Може би вече я познавахте от "Ex Machina: Бог от Машината" и "Мъжът от U.N.K.L.E". А след участието и в "Момичето от Дания", където си партнира с носителя на "Оскар" Еди Редмейн, вече окончателно научихте и името й - Алисия Викандер.

Миналата 2015 година се оказа най-успешната в кариерата на родената в Швеция актриса, която получи първата си номинация за "Оскар". Академията я удостои с честта за играта и в "Момичето от Дания", като в края на този месец скандинавската принцеса ще се бори за статуетката в категорията "най-добра поддържаща женска роля".

През тази година Викандер бе номинирана два пъти и за "Златен глобус" - за участието си в "Ex Machina: Бог от Машината" и "Момичето от Дания", но статуетките й се разминаха. Предстои да видим дали красивата шведка ще има повече късмет на "Оскарите" на 28 февруари.

1

Алисия Викандер е родена Гьотенбург на 3 октомври 1988 година. Родителите й я записват в Кралското балетно училище на Швеция, но в последствие чаровната брюнетка решава да преследва кариера на актриса. Първите си стъпки в актьорското майсторство Алисия Викандер осъществява в късометражни шведски филми и телевизионни сериали, като първият си пробив тя осъществява със сериите Andra Avenyn.

2

Първият филм в кариерата на Алисия Викандер e Pure, режисиран от Лиза Лангсет. За участието си в него Викандер печели наградата Guldbagge за най-добра главна женска роля, както и приза за изгряваща звезда от филмовия фестивал в Берлин.

3

През 2012 Алисия Викандер получава ключова за кариерата си роля, участвайки в британския епос "Ана Каренина" на режисьора Джо Райт. Младата шведка получава страхотната възможност да се снима със звезди от калибъра на Джъд Лоу и Кийра Найтли, а пътят пред нея за все по-касови продукции е вече открит.

4

Между 2013 и 2015 година Алисия Викандер почти не се отдава на почивка, като талантливата актриса се снима в общо девет филма. А когато режисьорът Том Хупър я избира за ролята на Герда Вегенер в "Момичето от Дания", тя надали предполага, че това ще й донесе и първа номинация за "Оскар" в кариерата й.

6

Ако на 28 февруари Алисия Викандер получи "Оскар" за ролята си в "Момичето от Дания", то това няма да е и първият път, когато шведката е отличена за играта си в лентата. Викандер вече спечели вота на Гилдията на актьорите за ролята си на Герда Вегенер, като тя бе избрана за победител и по време на наградите на Критиците. Не лоша предпоставка преди "Оскарите", нали?

7

2016 година също ще бъде натоварена и ползотворна за Алисия Викандер. Освен че ще си партнира с Мат Деймън в новия филм за суперагента Джейсън Борн, шведката ще се снима и в Tulip Fever на Джъстин Чадуик и адаптацията на романа "Светлината между два океана". Любопитното е, че там Алисия Викандер ще се снима с настоящия си приятел Майкъл Фасбендер, който също е номиниран за "Оскар" на тазгодишната церемония. Скандинавското изкушение ще участва и в лентата на легендарния Вим Вендерс Submergence.

8

Дали 28 февруари ще бъде вечерта на Алисия Викандер, това предстои да разберем. А ако вие все още не сте я гледали в "Момичето от Дания" с Еди Редмейн, то какво чакате? Бързо към киното!

Дори и да не грабне желаната статуетка в края на този месец, то едно е сигурно - чаровната шведка ще направи церемонията на Академията с една идея по-красива.

10

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар