Бате Доуен е един от членовете на So Called Crew. Истинското му име е Христо и си уреждаме среща пред Народния театър. Христо е предвидлив, защото се сеща да ми купи бира преди интервюто, което вече ме запасява с позитивни впечатления за него, още преди да сме си разменили и една дума.

През тази година Бате Доуен издаде първия си солов албум - ИЦOFFICIAL, който можете да преслушате на официалния канал на So Called Crew в YouTube. В случай че останете доволни от чутото, можете и да си закупите албума, за да подкрепите Христо и независимия български хип-хоп като цяло.

В същия ден на интервюто отново преслушвам ИЦOFFICIAL и за пореден път се убеждавам, че проектът е разнообразен до болка - плашещо дълбок на моменти и зареждащо забавен в останалата си част. Сам признавам на Христо, че най-силно ме е докоснала "дневната" трилогия в албума - "Ден първи", "Ден пореден" и "Ден последен". Той сам признава, че въпросните тракове са силно повлияни от депресията. Идва ми да му кажа колко много го разбирам в случая, но му го спестявам. На вас обаче ще кажа следното - чуйте ги. Чуйте и ИЦOFFICIAL, защото в албума има за всекиго по нещо. Нарочно търсен ефект, както признава и самият Бате Доуен.

Ти си от сравнително скоро на българската хип-хоп сцена, като наскоро ни зарадва и с дебютен албум. Представи се с няколко думи - кой е Бате Доуен?

Бате Доуен е един тъп пияница от ж.к. "Изток" в София, ако това ви устройва. Иначе Бате Доуен е Христо Марков. Пише рими от десет години и като цяло много го кефи това нещо, и иска да изкарва пари от него.

ИЦOFFICIAL е първият ти солов проект. Какво искаше, а и какво успя да кажеш на хората с албума?

В албума хората могат да чуят много неща. Всеки може да си намери по нещо, защото албумът е доста разнообразен. Основните чувства, покрай които се върти проектът, са носталгия, депресия и лични размисли, които съм изразил в рими. Естествено има и забавни парчерта. Поне за мен са такива, не знам дали това важи за хората. Има и други по-дълбоки неща, които не всеки ще разбере. Като цяло в десетте парчета има доста различни вложени чувства.

Слушайки ИЦOFFICIAL, забелязах перфектно оформен баланс между тежка лирика и по-лежерни парчета. Естествено ли се получи това или такъв бе планът от самото начало? Имаше ли концепция?

Да, имаше. Концепцията на албума стартира от парчето "Ден първи", което всъщност е и най-старото - на около три години. Тогава бях повлиян от Лого5 и забелязах тяхната концепция, а именно - че в албума им има трилогия. Когато го написах реших, че би било готино и в моя албум да има трилогия, като така се получи "Ден първи", "Ден пореден" и "Ден последен". Тук концепцията градира с повече и повече депресия във всяко следващо парче, докато накрая "Ден последен" не стана направо самоубийствен трак. Имах един период от около три месеца, в който работих в един хотел на Боровец. Тогава са написани тези при парчета, плюс "Гледна точка" и "ИЦOFFICIAL", който има видеоклип и е тотално различно нещо от останалите. Около това се завъртя и концепцията за албума. Исках да имам едно парче на двойно време, или двойно темпо, както се казва, малко UK style. Исках да имам забавно парче,  което се получи с "ИЦOFFICIAL" - само пънчове и глупости. Отдавна имах проект и с MC Pingi, който ми се стори късичък, когато го осъществихме, поради което реших и да предложа на Керанов да се присъедини. Общо взето, така се изгради целият албум.

Бате Доуен
Бате Доуен

С чисто сърце мога да кажа, че си поет. И при това много добър. А всеки поет черпи вдъхновение от нещо. Теб какво те вдъхновяваше най-силно, докато работеше по ИЦOFFICIAL? Сам спомена за депресията. Тъгата ли те вдъхновяваше?

Да. Може би точно това бе основното движещо чувство, когато писах някои от парчетата. Депресия и апатия, но апатия, изразена по начин, който аз чувствах за по-личен. А колкото до депресията, тя е породена от всякакви неща в живота. Но честно казано, точно тогава се чувствам и най-много в свои води - когато има нещо в живота ми, което не е окей. Което ме е разстроило и ми е повлияло психически. А когато отнякъде изкочи и някаква музика, която ми харесва, от самосебе си започват да се изливат чувства и рими. Така се получиха и почти всички парчета от албума.

Видеото към едноименния сингъл на ИЦOFFICIAL е меко казано откачено. Разкажи някоя интересна история около снимките? И за самото парче.

Парчето "ИЦOFFICIAL" не е писано за час, ден или седмица. Няколко вечери, в различни периоди от време, сядах и работих по него. Бях си харесал един много комерсиален инструментал - "We Takin' Over" на DJ Khaled, който като го чух за първи път и си казах - "ооо, тук може да се получи някаква невероятна простотия". Лека-полека започна да ми се избистря концепцията за трака. Викам си - "ей тук ми дойде един як пънч, ще го сложа на края на реда, тук ще запълня с нещо друго" и така пънчове след пънчове, два по два бара, един след друг, и те станаха много. Когато решихме, че това парче ще бъде в албума, и че даже ще има и клип, Гената (продуцентът на So Called Crew, б.а.) каза - "нали се сещаш, че това парче не можем да го сложим в албума с инструментала на DJ Khaled". Тогава той предложи на вездесъщия N. Kotich да изсвири нещо. Само им казах, че искам атмосферата да е максимално близо до DJ Khaled, ако може и барабаните да са почти идентични. В крайна сметка, получи се много яко.

https://www.youtube.com/watch?v=XXsHJn4voGo

А колкото до клипа, то просто нямаше как да се роди нещо друго, освен някаква подобна простотия. Казахме си, че ще направим парти в апартамент. Можеше и да е в клуб, но там нещата бяха по-сложни.

