Българският фолклор винаги ще бъде жив и актуален, докато на българската сцена съществуват формации като Авигея. 

Авигея са четири прекрасни млади момичета -Сибина Раденкова, Александра Василева, Ралица Кирилова и Милена Великова, които, както самите те казват, "сътворяват вълшебства от звуците на позабравеното българско богатство."

На 18 март в Пространство 108 Авигея ще представят пред публика "Канатица", създаден съвместно с Иван Шопов. В него ще можем да открием точно десет музикални композиции, вдъхновени от българския фоклор, и пречупени през призмата на талантливия Иван Шопов.

"Душата на българина живее във вечността чрез народната песен. Желанието ни е да дадем на хората възможност да намерят своята идентичност, слушайки музика, която да звучи съвременно, стъпвайки на бита на нашите прадеди“, разказва за албума Иван Шопов„Голяма моя мечта е да работя с български гласове, а Авигея мечтаят българският фолклор да бъде чут чрез тях от младите хора“!

Ето какво ни разказаха от Авигея за "Канатица" и това, което предстои да чуем след само няколко дни:

На 18 март в Пространство 108 ще представите “Канатица” - вашият съвместен албум с Иван Шопов. Разкажете повече за проекта, какво представлява този албум?

Албумът сам по себе си е като жив организъм. В него се преплитат багрите на българския фолклор и ритмите на съвременната електронна музика, омагьосващите звуци на пиано, кавал, ней и струнни инструменти.

Радваме се, че има проекти като Авигея, които поддържат жива магията на българския фолклор. Можем ли да кажем, че за вас това е преди всичко кауза, а след това всичко останало?

Музиката е начин на живот и всичко останало идва по естествения си път. Българският фолклор е живителната сила, която кара сърцето на Авигея да тупти.

Авигея & Иван Шопов

Българският фолклор е изключително богат и вариативен сам по себе си. Фрагменти от кои негови региони ще чуем в “Канатица”?

Да, фолклорът ни е едно голямо богатство. В "Канатица“ може да се чуе красотата на шопските и родопските песни.

Не и без помощта на Авигея, забелязвате ли възраждащ се интерес към българския фолклор, особено сред младите хора? Доколко важно е да поддържаме вековния му огън?

Това, което виждаме е, че определено има интерес към фолклора от страна на младите, и не само. Проектът ни с Иван също много допринася за това, тъй като представяме българския фолклор по различен, съвременен и интересен начин.

Това, с което се отличаваме из целия свят е именно фолклора ни. Чувстваме се щастливи от факта, че имаме възможността да го разпространяваме.

Как и къде се пресича фолкорната магия на Авигея с модерното и съвременно звучене на Иван Шопов? Кое е най-интересното от вашата колаборация?

Всичко, което творим заедно с Иван Шопов, носи интересно звучене. Целият албум е като едно цяло, един безкраен цикъл от музика, живот, емоции.

Ако приемем, че албумът “Канатица” е лична мисия за всяка една от вас, какво точно представлява тя? Каква е голямата ви цел в случая?

"Канатица" е като едно наше дете, което искаме да получи най-доброто. Дете, за което правим и даваме от себе си най-доброто.

Канатицата е древен символ, който е своеобразна интепретация на вечността. В този ред на мисли, вечен ли е българският фолклор?

Да, както отговорихме и по-рано, това е богатство, което притежаваме, искаме да запазим и да му дадем живот. Искаме да го чуят все повече и повече хора по света.

Участие в “Канатица” взима и едно наистина голямо име в българската музика - Теодосий Спасов. Разкажете ни малко повече за неговото участие в проекта, с какво успя да помогне той за завършения вид на албума?

Много сме щастливи, че Теодосий Спасов е част от „Канатица“. С неговото участие в албума се усеща още повече българското. Звуците на кавала допринасят за автентичното звучене и магията от музиката по този начин е по-силна.

Можем ли да очакваме и нови неща от Авигея след “Канатица”? Работите ли по нещо друго в момента?

Творческият ни заряд е безкраен и нови песни започват да се раждат.


Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар