Дъстин Хофман е един от най-изтъкнатите актьори на американското кино от края на миналия век. Наред с имена като Ал Пачино и Робърт Де Ниро, той оставя ярка следа в историята на американската кино продукция и в съзнанието на всички, които ценят качественото кино. 

Роден през лятото на 1937 година, Дъстин Хофман става известен с ролята си във филма "Абсолвентът" (The Graduate). В последствие в дългогодишната си актьорска кариера Хофман печели две награди "Оскар", шест награди "Златен глобус" и награда "Еми". Както и да анализираме актьорската кариера на Дъстин Хофман, то фактите говорят, че тук става въпрос за гений в американската кино индустрия. 

Дъстин Хофман е взел участие в десетки филми, като в повечето от тях изпълнява главна мъжка роля. Ето обаче седем филма с негово участие, към които няма как да останете безразлични и да не забележите майсторството на Хофман. 

"Лени"

 

Първият филм, на който избираме да се спрем, е американската драма на режисьора Боб Фос - "Лени" (Lenny). "Лени" не е перфектният филм на ХХ век, но пък за сметка на това е благословен с перфектната актьорска игра на Дъстин Хофман, който влиза в образа на противоречивия еврейски комик Лени Брус. Адаптиран от пиесата Джулиан Бари, "Лени" успява да бъде както брутално откровен, така и силно романтизиран в очите на зрителите. Добрите отзиви за филма се дължат на старанието на Хофман да влезе изцяло в образа на Лени Брус. Въплъщението му е до толкова детайлно и изпипано, че чак те кара да настръхнеш. Изпълнен в черно-бялата стилистика на американското кино е една история, която впечатлява, отвращава и разтърсва едновременно феновете на Дъстин Хофман.

"Среднощен каубой"

 

Следващото предложение е един от най-великите американски филми на всички времена, а именно "Среднощен каубой" (Midnight Cowboy). Филмът, който разбива церемонията по връчване на 42-те награди "Оскар" със седем номинации и три спечелени статуетки. "Среднощен каубой" е под режисурата на Джон Шлезинджър. Историята разказва за срещата между младия тексасец Джо Бък, който отива в големия Ню Йорк в търсене на успеха и по-добрия живот, с бездомника Рацо Ризо, чиято мечта е да отиде в слънчева Флорида. Несъмнено едно от най-добрите изпълнения на Хофман е в ролята му на Рацо Ризо - осакатен нюйоркски мошеник. Смело може да се твърди, че "Среднощен каубой" е толкова ярка следа в историята на великите американски продукции изцяло заради безупречната игра на Дъстин Хофман. 

"Тутси"

 

И ако смятате, че драмата е жанра, в който Хофман е най-добър, то вижте го в комедията "Тутси" (Tootsie) на режисьора Сидни Полак. Комедията разказва историята на актьор, който е талантлив, но с изключително труден характер. В стремежа си да открие работа е готов на всичко по пътя към успеха. Точно за това се и налага актьорът Майкъл Дорси да се превърне в жена. Тук успяваме да видим колко гъвкав всъщност може да бъде Дъстин Хофман, влизайки в образите на героите си. За съжаление, Хофман отново не получава награда "Оскар" след номинация за най-добър актьор, но пък "Тутси" се превръща в класика и е запазен в Националния филмов регистър в библиотеката на Конгреса на САЩ.

"Абсолвентът"

 

"Абсолвентът" (The Graduate) е филмът, който изстрелва Дъстин Хофман на челните позиции в Холивуд още от старта на кариерата му. Тази психологическа драма на режисьора Майк Никълс засяга теми като бунта на младото поколение през 60-те, сексуалната революция и несигурността в бъдещето. Тук Хофман, като младеж, влиза в ролята на току що завършилия колеж Бенджамин Брадок. 21-годишният младеж започва афера с г-жа Робинсън, която е съпруга на бизнес партньор на баща му. Животът на Брадок се усложнява още повече, когато се влюбва в дъщерята на семейство Робинсън - Илейн. Макар и "Абсолвентът" да е първата сериозна хапка за Дъстин Хофман, той съумява да демонстрира талант и професионализъм и успехът е на лице. 

"Всички мъже на президента"

 

Петото предложение е американски биографичен драматичен филм, който ни въвлича в скандала "Уотъргейт" и свалянето на правителството на Ричард Никсън. Във "Всички мъже на президента" (All The President’s Men) Дъстин Хофман си партнира прекрасно с актьора Робърт Редфорд. Те влизат в образите на Бернщайн и Удуърд. Хофман в образа на Бернщайн е по-опитен и по-сдържан. Той познава системата, но му се дава нова енергия от неумолимата сила на Удуърд. Редфорд е по-малко опитният Удуърд. Той е суматоха, решен да не позволи на недоброжелателите да го спрат да преследва историята. "Всички мъже на президента" многократно е номиниран за награди "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА, а през 2010 година е избран за съхраняване в Националния филмов регистър на САЩ от Библиотеката на Конгреса като "културно, исторически или естетически значим".

"Рейнман"

 

Rain Man е шестото предложение за сас. Американска драма на режисьора Бари Левинсън, която носи на Дъстин Хофман втората награда "Оскар" за най-добър актьор. Тук Хофман се въплъщава в образа на Реймънд - аутистичен ученик, който е наследил цялото наследство на вече починалия си баща. В драмата "Рейнман" Хофман си партнира с екранния си брат Том Круз, който влиза в ролята на Чарли Бабит - брат на Реймънд. Играта на Хофман тук е безапелационна. Става въпрос за истински професионализъм и дисциплина на най-високо ниво в играта му. Дъстин Хофман е от актьорите, които до такава степен се потапят в образа, че те карат да забравиш, че гледаш една от най-известните холивудски звезди. 

"Сламени кучета"

 

Последният филм с участието на Дъстин Хофман е психологическият трилър на Сам Пекинпа "Сламени кучета" (Straw Dogs). Тук Хофман влиза в образа на Дейвид Самнър - американският математик, който се премества с британската си съпруга Ейми в изолирания град, където тя е израснала. Тяхното присъствие обаче предизвиква антагонизъм сред мъжете в селото. Докато враждебните действия ескалират от рутинния тормоз до груповото изнасилване на съпругата му, Дейвид открива, че пацифистичното му "аз" е прибрано в ъгъла. Когато хулиганите нападат къщата му, Дейвид най-накрая прибягва до ужасяващото насилие, от което се отвращава. "Сламени кучета" е едно от най-въздействащите филмови преживявания, които един зрител може да има.

Приключвайки класацията с това истински разтърсващо предложение, смеем да твърдим, че Дъстин Хофман несъмнено е една от най-ярките звезди на Холивуд и винаги ще остане такава. Безбройните награди и обичта на зрителите към него са само част от нещата, които демонстрират неговия безкраен талант и висока доза професионализъм. И все пак, ако сте пропуснали някое от тези предложения, или пък ви се иска да си го припомните, то сега е момента! Хофман е ваш!

Автор

Виктория, на 20 години. Студент по Журналистика в Софийски университет. Обичам да търся, разпитвам, намирам...понякога намирам себе си. Добра душа с големи мечти и вяра в страхотния живот, който тепърва предстои.

Напишете коментар