Апартаментът после в какво състояние беше?

Апартаментът бе в невероятно състояние, само трябваше да поизмием малко. Нямаше нищо счупено, освен една бутилка не знам си колко годишно вино. За видеото викнахме приятелчета, които пък си викнаха техни си приятелчета. Не че и аз не пих по време на целия купон, но бях зает със снимки, докато останалите доста се забавляваха. Накрая аз трябваше да седна да пия, докато останалите се бяха понаизпили. Имаша една девойка, на която няма да споменавам името, която през цялото време ми се натискаше и направо си го просеше. Аз обаче си имам приятелка, която ме разбра и за това, че се целувах с други момичета по време на снимките. После разбрах, че въпросната девойка, на която не й върза с мен, после се е пробвала и с други хора. Включително и момичета. Около нея бе доста забавно.

В YouTube видях коментар, че си Дон Жуан на българския рап. Прави ли са хората? Сам каза, че си имаш приятелка...

О, това е мит със сигурност. Винаги съм имал само сериозни връзки, освен помежду тях. Като цяло съм такъв човек, който когато се влюби, просто обича момичето до него и гледа е с нея.

 

Как ти се вижда сцената в днешно време? Как се развива? Липсва ли й нещо? В едно мое интервю с Атила той сподели, че според него това е най-добрият период на българския хип-хоп - откъм креативност, текстове, бийтове...

Ще трябва и аз да се съглася с неговото мнение. Аз също забелязвам много яки неща от няколко години насам. Две-три, може би и четири. През това време постоянно чувам готини рими от хора, които познавам и които ме кефят. Същевременно изкачат и нови имена, които ме карат да си казвам, че щом има и такива хора, значи не са единици онези, които правят смислен и стойностен рап. Надявам се, че в близко бъдеще хип-хопът, който правя аз, който прави нашето крю, Лого5 и всички останали, които не искам да изброявам, ще изкочи на светло и повече хора ще усетят разликата в това, което правим ние, и което показват масмедиите.

Не можем да не споменем, че си част и от So Called Crew. Разкажи нещо за участието си и в този проект?

So Called Crew е проект на нашия продуцент Евгени, който съществува от вече много години, но в началото е бил под друга форма и с други хора, непознати за нашите фенове. Когато се събрахме аз, Жлъч, Брят Че, Chosz, Dafai, идеята на Евгени бе просто да събере различни МС-та, с които да направи един общ албум. Направихме въпросния албум, а след него започнахме да правим и участия. Някъде тогава това цялото нещо си прерасна и в идея да бъдем група. След някакви преракания и несъответствия в мисленето на членовете, в крайна сметка So Called Crew остана това, което е и в момента - Жлъч, Гена, Бате Доуен, Trasher и Брят Че. Като цяло и смятам, че това е оптималният състав на групата. Имаме си продуцент, имаме си бийтбоксър, който се занимава и с графити, и с графичен дизайн, и с какво ли още не, и трима глупаци, които мислят глупости и плюят рими.

Направо си покривате всички елементи, без брейкденсинга.

Да, само брейкденсинг все още нямаме.

Какво ти дава участието в група, което не можеш да получиш единствено като солов артист?

Не се виждам точно като солов артист и никога не съм бил. Чак сега, след излизането на соловия ми албум, се почувствах малко по-независим. Пак съм част от групата, но съм и нещо отделно. Истината обаче е, че не мога да не бъда част от So Called Crew. Със сигурност една идея и концепция, която се развива, е по-яко да бъде правена, обмисляна и развивана от повече хора, защото имаш повече гледни точки и повече идеи за цялото нещо, а всеки може да допринесе с каквото може. А дори и да си солов артист, пак трябва да имаш подкрепа от някакви хора. Не можеш всичко да си правиш сам - и да си бъдеш бийтмейкър, и да бъдеш продуцент. Не може сам да си бъдеш студио, сам да си правиш рекламата, сам да си организираш участията. А дори и на сцена, вече зависейки и от техничноста на рапиране, и сложността на текстовете, трябва да има някой, който да ти помага. Има хора, които го могат и сами, но те са единици.

 

Какво слушаш напоследък в свободното си време?

Не спирам да си въртя The Marshall Mathers II LP на Eminem от месеци наред. Напоследък ме впечатлява и Кендрик Ламар, определено. Той е независим артист, който заслужава внимание. И който сам си е изградил името, а не е бил наложен от някакви лейбъли.

Нещо от българската сцена?

Въртя си Жлъчката редовно. Чакам и новия албум на Лого5, надявам се да е скоро. Кефя се напоследък на младите надежди, които се надявам и да ни задминат по популярност - 5 o'clock, Секта, Миш-Маш. Имам едни приятелчета и от Югозападната част - Анекдот Крю.

И един обичаен въпрос за финал - какво ти предстои оттук нататък?

През лятото си бяхме дали малко почивка, като не бяхме правили абсолютно нищо. Освен Гената, който постоянно си прави бийтове. Сега през есента се стягаме за нови записи, пък какво и кога ще излезе - не мога да кажа. Надявам се да имаме възможността да изкараме още едно видео от албума ми, но на кое парче - също не мога кажа. Като цяло, сега започваме да бачкаме отново. Естествено, готвим се и за клубния сезон.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар