Домашното насилие сякаш е тема, която в България обичаме да замитаме под килима. От време на време разбираме, че още една жена е загубила живота си от ръцете на своя партньор, а на следващия ден забравяме и продължаваме постарому. Дори не искаме да повдигаме въпроса за онези хиляди жени, които оживяват, но всекидневно търпят насилие и тормоз от страна на своите мъже.

Убитите от партньорите си жени в България са десетки всяка година. Много пъти е коментирано, че у нас не се предлага достатъчно адекватна помощ на дамите в подобна ситуация, нито има достатъчно действащи кризисни центрове, където насилстваните жени биха могли да намерят убежище. Много от от тях остават у дома, заедно с децата си, просто защото нямат къде да отидат. Не са рядкост случаите, в които мъжете отнемат на жените техните телефони, документи и пари, оставяйки ги практически в "домашен затвор".

На 18 юли (събота) в София се организира събитие, което си струва да отбележим в своите календари. Mix&Match и фондация "Аме" организират благотворителен базар в помощ на жените, жертви на домашно насилие. Събитието стартира на обяд и ще се проведе в Къщата на София на адрес "Лозенец", ул. "Миджур" 12. Ако имате желание да обновите гардероба си, при това - за добра кауза, освободете съботния си следобед и изпийте една чаша кафе или чай със съмишленици.

В същото време художникът Иван Яхнаджиев ще предостави като дарение своя картина, която ще може да бъде закупена при специално организиран търг. Картината е рисувана по време на карантината и съдържа пеперуди, които, както знаем, са символ на трансформацията и новия живот. Това дарение ще бъде разиграно под надслов "Помогни на жена отново да разпери криле".

Кликнете тук и се присъединете към събитието в Facebook.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар