Вчера на 86-годишна възраст почина именитият кино режисьор Милош Форман.

Роден в Часлав, Чехословакия, Милош Форман ще се установи постоянно в САЩ в началото на 70-те години на миналия век. Още първият филм, който създава на американска земя - "Излитане", му носи награда от престижния фестивал в Кан.

От тук нататък, Милош Форман започва да пише история с изкуството си. Той е носител на две награди "Оскар", като отличени от Академията са филмите му "Полет над кукувиче гнездо" и "Амадеус". Носител е и на три приза "Златен глобус" за същите два филма, както и за "Народът срещу Лари Флинт".

Представяме ви пет филма на Милош Форман, които задължително трябва да гледате.

5. "Човек на луната" (1999)

"Човек на луната" от 1999 година е биографична лента за живота на ексцентричния комик Анди Кауфман. В главната роля влиза Джим Кери, който осъществява една от най-комплексните и добри роли в цялата си кариера.

Филмът проследява сложната личност на Анди Кауфман както на сцена, така и извън него. Комикът е изобразен като истински чешит, който трудно може да бъде разбран, дори и от най-близките си.

Ролята е перфектна за Джим Кери. В определени моменти от филма, той има всички предпоставки, за да се развихри и да покаже комедийните си умения. В други обаче, Кери показва и драматичния си талант, който по-рядко сме свикнали да виждаме от него.

4. "Коса" (1979)

Базиран на едноименния мюзикъл на Бродуей от 1968 година, "Коса" на Милош Форман е един прекрасен анти-военен филм, изпълнен с много музика.

В него ни се разказва историята на новобранец в американската армия, който се готви да замине за Виетнам. По пътя си към центъра, където трябва да встъпи в длъжност, войникът се запознава с група от хипита, които го "посвещават" в чудесния свят на марихуаната, ЛСД-то и дезертьорството, разбира се.

Филмът "Коса" се различава от мюзикъла по някои компоненти, които позволяват на Форман да осъществи своето собствено докосване.

3. "Призраците на Гоя" (2006)

"Призраците на Гоя" е последният филм на Милош Форман. Включващ в актьорския си състав имена като Хавиер Бардем и Натали Портман, филмът събира в себе си реални и измислени личности, разказващи една история от Испания.

Лентата разказва за времената на Инквизицията, когато някои от най-лошите човешки черти са излизали наяве.

Хавиер Бардем е в кожата на популярния испански художник Франсиско Гоя, който прави опити да спаси от гнева на инквизиторите един от своите красиви модели - Инес (Натали Портман).

"Призраците на Гоя" е един красив, елегантен и изпипан до краен предел филм, който ни напомня какво точно умее Милош Форман.

2. "Амадеус" (1984)

"Амадеус" е лентата, която печели на Милош Форман втория му "Оскар". Тук той адаптира на голям екран театралната постановка на Питър Шафер, разказваща историята на един от най-великите композитори на всички времена - Волфганг Амадеус Моцарт.

"Амадеус" ни разказва за легендарното съперничество между Моцарт и неговия най-голям съперник Антонио Салиери, който е готов на всичко, дори и на вендета от ревност спрямо талантливия и блестящ Моцарт.

Един от най-запомнящите се компоненти от "Амадеус" е неговото озвучаване, предлагащо най-доброто от музиката на Моцарт.

Лентата е номинирана за общо 53 награди, печелейки 40 от тях.

1. "Полет над кукувиче гнездо" (1975)

Стигаме и до другия филм, който печели награда на Академията на Милош Форман.

Легендарният Джак Никълсън прави една от най-блестящите си роли за всички времена, а "Полет над кукувиче гнездо" е блестящ микс между мрачна комедия и чисто-човешка драма.

Филмът разказва за престъпника Рандел "Мак" МакМърфи, който е пратен в психиатрична клиника. Там Рандел бързо разбира, че трудно ще успее да се погоди с тоталитарния начин на управление на клиниката.

И до днес "Полет над кукувиче гнездо" е считан за един от най-великите филми на всички времена.

 

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар