"Анна Каренина" на Лев Николаевич Толстой е едно от най-великите произведения на руската литература за всички времена, а мнозина и до днес определят шедьовъра на Толстой за роман №1 в историята изобщо. Ако някога сте мечтали да видите "Анна Каренина" под формата и на театрална постановка в България, имаме добри новини за вас. Или може би е по-правилно да кажем, че Театър "София" има добри новини за вас.

"Анна Каренина" ще дебютира на българската театрална сцена наесен, когато постановката ще бъде представена от режисьора Николай Поляков на сцената на Театър "София". Освен режисьор, Николай Поляков ще бъде и драматург на постановката, а в ролята на Анна Каренина ще видим Мила Банчева.

"Това е огромно предизвикателство и аз съм любопитна да го посрещна. Опитвам да се фокусирам в настоящия момент, защото твърде многото планове за бъдещето или спомените от миналото ни пречат да се наслаждаваме на настоящето", споделя Мила Банчева в интервю пред az-jenata.

Освен Мила Банчева в ролята на Анна Аркадиевна, като участници в безсмъртния свят на Толстой ще видим още актьорите Силвия Петкова, София Маринкова, Юли Малинов, Милена Живкова, Мартин Гяуров, Юлиян Рачков, Антон Григоров, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Михаил Милчев, Ириней Константинов, Лора Мутишева.

Сценографията на постановката ще бъде дело на Марина Райчинова, докато музиката е дело на Христо Йоцов. Приятната изненада в музикалното оформление на спектакъла се казва Белослава, която ще ни подари прекрасните си вокали, докато Михаил Йосифов ще гали ухото ни със своя флюгелхорн. Сякаш и за да ни пренесат още повече във феодална Русия от края на 19-и век, авторите на спектакъла включват и две фолклорни руски песни, които да завършат напълно музикалното оформление на постановката.

Британската актриса Кийра Найтли в ролята на Анна Каренина от филмовата адаптация на романа от 2012 година
Британската актриса Кийра Найтли в ролята на Анна Каренина от филмовата адаптация на романа от 2012 година

За "Анна Каренина" друг велик руски писател Фьодор Достовески не пести суперлативите си, определяйки романа на Толстой за "безупречен, подобно на произведение на изкуството". Владимир Набоков го определя за "безупречната магия на стила на Толстой", докато Уилям Фокнър отива още по-далеч, заявявайки, че това е "най-добрият роман на всички времена". Остава и да видим, как този епичен шедьовър на световната литература ще бъде пресъздаден на българската театрална сцена.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар