Вълшебникът с цигулка Ара Маликян омагьоса София

„Благодаря ви за емоциите и подкрепата! Не мога да ви опиша, каква невероятна енергия получаваме от вас тук на сцената“, каза развълнувано виртуозният музикант Ара Маликян в края на първия си концерт пред българска публика в Зала 1 на НДК вчера.

Два часа и половина без почивка продължи „Невероятната история на една цигулка“ – спектакъл изпълнен много хумор, лични истории и музикални изненади. „Тази цигулка буквално е спасила поне два човешки живота“, сподели той разказвайки на кратко родовата си история изпълнена с много страдание и щастливи случайности.

сн. Анастас Търпанов

През 1915 година семейството на дядо му става жертва на арменския геноцид. Самият той се спасява по чудо благодарение на случайно попадналата у него цигулка и представяйки се за музикант успява да избяга в Бейрут. Седемдесет години по-късно отново благодарение на цигулката, но и на музикалния си талант Ара успява да напусне военен Ливан. Тази история го вдъхновява по-късно да напише въздействащата композиция „1915“ в знак на съпичастност към всички жертви на военни конфликти по света.

сн. Никола Попов

Тази истoрия е само една от интересните случки, които музикантът сподели с българската публика. Как Ара е уволнен от групата на Бой Джордж заради концерт на неизвестните тогава Radiohead, как става най-популярния цигулар на еврейски сватби в Германия и как измисля лютиера Алфредо Ревиоли за да скрие бедния произход на цигулката си.

сн. Никола Попов

Пред препълнената зала Ара Маликян изпълни виртуозно и със страст присъща за рок музикант, прочути класики - от Бах, Вивалди, Моцарт и Паганини до хитовете на Led Zeppelin, Radiohead и Дейвид Боуи. В сетлиста присъстваха и много авторски композиции като „Валс за Кайро“ - вдъхновен от малкия му син и „Реквием за един луд човек“, които посвещава на самия себе си.

сн. Анастас Търпанов

На сцената „Невероятната история на една цигулка“ звуча в компанията на още една цигулка, контрабас, виолончело, виола, електрическа китара, барабани и перкусии. В залата се развяваха испански и арменски знамена, а на финала Ара Маликян изпълни последната композиция от Бах разхождайки се между публиката в НДК.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни