Chazz: Who'd win in a wrestling match? Lemmy or God?

Chris: Lemmy

[Rex imitates a game show buzzer]

Chris: God?

Rex: Wrong, dickhead. Trick question. Lemmy *IS* God.

Въпреки че дълго време витаеха слухове за предполагаемото му безсмъртие, легендарният вокалист на Motörhead Леми Килмистър почина на 28 декември на 70-годишна възраст. Диагнозата - "изключително агресивен" рак на простата, съпътстван от сърдечни проблеми.

Леми предаде Богу дух едва четири дни след 70-ия си рожден ден, а според официалните изявления, ракът е бил открит само два дни преди смъртта му. Мениджърът на Килмистър Тод Сингърман споделя в последствие, че Леми е имал намерение да оповести публично, че е смъртно болен. Изявлението до пресата е трябвало да бъде готово в началото на тази година. Смъртта обаче го изпреварва.

Повече от 200 000 души наблюдаваха на живо в YouTube службата, посветена на Леми Килмистър в Холивуд на 9 януари. Легенди от калибъра на Ози Озбърн, Алис Купър, Metallica, Iron Maiden и много, много други изразиха публично възхищението си от лидера на Motörhead, който с години се превърна в институция и ходещ паметник на метъл и хард-рок културата.

"Леми, ти си една от основните причини нашата група да съществува. Ще ти бъдем завинаги благодарни за вдъхновението", написаха момчетата от Metallica в социалните мрежи, а това сякаш казва всичко по темата. Защото Metallica не са единствени в случая.

Леми Килмистър и вокалът на Metallica Джеймс Хетфийлд забиват рамо до рамо на сцената
Леми Килмистър и вокалът на Metallica Джеймс Хетфийлд забиват рамо до рамо на сцената

Нямаше как да не ни направи впечатление и страхотно видео, на което се натъкнахме тези дни. Ако случайно не знаете, Dimebash е името на ежегодно събитие, чиято цел е да почете паметта на покойния китарист на Pantera Даймбег Деръл. Събитието този месец се проведе в Лос Анджелис, а страхотни музиканти от различни банди обединиха сили, за да отдадат почит на още една легенда - Леми Килмистър.

Вокалът на Foo Fighters Дейв Грол, фронтменът на Pantera Фил Анселмо, басистът на Metallica Робърт Трухилио и бившият барабанист на Slayer Дейв Ломбардо формираха своеобразна "супергрупа", която прати в екстаз публиката с изпълнението си на "Ace of Spades" - най-емблематичното и популярно парче на Motörhead.

Самият Дейв Грол изрази по ясен начин респекта си към Леми Килмистър, скоро след смъртта на метъл иконата. Някогашният член на Nirvana си татуира над лявата китка въпросното асо пика, с което и завинаги запечата уважението и почитта си към едно от най-големите вдъхновения в живота си.

Tattooed #davegrohl from the #foofighters last night hella cool dude

A photo posted by royaltattooz (@royaltattooist) on

Дейв Грол разказа и за първия път, когато среща лице в лице един от най-големите си кумири. "Първият път, когато срещнах Леми, бях в шибания Crazy Girls (бар в Лос Анджелис, б.а.). Запътих се към мъжката тоалетна, когато погледнах наляво и видях Леми, който играеше на някаква видео игра. Отидох при него и му казах - "извинявай, Леми, не искам да те притеснявам, но ти си ми повлиял толкова много. Ти си моят музикален герой. Аз също съм музикант, свиря във Foo Fighters, а също така бях и в Nirvana. Той ме погледна и ми отвърна: "Съжалявам за твоя приятел Кърт".

През 2013 година Леми Килмистър даде интервю за списание Classic Rock, в което открито говори и за смъртта. Тогава покойният фронтмен на Motörhead довери: "Смъртта е неизбежна, нали? Това ти става все по-ясно, когато наближиш моята възраст. Аз обаче не се притеснявам за това. Готов съм. Когато дойде времето ми да си отида, искам да го направя, правейки това, което правя най-добре. Дори и да умра утре, не бих се оплакал. Беше добро изживяване".

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар