малко хора се съобразяват, но те ни помагат да изглеждаме добре с дребни „хитринки”. Това за мен е най-важно. Иначе, стилът ми е casual. Обожавам всякакви маратонки, дънки, тениски, ризи. Обличам се елегантно, само когато се налага, но дори и тогава не забравям да напомня за леката си небрежност.

Кои са задължителните елементи, които включва тазгодишният ти зимен гардероб?

Зимата, сезон, който носи мрак в гардероба ми. Такава скука цари в него, че чак до отегчение.  Тази зима си наложих да съм цветна, както през пролетта и лятото. Надявам се да съм успяла да го постигна. Взех си розово палто, цветни маратонки, цветни шапки и шалове.

Но ако трябва да кажа няколко думи за предстоящата пролет – представям си я с експлозия от цветове. Всякакви флорални мотиви, дантела, шифон, райе.

Какво е отношението ти към твоите колеги? Кои са чуждите и български блогове, които харесваш? Защо?

Отношението ми към моите колеги блогъри е изцяло положително. Знам какво ми коства на мен да направя една публикация, затова осъзнавам и на тях колко време, усилия и средства са им необходими, за да създадат продукт, независимо дали е свързан с козметика, мода, пътуване, или каквото и да е. Когато гледаш отстрани, изглежда адски лесно, но уви, не е!

А ако си решил да насочиш усилията си и извън пределите на България, тогава ти трябва още време за превод, което изиска сериозен подход, отговорност и знания.

Иначе чуждестранните блогове, които следя с интерес, са – Song of Style, Gary Pepper, Absolutely Fabulouse. Те са ми фаворити, но има и много други, на които се възхищавам.

Освен с блогърство, занимаваш ли се с нещо друго? С какво? И блогърството може ли да е професия у нас?

Ако можех да се издържам само с блогърстване, би било страхотно. Но уви, не става. Надявам се блогърите да станат все по-актуални у нас, тъй като това е ниша, в която има поле за развитие. Но за тази цел компаниите трябва да бъдат по-отворени и да ни се доверят. Тук мога да кажа, че отскоро си партнирам с магазин Kamerans, които отвориха светогледа си за подобно партньорство с блогър. Това е една изключителна привилегия за мен, но същевременно и сериозна отговорност.

А аз се трудя като стилист, както и като мениджър на социални медии. И за блога се трудя, разбира се.

Как би завършила изречението: Модата за мен е…?

..вдъхновение, приключение, емоция и начин да изразя себе си.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар