Банкок отново е най-предпочитаната дестинация в света

През последните десет години светът наблюдава икономически приливи и потоци, развиваща се глобална конкуренция и партньорство и безгранични технологични иновации. Но едно нещо остава постоянно: нарастващото желание на хората да пътуват по света. Global Destination City Index (GDCI) за градове на Mastercard, количествено отчита тази нарастваща нужда: от 2009 броят на международните пътувания е нараснал с изумителните 76 процента.


Банкок продължава да води годишната класация на Mastercard за най-предпочитана дестинация за четвърта поредна година. Лондон отстъпва второто място на Париж, нареждайки се на трето място по брой пренощували туристи. Следващи в класацията са Дубай, Сингапур, Куала Лумпур, Ню Йорк, Истанбул, Токио и Анталия. Цялостната картина от доклада показва, че всички десет големи градове са настанили повече чуждестранни туристи в сравнение с предходната 2017 година. Единствено изключение прави столицата на Великобритания – Лондон, отчитайки 4% спад в броя пренощували посетители.

В днешния взаимосвързан свят, пътуванията са се превърнали в основен фактор, определящ начина по който работим и живеем. За нас е важно да следим положителното въздействие на туризма в различните точки на света, а също и какви предизвикателства предлага. По този начин успяваме да гарантираме, че градовете получават нужната информация и решения необходими,  за да продължат успешното си развитие.“, каза Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

Приходи от туризъм

Разглеждайки градовете по отчетени приходи от чуждестранни туристи класацията изглежда различно. Търговският и финансов център на ОАЕ - Дубай води с убедителна преднина със сумата от 30.82 млрд. долара (или средно похарчени 553 долара от турист на ден). На второ място отново е град от Близкия изток – Мека с похарчените от туристи там 20.09 млрд. долара. Банкок е на трето място по този критерий отчитайки 20.03 млрд. долара приходи. Следват Сингапур, Лондон, Ню Йорк, Париж, Токио, Палма де Майорка и Пукет.

Пътуванията се увеличават

Благодарение на Global Destinations Cities Index е възможно определянето на три основни тенденции през последното десетилетие: постоянен и стабилен растеж; устойчивите водещи позиции на големите градове – Банкок, Париж и Лондон са в топ 3 от 2010; възходът на Азиатско-тихоокеанските международни туристи – градовете в Азиатско-тихоокеанския регион са наблюдавали най-голямо увеличение на международните пътници от 2009 насам, отбелязвайки 9.4% ръст.

Методология

Индексът Global Destinations Cities класира 200 града въз основа на собствени анализи и проучвания на трети страни по отношение на техния общ брой международни посещения с нощувка, заедно с трансграничните разходи на същите посетители в градовете през 2018. Използват се публични данни, за да се извлече информация относно броя международни пристигания на туристи за минимум една нощ, както и сумата от изхарчените от тях пари във всеки един от 200-те града.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни