Бургерджийниците на София: Skaptoburger


Тези от вас, които са запознати със Skaptobara на ул. "Искър" 11А, вероятно вече знаят, че не толкова отдавна добре познатият ни бар в центъра на София се сдоби и със свое "дете", както собствениците му сами го определят.

В случая обаче говорим за нещо по-различно, също намиращо се на централно място в столицата. Локацията е "Шишман" 20, а името е Skaptoburger. Можете да го наречете мини гурме бургерджийница, а спокойно можете да го запомните и като сравнително ново място в центъра, където можете да опитате различни видове впечатляващи бургери по оригинална рецепта, които да гарнирате с вкусни картофки и да ударите по една студена бира. Поне ние не пропуснахме да го сторим, като с ръка на сърцето можем да кажем, че останахме адски доволни.

12802854_1078674165489444_5488739548511711576_n

Срещнахме се с един от собствениците на заведението - Ангел, който бе любезен да ни отдели малко от ценното си време, за да ни разкаже за този нов рай на бургерите в любимата ни София. Самото заведение не е от най-големите, що се отнася до размери и площ, но приятният и изпипан интериор, готиният плейлист, както и любезното обслужване, придружено с широки усмивки, те кара да се чувстваш добре. И може би още по-гладен.

All American Burger
All American Burger

Най-трудното идва тогава, когато отвориш менюто на Skaptoburger и тепърва трябва да избираш какво да си поръчаш. Аз се спрях на All American, който гарнирах с картофки и бира, а пишейки този текст в настоящия момент, отново ми се прииска да съм там и да сторя същото.

Skaptoburger
Skaptoburger

"Когато отворихме Skaptobara преди две години и половина, основната идея бе да направим по-лежерен chill spot, където да се събираме хора от Американския университет в България. Концепцията ни може да се изрази в beer, burgers & buddies, включваща разнообразни бири от цял свят и американски бургери по оригинална рецепта. Разликата между Skaptobara и Skaptoburger е, че Skaptoburger е доста по-концептуален, като самият интериор и разположение на мебелите подсказва, че това е заведение за бързо хранене. Можем да наречем Skaptobara бургер бар, докато Skaptoburger е fast food бургерджийница".

Hella Big Burger
Hella Big Burger

Става ни любопитно какво точно представлява терминът гурме бургер и с какво се различава той от стандартния бургер. "Основната причина да ги наричаме така се корени в това, че използваме много качествени съставки за направата им", обяснява Ангел, продължавайки: "Отне ни страшно много време, за да намерим правилните доставчици на месо, зеленчуци и всяко едно друго нещо. Освен това, бургерите се приготвят по оригинални рецепти, като приготвяме и собствени сосове, които представляват микс от много различни съставки".

El Pollo Loco
El Pollo Loco

Като израз на креативността на хората, които приготвят бургерите в Skaptoburger, Ангел дава за пример рецептата на най-популярния избор от менюто - Double Skapto Bourbon Burger, който съдържа по 5 милилитра бърбън във всяка бройка. "Ако изядеш десет бургера, вече си изпил едно малко уиски", шегува се той. "Самите съставки, съчетанието им и начинът на приготвяване правят бургерите по-уникални. Наричаме ги гурме, защото ги създаваме по най-добрите рецепти и с най-качествените съставки, които успяваме да намерим. Затова и цената им е по-висока".

Double Skapto Bourbon Burger
Double Skapto Bourbon Burger

Каква все пак е рецептата за хубав бургер? Колкото семпъл, толкова и комплексен въпрос. "Бургерът трябва да бъде балансиран. Гурме движението пък проповядва да се пробват много нестандартни вкусове, което ние до известна степен не си позволяваме да правим, защото нямаме богат бекграунд в сферата на готварството. Това, което правим ние, е да търсим максимален баланс. Правим голям брой тестове, като за всеки един бургер, който сме изкарали, сме отхвърлили поне десет други".

The Martian
The Martian

В края на месец март бургер на Skaptoburger бе обявен и за Крал на бургерите на 2016 година от BGmenu. Става дума за Cheesus, който също можете да опитате и да прецените сами достойнствата му, извели го до лидерската позиция в класацията. Междувременно Ангел ни информира, че градината на Skaptobara е напълно реновирана и очаква посетители за предстоящото Европейско първенство по футбол, стартиращо в средата на този месец.

13094200_10154056476296257_94021399914356119_n

Константин Симидчийски
Константин Симидчийски

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни