И тази година Балкански фестивал „Бохеми” е без еквивалент за пределите на България и има за цел да представи неповторимата еклектика, колорит и богата душевност на балканеца. Обещанието на организаторите и Община Банско е за истински празник на музиката, живия неравноделен ритъм и културното разнообразие в подножието на Пирин планина, на 3-ти и 4-ти септември.

Миналогодишните ритми още туптят в сърцата ни и няма как да е иначе, след незабравимото изпълнение на сръбския магьосник Желко Йоксимович, македонската сладкопойна чучулига Каролина Гочева, българската гордост Иво Папазов, виртуозните южни съседи „Гаджо Дило” и всички останали балкански субекти. Живата балканската емоция още шуми в ушите ни и ни топли цяла зима!

И тази година „Нещо хубаво трябва да се случи”, защото специално за нас ще пее Дино Мерлин!

Дино Мерлин, или Един Дервишхалидович, е роден в Сараево и е един от любимите музиканти и текстописци на полуострова - посрещан с пълни стадиони и зали, и е изпращан с бурни аплодисменти и овации. Дино Мерлин е идвал в България няколко пъти и сам споделя, че се чувства много щастлив и обичан тук. Певецът е прочут с алхимията на своето музициране, с перфектната доза рок-фолк, така че 100 % от творбите му се превръщат в хитове. Два пъти представя страната си на „Евровизия”, както и на десетки световни конкурси. Разпознаваеми са изпълненията му с Весна Змияна и Горан Брегович, пял е на една сцена с Рей Чарлз, Мерцедес Соса и много други. Повече от 30 години развива своето амплоа на музикант, който не позволява да бъде поставян в клишета, смело експериментира и обича музиката от сърце. На фестивала ще чуем освен евргрийни като „Йорговани“ (Jorgovani), „Месечина“ (Mjesecina), „Нещо хубаво трябва да се случи“ („Nesto ljepo treba da se desi“) и други, така и песни от последния му студиен албум “Hotel Nacional” (2014).

Дино Мерлин
Дино Мерлин

MAGNIFICO е другата сензация, която пристига у нас специално за фестивала!

Robert Pešut (MAGNIFICO) е роден през 1965-та в Любляна, днешна Словения. В началото на `90-те започва своите музикантски прояви, вдъхновен от „сладникавата сантименталност, лъхаща от сцената на бивша Югославия”. С първите си студийни албуми „Od srca od srca” (1993), „Gdo je čefur” (1996) and „Sexy Boy” (1999), той се представя като скромен и неограничен жанрово композитор, а с космополитното си отношение към живота, бързо печели симпатията на публиката. Името на MAGNIFICO стои и зад предизвикалата силни обществени дискусии песен “Only Love / Samo ljubezen”, изпълнена от триото травестити “Sestre”, на надпреварата за Евровизия. Тази провокация става причина за анти-гей протести в Словения, а „скандалът” и песента достигат до всички краища на стария континент. В резултат на това MAGNIFICO създава „Magnifico is a faggot / Magnifico je peder“ проект, с който окончателно се сдобива с каноничен статус в гей общността.

Музиката на словенския аристократ е вдъхновена от балканския фолклор, но е поръсена обилно с пикантно латино и реге звучене, тя е характерна за региона, но и много специфична заради тембъра на Robert Pešut. През 2004 г. „Sony music entertainment” продуцира неговия четвърти албум „Export/Import“, с хитовите „Hir ai kam, Hir ai go” и „Giv Mi Mani“, които добиват неочаквана и за самия изпълнител световна популярност.

Албумът му „Magnification” от 2010-та, от който сингълът „Zum zum” съвсем непреувеличено става тотален хит, обогатен със звученето на „gypsy saxophone”, на магьосника Ferus Mustafov.

В момента MAGNIFICO работи по новия си студиен албум, чиято промоция се очаква през лятото на 2016-та и силно се надяваме, че българската публика ще е от първите, които ще чуят „Kuku Lele” наживо!

MAGNIFICO
MAGNIFICO

KRISTIJAN AZIROVIĆ е името на гениалния тромпетист спечелил многократно изключителното признание - Prva Truba Guće („Най-добър тромпет на Гуча”), а тази година ще го видим и на сцената в Банско!

През 2013-та година, на фестивала в село Гуча за фолклор и духова музика, се надсвирват повече от 160 музиканти, преминали успешно елиминации между почти 2000 любители на тромпета и духовите инструменти. Зрелищното представление се случва пред очите на невярващата на ушите си публика, която в този момент надхвърля 600 хиляди души.

KRISTIJAN AZIROVIĆ и неговият оркестър, печелят наградата за най-добър тромпетист и най-добър оркестър в изумителна надпревара и при огромна конкуренция, не веднъж, а цели 5 пъти – през 2008, 2009, 2011, 2012 и 2013. Популярността му отдавна минава границите на западната ни съседка, и това го нарежда до имена като Горан Брегович. Стилът, в който се изявяват музикантите е балкански и… бохемски.

На 3-ти вечерта, започваме с всенародни балкански хора и продължаваме с интернационалните гларуси Alkohol jazz orchestra. Бандата е млада, основана е през недалечната 2014-та, но упорита, защото вече гордо показват първия си албум, с цели единадесет парчета, и са готови за още. „Вече Си От Нас”, е българското название на тавата на момчетата от Бургас (ако искате да научите какво именно пуши г-н Путин, чуйте го в една от песните им). Стилът на тяхната музика е патриотичен-народен-пънк-данс-рок, или балкански twist-and-shou, по тяхната собствена дефиниция. Руслан "АДЖО" - guitar and vocal noises, Илиян Дянков - acсordions and ironic smiles, Денис Кондрашов - bass-beat and jumps, с щедри усмивки, талант  и чувство за хумор миксират руско-български звуци, между които гарантирано ще разпознаете нашенския фолклор. Групата е ориентирана към класическа реге и ска стилистика, като към обичайните китара, бас и барабани, момчетата смело включват и акордион, който привнася така желания балкански отенък в музиката им.

Водещият и през 2106-та ще бъде великолепният Ники Станоев, който успява да държи градуса на емоциите във върхова точка, подобаващо за шоу на великите балкански народи. Миналата година той демонстрира на многохилядната публика завидните си актьорски умения, тази година очакваме още повече смях и веселие.

Не е нужно да си потапяш главата в съд с лед, идвай в Банско, там е прохладно точно толкова, колкото да ти е приятно. Страстите се разпалват само от местната бохема, пикантните гозби и руйното вино, както и от тълпите музиканти, които се „изсипват” там целогодишно.

Духовит оркестър „Карандила” идват от Сливен към Банско и носят името на старопланинската местност Карандила. В сила на групата се преплитат изкусно разнообразни елементи от джаза с типичната за района „сватбарска традиция”, но се усеща и съвременното влияние на т. нар „уърлд” музика. Диригент на оркестъра е потомъкът на Михаил Тичалиев – Мамулито, Ангел Тичалиев, а броят на музикантите е единадесет, което гарантира внушително присъствие на сцената. Освен класическите кларинет , тромпет, туба, саксофон и барабани, ще чуем (и видим) и по-нетипичните за браз трупа бас-китара, акордеон, както и гласът на Анита Кристи.

bohemi3

„Карандила” започват своето музикално приключение през 1994 г., но възход бележат в работата си по проекта „Циганско лято” и постигат истински триумф на фестивала в Берлин Jazz Across The Border. Същата година издават и първият си албум – „Циганско лято: разкази за оцеляване”. Следват „Няма не искам, няма недей“ през 2000-та, „Революция“ – 2003-та и „Камилата Циклоп“ от 2005-та. През годините групата се изявява в множество международни и балкански форуми, на сцената си партнират успешно с Иво Папазов – Ибряма, Милко Левиев, Горан Брегович и много др. Характерното за „Карандила” е, че правят съвременен прочит на ромската музикална традиция.

Подборът на музиканти никак не е случаен, екипът на фестивала има амбицията да изгради собствен фундамент и традиция в организирането на балкански събития от този вид, където освен неравноделния ритъм участие „взимат” и характерните за областта ястия и силни напитки. Сочни плескавици, кюфтенца от месо, разнообразна балканска селекция за любителите на скарата, за които ще се погрижи механа „Молерите”. Ще има плодови люти ракии, вина, бира и въобще всичко необходимо за горещата душа на нашенеца.

Организаторите разкриват, че са поканили и други любими музиканти, кои са те обаче, предстои да научим.

Централният площад на град Банско „Никола Вапцаров” ще се превърне в пресечна точка на култура, традиции, обичаи, кухня и фолклор от всички краища на Балкански полуостров. Очакваме толкова голямо събитие, колкото е голяма душата на балканския човек! Входът е свободен!

Подробности ще намерите тук!

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар