Тази неделя (19 юни) от 19:30 ч. в поредицата за актуална публицистика по БНТ 1 „В кадър“ ще бъде излъчен филмът „Войната в Украйна: Началото“ на журналиста от Българската национална телевизия Александър Марков. 

Българската национална телевизия беше единствената българска медия и една от малкото европейски медии в Мариупол в периода от 20-и февруари до 25-и февруари, когато войната започна и беше предадена на живо в ефира на обществената телевизия.

Войната започна внезапно и продължи трагично. Ние видяхме началото ѝ със собствените си очи и се опитахме да предадем това и във филма.“, казва Александър Марков. 

Войната в Украйна: Началото

Показваме и последиците, както ги видяхме в Киев и в Одеса през месец май, когато се завърнахме в Украйна. Както и съдбата на героите във филма, някои от които животът изпрати извън страната, а други – на фронта. Опитваме се, също така, да видим конфликта в по-широк контекст – какво означава той за всички нас и какви са причините и последствията от него.“, казва още журналистът.

Прочетете още: Как да помогнем на хората в Украйна?

Освен Александър Марков, екипът, реализирал филма „Войната в Украйна: Началото“, включва операторите Владимир Богдански, Станислав Златев и Анна Андреева, видеотехниците Роберт Вецов и Тодор Илиев, продуцент – Мария Чернева, режисьор – Мария Христова, редактор – Цветелина Йорданова, монтаж – Вероника Димитрова, графично оформление – Калина Ценкова.

Войната в Украйна: Началото

За поредицата му от репортажи за войната в Украйна, излъчени в ефира на Българската национална телевизия, Александър Марков получи две специални журналистически награди – от Асоциацията на обществените радио-телевизионни оператори в Европа – СИРКОМ и „Гореща точка Украйна“ на конкурса Web Report 2022.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар