Остават броени дни до поредното издание на Bulgaria Tattoo Expo - най-голямото събитие за татуировки на Балканите. Датите са 16 и 17 септември, а локацията - Зала 3 на НДК. Тук можете да си закупите билети и да подкрепите тату културата в България.

Основателят на тату студио Forevermore - Barthez е един от хората, които ще влязат в ролята на жури по време на Bulgaria Tattoo Expo. Той е добре познато име както у нас, така и в Европа, а тук можете да разгледате неговия Instagram. Предпочитаните от него стилове са японски (japanese), американски традиционен (american traditional) и неотрадишънъл (neotraditional).

Имаме удоволствието да говорим с Barthez и да го разпитаме за предстоящото събитие, а и за татуировките като цяло.

Здравей, Barthez. Ти ще бъдеш един от членовете на журито на предстоящото Bulgaria Tattoo Expo в столицата. Какви са очакванията ти за тазгодишното издание на най-голямото тату събитие в България? Какво ти се иска да видиш от страна на участниците?

- Здравейте, да, за втора поредна година ще имам честта да съм част от журито на Bulgaria Tattoo Expo. Очакванията ми относно предстоящото е да е интересно и да има обмяна на идеи и споделяне на тату културата, която дефакто ни обединява всички. С всяка изминала година се вижда едно надграждане сред участниците, все повече хора, които демонстрират собствен стил на работа и индивидуалност, което очаквам да продължи и тази година.   

Barthez
Barthez

Разгледахме профилите ти в социалните мрежи и видяхме, че имаш брутални дизайни в японски стил. Откъде идва любовта ти към японските разработки и как реши да се специализираш именно в тях?

- Благодаря за добрите думи, радвам се че са ви харесали нещата, които правя. Аз винаги много съм се интересувал от тези класическите гравюри и рисунки, които са родоначалниците на самотото татуиране, както и самата естетика и мистика, която ги обгръща. В интерес на истината невинаги съм правил само класически татуировки, дълги години работех реализъм, експериментирах с множество стилове, докато  сърцето само не ме заведе до за мен най-подходящия стил в изкуството.

С какво японските дизайни са по-различни от останалите? Какво ги прави уникални, освен че са супер красиви?

- Японският стил, освен с изящноста си, е и обгърнат от този мистичен свят на легенди и притчи за митични същества и герои. Когато се рисува определен герой, той има своята собствена история, която трябва да бъде разказана така, както е стигнала до нас през вековете, не да се слагат просто отделни елементи. Всеки един детайл също е от огромно значение. Самите татуировки може едновременно да са изящни и супер брутални в същността си. Относно самата техника и изпълнение, те са минали този изпит на времето, който показва самата устойчивост и това че с годините остават непроменени, въпреки промяната на кожата и всички влияния върху нея. 

Barthez
Дизайн на Barthez

Можеш ли да ни “пуснеш” в креативния си процес, когато създаваш нов дизайн за клиент? През какви етапи преминаваш, за да стигнеш до завършек на рисунката?

- Да, разбира се. Все пак не откриваме топлата вода и колелото. Когато се създава нов дизайн за клиент, съответно, ако самият клиент не е запознат с легендата, притчата или съответната история за героя, който желае, се опитвам да го запозная с нея. Ако и аз не я познавам, съм длъжен да се информирам: чета (книги и се ровя в интернет). Това е, за да може от една страна клиентът да има пълна яснота какво ще получи. Както и аз да мога да съм възможно най-прецизен в самата рисунка. След това имаме едно подготвително рисуване с клиента, в което с маркери се разрисува целият дизайн върху самия клиент, за да се изясни кое и как ще седи на тялото. И така всеки има своя персонален дизайн. След сваляне на отпечатък се рисува (изчиства) вече крайният дизайн. Изключително много държа всеки дизайн да бъде изработен за съответния клиент.

Дизайн на Barthez
Дизайн на Barthez

Бил си жури на различни конкурси през годините, подобни на Bulgaria Tattoo Expo. Кои са дизайните, които си видял на подобни събития и които толкова са те впечатлили, че все още си спомняш?

- Сега точно не мога да се сетя за конкретни дизайни, но и не мисля че това е най-важното от едно такова събитие. Също смятам, че и самата конкурсна програма е много надценен елемент в самото събитие. Цялостно погледнато общуването на самите артисти, обмяната на знания, докосването до толкова много различни индивидуалности, всеки със собствен поглед, е най-ценното в случая.

Какви стратегии прилагаш, за да бъдеш сигурен, че клиентите ти имат позитивно и приятно прекарване по време на татуиране? Обясни го на хората, които все още нямат татуировки и се страхуват да си направи такива, тъй като са притеснени от цялостното изживяване.

- (смее се) Не, нямам стратегия за приятно прекарано време в студиото, а и не смятам, че е нужна. Все пак хората влизат в студиото, разговаряме и ако си допаднем, работим. Ако ли не, се разделяме по живо, по здраво. Все пак не е казано, че трябва да направим всички татуировки на земята, а не е и нужно. Съветът ми е всеки да си помисли добре, когато става дума за татуиране - къде, защо и как. Защото някой път неприятните изживявания са впоследствие. 

Дизайн на Barthez
Дизайн на Barthez

В продължение на предходния въпрос, кои са най-болезнените зони от тялото, когато става дума за татуиране?

- За болезнени части – има достатъчно, но нека не плашим хората с болки и болежки. Кеф цена няма.

Сподели ни за някоя наистина незабравима татуировка, която си правил за клиент. Например, дизайн, с който наистина много се гордееш.

Както вече казах, изработвам всеки дизайн за всеки клиент персонално, така че всеки е част от мен и няма как да отлича някой конкретно, съжалявам.

Bulgaria Tattoo Expo
На Bulgaria Tattoo Expo винаги е интересно (снимка: Тодор Русинов)

Какво би посъветвал хората, които все още нямат опит в татуировките? Какви грешки да не допускат в това отношение?

Както казах, много важно е да се гледа къде, как и защо, за да няма неприятни изживявания в последствие. Светът е достатъчно отворен в момента и има прекрасни артисти, ако е нужно – попътувайте, ще ви остане невероятен спомен. 

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар