"Светът на политиците (царе, крале, императори, фюрери, президенти, генералисимуси и прости министър-председатели) от времената на Софокъл та до днес, винаги се е сблъсквал с “нездравословната” етична анормалност на персонажи като Антигона. Те, Антигоните, винаги противопоставят собствения си морал на каузата на “държавните мъже”, отказват да се подчинят на “здравословните” правила и закони на силните на деня и в крайна сметка заплащат нарушението с живота си. От античността до днес ние, зрителите, на тези трагедии, все стигаме до очистителния катарзис, посипваме главите си с пепел, взимаме си съответните поуки от историята и така... до следващата инатлива Антигона, която не иска да се вразуми и да приеме нашата желязна държавническа логика.

Тук е необходимо да направим една уговорка, поради възможността да сбъркаме жеста на Антигона със жестикулациите на многобройните ѝ имитатори - изпаднали, загубили всякакви основания хора, аутсайдери, “нямащи нищо какво да губят, освен оковите си”, пролетарии от всички страни, прошлеци и неудачници. Антигона прави своя жест пряко кръвната връзка с вуйчо си царя, пряко годежа си с Хемон (син на царя), пряко статута си на дъщерята на спасителя на държавата Едип. Антигона има какво да губи - и това прави жеста на неподчинение подчинен на нещо по-високо от егоцентричния напън да се самодокажеш и да манифестираш бунтарски характер.

Нашият спектакъл е за истинските, сакрални основания на протестиращия човек, човекът, който казва “НЕ” на разбиращото се от само себе си “ДА” и го отстоява с цената на живота си. Мисля, че го дължим на младите, склонни към протестиране, българи."

С тези думи режисьорът Иван Добчев описва постановката "Антигона" от Жан Ануи. Героинята с трагична съдба е представителка на древногръцката митология, родена от кръвосмесителната връзка на Едип с неговата майка Йокаста.

На 18 септември, в 21 часа, 7-вратната Тива ще се пренесе сред руините на Ротондата "Св. Георги". За пръв път театрален спектакъл ще бъде представен сред археологически находки, а смелото начинание е дело на Театър "София" и фондация "Аполония", подкрепени от Столична община.

Събитието е част от календара по повод Деня на столицата и от отбелязването на 50 години театър „София". Спектакълът ще бъде съпътстван и от субтитри, за да може и чуждестранните гости на града да се насладят на представлението. Билетите пък вече са в продажба и са на цена от 20 лева.

Припомняме ви, че премиерата на "Антигона" откри театралната програма на 30-ото юбилейно издание на Празниците на изкуствата „Аполония" и постановката е номинирана за Наградата на Столична община, 2015 за театрални постижения.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар