Понякога трябва да се върнеш на стартовата линия, за да си припомниш накъде всъщност си се запътил. Понякога дори с цената на живота си, за да се увериш, че си го живял, а не просто си минал покрай него. Слава Богу, не всеки път начинът да се обърнем към себе си и да се осъзнаем, трябва да е толкова драматичен. Той дори може да е приятен. Казвам го толкова убедено, защото на мен ми се случи. Благодарение на Магдалена, по-известна като Алеона де Кама и нейният втори роман "Страст за ЖИВОТ". С нея днес си говорим за страстта, за любовта, литературата и нещата, които карат сърцето да тупти учестено.

Здравей, Алеона! Наскоро представи своя втори роман “Страст за ЖИВОТ”. Книгата вече е на пазара. Разкрий ни нещо повече за нея. Каква приказка реши да ни разкажеш този път?

Здравейте! „Страст за ЖИВОТ” вече е на пазара и се приема от публиката много добре, което ме прави щастлива и вярваща, че вървя в правилната посока с творчеството си. Приказката, която разказвам и този път, е за Любовта. Няма как да избягам от тази тема, защото силно усещам, че най-бързо и най-трансформиращо учим именно през любовта. Така че и този път взех любовта и я показах, само че по един различен начин, по-провокиращ, по-дълбок дори. Само за онези, които са готови да се осмелят.

Темата за смъртта, при това - предстоящата такава, е силно застъпена в “Страст за ЖИВОТ”. Лесно или трудно се пише за нея? Това е тема, която много хора сякаш предпочитат да избегнат…

Така е! Смъртта ни плаши, предпочитаме да се правим, че не съществува, а когато се наложи да се доближим до нея, се парализираме от ужас. С втория роман провокирах на първо място себе си. Минах през смъртта, за да покажа любовта. И ми е наистина много интересно да наблюдавам как аудиторията откликва на това предизвикателство също. Не мога да кажа, че ми беше трудно да пиша на тази тема. Със сигурност имаше моменти, в които поемах емоционалността на героинята ни или на някоя от ситуациите в книгата у себе си. Докато пиша, много се потапям в историята, изживявам я всеки път. Но самото писане, то се изливаше с лекота.

Твоята героиня Алекса вече вижда смъртта, като тя трябва да загърби миналото и да направи крачка напред в бъдещето. Не е ли това обаче общочовешки проблем, дори и когато не сме изправени пред сетния си край? Да оставим миналото зад нас и да погледнем към това, което предстои. Защо на нас, хората, е толкова трудно да го направим?

Вярвам, че е така. Но също така вярвам, че хората сме изключително умели да изкривяваме действителността според онова, в което искаме да повярваме, още повече, когато истината не ни харесва. Така че със сигурност предизвикателство за много хора е да се научат да пускат онова, което вече не е потребно за настоящето и да живеят текущия вече различен момент. Когато обаче имаме такова огромно разтърсване из основи, като знанието, че ти остава една година живот, тогава сякаш се осмеляваме да погледнем истината в очите. Тогава шокът от тази истина е толкова голям, че въздействието, което има над игрите на ума ни, може да бъде променящо, дори и когато не ни се иска.

А коя всъщност е Алекса? Разкажи ни нещо повече за твоята нова героиня.

Алекса е момиче, което дълги години избира да живее живот със затворени очи. И сърце. Защо? Защото нещо някога толкова много я е изплашило, че е избрала да остане в момента от преди. Алекса прилича на много от нас, бързащи и борещи се за цели, загърбващи мечти. А за кога? Сякаш никой не знае. Защото животът е сега. Не утре! Животът се търкулва с бързана, която никой не е готов да признае. А всички случки, срещи, погледи и чувства остават сякаш ненапълно изживени. Е, ето я и провокацията на Алекса – Какво ще  направиш, ако ти остава една година живот? Накъде ще погледнеш?

Това е втори роман за теб след дебютния ти “Избирам теб, ЛЮБОВ!” Сигурни сме, че двете книги ни предлагат и две различни версии на Алеона де Кама. Как еволюира самата ти като автор?

Аз самата ставам по-смела благодарение на смелостта на героите ми. Избирам по-често любовта и още по-често живота. Не достатъчно често колкото ми се иска, но все пак... Никога не съм следвала сляпо тенденции или препоръки относно творчеството ми, но сякаш благодарение на историите, които разгръщам между страниците на тези два ромата и с изборите,които героините правят там, първо Меган, а сега и Алекса, виждам колко много още можем да направим от животите си, колко много още можем да дадем и да вземе, да обичаме и да се наслаждаваме на живота. Така че да, осмелявам се да провокирам в още по-голяма дълбочина, за да може дори и само една книга да се окаже нужното ключе в приказката на всеки читател, което да отвори вратата към промяната.

За кои хора е подходяща “Страст за ЖИВОТ”?

„Страст за ЖИВОТ” е подходяща за смелите и търсещи хора. За готовите умове и сърца. За всички онези, които обичат да се провокират и вярват, че онова, което им се случва в живота, зависи от тях. Също така и за онези романтици, които знаят, че любовта променя съдби и че тя е причината да живеем. Аз самата вярвам в това. Неслучайно преплитам онази истинска, чиста и завладяваща любов навсякъде. Защото всички имаме нужда именно от това, за да разгърнем потенциала си напълно.

А какво подхранва ТВОЯТА страст за живот?

Промяната. Развитието. Новия поглед. И, разбира се, любовта. Любовта към живота, към мен самата, към човека до мен, към всеки поглед във всеки ден. Обичам да наблюдавам живота и случките, които създаваме, за да отиграем ролите си в този сюжет. В тях виждам цели нови светове, вселени и нямам търпение да се гмурна в следващата, за да ви покажа какво виждам аз там и да ви провокирам да потърсите и вие същото.

Какво правиш обикновено, когато не пишеш?

О, ежедневието ми е наистина пълно и богато. Работя в сферата на образованието и там творя с пълни сили също. Работя с много хора и се старая да следвам ценностите си и в това мое амплоа, в ежедневните ситуации. Обичам много и да  пътувам, да се потапям в различни атмосфери и да ги изживявам с цялата емоционалност на събитията, които създавам. Попивам, за да мога после да излея всичко на хартия, през моята нова призма, обогатена от всичко ново научено и преживяно.

Кажи ни нещо, което не знаем за Алеона де Кама?

Зад ролята на Алеона де Кама, роля на една смела жена, която обича да провокира, се крие често и едно уплашено момиче. Уплашено от мечтите, които сякаш понякога са по-големи от него самото. Уплашено от липсата на вяра в очите на хората, които среща, от липсата на любов, а понякога и от липсата на живот. Уплашено, защото за да сбъдваш мечти и да провокираш другите да го правят, трябва много сила, а понякога животът те изправя пред предизвикателства, с които тества силата ти. А ако се вгледаш по-надълбоко ще видиш, че този тест всъщност е урок. Урок на разгръщане, на порастване, на оцеляване в новата реалност, която си избрал. Така че да, Алеона де Кама често е едно уплашено момиче, което се изправя пред различни предизвикателства, с които да докаже първо на себе си, а после и на хората около нея, че тя може, тя е, че тя има стойност, която да разкрие на света й, както всеки един от нас.

Книгата, която четеш в момента, е?

Никога не чета по една книга. Не знам защо. Винаги ги завършвам, но понякога мога да завърша книга за 2 дена, друг път за 1 година. В момента най-активно чета „Поправителен за родители” на Мадлен Алгафари, „Аномалия” на Людмила Филипова и на др. Джо Диспенса – „Да бъдеш свръхестествен”.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар