Александра Предова е студентка със специалност Скандинавистика. Любител е на книгите, чайовете, природата и всичко фантастично, вдъхновяващо, вълнуващо или красиво. Ако сте любител на профилите в Instagram, посветени на литературата и любовта към книгите, вероятно сте попадали на нейния супер красив профил. Алекс бе сред хората, които участваха в първото издание на LitCon.

Коя е последната книга, която ти направи положително впечатление?

"Братя Карамазови" на Достоевски.

Ако трябва да я препоръчаш с няколко изречения, какви биха били те?

Това е книга на автор, който се отличава с не-ве-роят-на-та си проницателност по отношение на човешката психика. Книгата, разглеждаща в дълбочина човешките мисли и чувства и противоречията на душата. Макар че е тежък материал, бих препоръчала "Братя Карамазови" на всички, които често искат не само да надникнат "под повърхността", а и да разгледат всичко, което са намерили там, в детайли и от различни ъгли.

Сподели ни цитат от нея, с който ще спечелиш вниманието ни.

"Най-важното, не се самозалъгвайте. Този, който се самозалъгва и слуша собствените си лъжи достига до момент, в който не е в състояние да различи истината в него или около него, като по този начин губи цялото си себеуважение и уважението към другите. С липсата на уважение, той престава да обича."

Кой е любимият ти автор? Защо?

Често ми е трудно да определя, тъй като и мнението, и чувствата ми, са адски изменчиви. За момента, да речем, в съзнанието ми изникват образите на Рик Риърдън и Брандън Сандерсън. Харесвам Рик Риърдън, защото винаги успява да създаде една палитра от правдоподобни образи от всякакви сфери и да ги представи по такъв начин, че един читател да може и да се намери в тях, и да ги разбере по-добре и да им бъде съпричастен. А Сандерсън пък го ценя, защото е забележителен със способността си да измисля неповторими фантастични светове и пълнокръвни герои, неподчиняващи се на строгите стереотипи.

Коя е книгата, която можеш да препрочиташ многократно?

"Предимствата да бъдеш аутсайдер" на Стивън Чбоски. Тази книга формира част от житейската ми философия и ми помогна да намеря огледало за някои свои мисли, които не знаех как да изразя преди това.

А коя е последната книга, която не успя да дочетеш докрай?

"Тъй рече Заратустра" на Ницше. Ревностен привърженик съм на идеята за индивидуализма и затова захванах тази книга, но успях да прочета само първата част. Стори ми се прекалено крайна и жлъчна.

Намираш време за четене или сред четенето намираш време за всичко останало?

Нещо посредата. Будя се доста рано и традиционно съм единственият буден индивид поне 2-3 часа след ставането си и затова съм резервирала това време за себе си и за четене. Обичам да правя това и вечер преди лягане, защото ми помага да се унеса и да заспя за отрицателно време. От друга страна пък, понякога разбивам четенето си през целия ден - 10-тина минути, докато дойде метрото ми; след това 20-тина минути в рейса и т.н.

Коя е книгата, която обожаваше в детството си?

Поредицата "Хари Потър". Още ми е скъпа на сърцето и (почти) всяка коледна ваканция си правя маратон на филмите.

Има ли книга, която, според теб, всеки трябва да прочете?

Не мисля, че има нещо напълно "универсално" за всеки, предвид факта, че всеки има различни нужди или причини за подхващане на даден тип литература. А и е трудно да се намерят двама души, които виждат нещата по абсолютно еднакъв начин. Все пак мога да се опитам да дам някаква абстрактна, макар и непълна идея, в която намирам известен смисъл - книга, в която човек да намери себе си; която да го вдъхнови да живее; да му отвори очите за красивото или по някакъв начин да помогне на духа му.

Защо четеш?

Четенето ми помага да разбирам по-добре хората и себе си. Позволява ми да изследвам въпроси, идеи, характери и ситуации от безопасна дистанция. Също така книгите ми дават възможността да бъда част от един нов свят, където мога да изляза от кожата си и да бъда пасивен зрител, който едновременно и съществува, и не съществува в дадения свят и от когото не се изисква нищо.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар