"Бялата кралица" - вдъхновен от перото на Филипа Грегъри

Романът "Бялата кралица" излиза на бял свят през 2009г. под перото на световноизвестната английска писателка Филипа Грегъри, чиито произведения се превръщат в любимо четиво за всеки любител на историческите романи. Книгата става популярна за отрицателно време, благодарение на виртуозно разказаната история, а през 2013г. се осъществява и адаптацията по нея във вида на сериал, който също добива широка известност.

Едноименният сериал ни връща в далечната 1464 година и разказва за "Войната на розите" в лицето на рода Ланкастър и рода Йорк, когато борбата за власт е безспирна. Съюзи, предателства, лъжи, любов и кръв се преплитат в спиращата дъха история на новия крал на Англия – крал Едуард и неговата избраница – Елизабет Грей, която по-късно се превръща в кралица Елизабет Йоркска.

 

"Войната на розите" определено е един от най-интересните периоди в английската история, като идеята за сериала е взаимствана от едноименния роман на Филипа Грегъри, която е виртуоз сред писателите на исторически романи. Сценарист на сериала е Ема Фрост, а в ролите на крал Едуард и кралица Елизабет се въплащават Макс Айрънс и Ребека Фъргюсън. Сериалът прави впечатление с подбор на интересен актьорски състав, както и сценични визиии, декор и снимачни площадки, благодарение на които ще забравите за съвремието и с лекота ще потънете в тази далечна епоха.

На каква база се развива сюжетът в "Бялата кралица"?

Елизабет е вдовица на сър Джон Грей, воювал на страната на Ланкастър, от който има две деца. След смъртта му тя сключва таен брак с новия владетел на Англия – крал Едуард, който по-късно узаконява брака им и я превръща в своя кралица. Този брак се явява като голям проблем за лорд Уорик, наричан "кралетворец", който е помогнал на Едуард да се възкачи на престола с идеята да управлява чрез него.

Бялата кралица

Уорик не възнамерява да остави това "неподчинение" от страна на краля без последствия. След поредица от стратегии, заговори, предателства и обрати, Едуард губи трона си. Елизабет великодушно прощава похожденията му и, въпреки големите жертви, които и двамата дават, бракът им остава щастлив до края. Престолонаследникът на крал Едуард IV е едва 12-годишният му син - Едуард V, който може да управлява единствено под крилото на лорд-протектор. За такъв е избран братът на краля, Ричард, който по-късно отнема трона от племеника си и коронясва себе си за крал – Ричард III.

След смъртта на Едуард, Елизабет се оттегля от светския живот. Тяхната най-голяма дъщеря е орисана след години да последва стъпките на майка си и да се превърне в следващата кралица на Англия – Елизабет Йоркска, като се омъжва за наследилия престола Хенри VII и двамата поставят началото на династията Тюдор.

Бялата кралица

В сериала Елизабед Уудвил е по-скоро романтичен образ, но в реалността животът й не е бил никак лек. Тя е майка на общо 10 деца, като съдбата на някои от тях остава загадка за мнозина – двама от синовете им с Едуард изчезват в кулата Тауър, за да не бъдат заплаха за Ричард III и случилото се с тях никога не излиза на яве. Легенда гласи, че ехото на гласовете им обикаля тъмниците на Тауър и до ден днешен.

Образът на Едуард е на силна мъжка фигура и на добър и умен владетел, който със сигурност ще спечели симпатиите ви като зрители, а лорд Уорик, както и двамата братя на краля са символите на завистта, алчността, жаждата за власт и предателството в сериала.

Очарованието на епохата, преплетено с войни, кръвопролития, както и със завладяващата романтична история на крал Едуард IV и Елизабет Уудвил, ще ви отведат на незабравимо изживяване в Англия пред 15в.

Грета Грудева

Казвам се Грета Грудева и съм на 20 години. Завърших средно образование в Езикова гимназия в гр. Хасково и продължих обучението си в Софийски университет, като реших да следвам мечтата си – да стана журналист. От малка обичам да пиша и смятам, че ми се отдава, вълнувам се от различни теми и харесвам да споделям впечатленията и мнението си в различни сфери. Обожавам да пътувам и да научавам нови неща, като приоритет са ми езиците. Владея руски, немски, английски и испански език и в момента изучавам самостоятелно италиански и френски.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни