Неотдавна ви разказахме, че само след месец София ще се превърне в столица на джаза за цели три дни. Фестивалът A to jazZ ще се проведе между 1 и 3 юли, а мястото ще бъде Южен парк 2. Тук пожете да си припомните повече подробности.

Вече е ясно кои ще бъдат хедлайнерите на музикалното събитие. Шестото му издание ще ни срещне с някoи от величията на американската джаз сцена – виртуозната фънк басистка и любимка на Prince Nik West, носителката на 4 награди "Грами" Dianne Reeves, както и забележителния квартет на Branford Marsalis със специален гост Kurt Elling.

Nik West е работила с артисти като Dave Stewart от Eurythmics, Prince, John Mayer, Glee, специален гост е на American Idol. Известният музикален журналист Alex Henderson (сп. Billboard) обобщава невероятния талант на West по следния начин Nik West е един от малкото артисти на 21-ви век, който не е лишен от виртуозност.

Докато работи върху първия си албум “Just In The Nik Of Time”, Dave Stewart се влюбва в нейния соул глас и се свърза с нея за съвместна работа по няколко проекта. Само след дни тя е на участие със  Stewart в Лос Анджелис пред огромна публика. Малко по-късно започва да работи по нов запис с него и композитора/продуцент, носител на Грами Glen Ballard (Alanis Morissette, George Strait, and Michael Jackson). От този момент насам, Nik акомпанира, записва и свири с множество световно известни артисти, като Prince, John Mayer и Marcus Miller. Нейният талант привлича вниманието и на Lenny Kravitz, Steven Tyler, and Flea от Red Hot Chilli Peppers. „Nik West определено завръща фънк звученето и аз обичам всичко, което тя прави като артист!“, Bootsy Collins. „Всеки път, когато на някой му се обажда Prince и музикалният директор на Michael Jackson (Michael Bearden),, просто знаеш, че това е някой специален!“

Dianne Reeves е друг изключителен артист, който българската публиката ще има щастието да чуе на живо на A to JazZ. Тя е един от най-изтъкнатите джаз вокалисти в света. В резултат на спираща дъха виртуозност, импровизаторска смелост и уникалния джаз и R&B стил, Reeves получава "Грами" за Най-добро джаз вокално изпълнение за три последователни записa – получавайки наградата във всички вокални категории. Тя печели четвърта си престижна награда за Най-добър джаз вокал във филмова музика за изпълнението си във филма на Джордж Клуни с шест номинации на Академията - “Good Night, and Good Luck”.

Джаз примата ще ни представи най-новия си албум "Beautiful Life", с който печели "Грами" за най-добър джаз вокален албум през 2015. Този първи албум от пет години насам, е продуциран от Lyne Carrington и в него участват Gregory Porter, Robert Glasper, Lalah Hathaway и Esperanza Spalding. През януари 2015 Reeves се присъединява към Paul Simon, James Taylor и Bobby McFerrin в знак на почит към Michael Brecker по време на концерта в “Джаз в Линкълн център”.

Легендарният квартет на Branford Marsalis ще бъде придружен от знаменития Kurt Elling в една необикновена колаборация на музикални сили, на която ще се насладим по време на шестото издание на A to JazZ. Квартетът в състав Marsalis (саксофон), Joey Calderazzo (пиано), Eric Revis (бас) и Justin Faulkner (барабани) много рядко кани други музиканти в лоното на тяхната телепатично свързана единица. Дълбоката джаз лексика на Еlling, гъвкавостта на техниката му и изключителната му интонация обаче ще позволят на квартета да изпълни редица произведения по един различен начин. Вдъхновени от артистичното обещание на това велико сътрудничество, музикантите допринасят с нови мелодии, които да изпълняват, поглеждайки отвъд The Great American Songbook. И въпреки че следва формата на стандартен джаз квартет с вокал, този проект може да бъде определен като всичко друго, но не и като стандартен.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар