На 30.6.2024 г. (неделя) от 19:30 в „Нов театър“ – НДК ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла „Архангел Михаил“ по текстове на Георги Марков.

Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30 години след създаването си заради цензурата на комунистическия режим, а първата ѝ постановка в България (ДТ Ловеч, 2002 г.) не се задържа дълго на сцена.

В края на 2023 г. новосформираното Театрално дружество „Конфликт“ вдъхна нов живот на пиесата „Архангел Михаил“, като тя имаше своите първи успешни представления, а публиката беше развълнувана и замислена от видяното.

Архангел Михаил

Това е разказ за среща на полицай и доктор в Червената гора по време на война. Първоначално двамата са непримирими врагове, тъй като единият пази системата, а другият има намерението да лекува ранените партизани. Стига се до арест, който е последван от множество перипетии, които доказват неотменимата нужда на всеки човек да бъде свободен. Състояние на духа, чието осъществяване остава под въпрос, тъй като винаги сме в опасност да се превърнем в роби на идеологии и догматични идеали. Без значение чужди или свои.

Историята е поднесена по начин, който може да стигне до всеки един зрител. Спектакълът се осъществява със специалното участие на актьора Владимир Пенев, който чете текстове от публицистиката на автора на пиесата Георги Марков, тя потопява в конфликта между палачи и жертви. Междувременно ентусиазмът на младите Цветан Апостолов и Румен Троев, които влизат в главните роли, не оставят нито миг покой на съвестта на наблюдаващите действието.

Архангел Михаил

Режисьорът Александър Христов се е погрижил творческите идеи да достигат по множество канали, а сценографът Светла Колева предлага минималистична среда, говореща с всеки свой детайл. Кулминацията настъпва в един магичен танц, сближаващ световете на съновидението и реалния живот по идея на хореографа Дорина Пунчева, който се случва под съпровода на музиката на композитора Ян Руменин. ТД „Конфликт“ осъзнава необходимостта да говори от сцената за неотменимите човешки ценности именно в наши дни, когато войната отново показа своето уродливо лице, а диктаторските режими надигнаха глава. Защото изкуството е другото име на свободата, а когато артистите мълчат, значи дните на робството вече са настъпили.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар