5 грешки, които допускаме при търсенето на работа

Всеки се е чувствал изгубен в търсене на подходящата работа. Понякога отнема много време, за да открием това, което искаме. Понякога обаче сами се саботираме, без дори да осъзнаваме. 5 са най-често срещаните грешки, които правим, когато си търсим работа. Те са главната причина да не успяваме да достигнем до така мечтаната позиция. Вижте кои са те и как да се справите с тях.

1.  Не знаете какво искате

Много често хората не си отговарят на въпроса дали работата, която искат, е подходяща за тях. Това води до непокриване на критерии и очаквания, което изиграва лоша шега в последствие и на двете страни в процеса: на работодателя и на служителя. Преди да започнете търсене на нова работа, замислете се дали е подходяща за вас, достатъчно квалифицирани ли сте за нея, с какво ще помогнете в сферата, какви ще са плюсовете и минусите и др. Съвет: може да си изготвите списък, с който ще ви е по-лесно да отсеете онези длъжности, които не са за вас.

2. Не сте се подготвили предварително с нужната информация

Голяма част от изпуснатите шансове за работа са свързани именно с това – не сме се подготвили достатъчно добре. Проучвайте добре фирмата преди да отидете на интервю. С какво се занимава, с какво специализира, с какви фирми работи в сътрудничество и всичко останало. Колкото повече информация си набавите, толкова по-добре. А и прави добро впечатление, ако на интервюто покажете, че се интересувате. Може пък точно така да наклоните везните във ваша полза.

3. Не сте се презентирали достатъчно добре пред работодателя

Когато кандидатстваме за различни обяви за работа, ние имаме различен подход към всеки работодател, или поне така би следвало да е. Каквато и работа да си търсите, важно е да успеете да се презентирате добре – това съветват специалистите от Промедика24, които се занимават с подбор на кадри за работа в чужбина. За да ви покани на интервю работодателят, трябва да го заинтригувате. А как може да се случи това? Като подготвите добре документите си, защото те са вашата първа среща. Съвет: не казвайте всичко за себе си, а само най-важното, което ще заинтригува. Споделете опита си и интересите си по интересен начин, който ще провокира вниманието на четящия. Така ще си гарантирате интервю.

4. Не отговаряте на обаждане и/или мейл от фирмата

Ако сте пропуснали обаждане и/или мейл от фирмата, в която сте били на интервю, без значение дали все още желаете да работите за тях, или не, това е във ваш минус. Защо? Никога не знаете накъде ще ви отведе животът, затова поддържайте професионално отношение, дори да сте си намерили вече друга работа. Отговорете, или върнете обаждане/мейл и обяснете ситуацията. Така правят професионалистите.

5. Не се държите като професионалист

Какво означава това? Без значение за каква работна позиция кандидатствате, поведението ви трябва да бъде на ниво. Същото важи и за профилите ви в социалните мрежи. Все по-често срещано е работодателите или специалистите по набиране на персонал в различните фирми да проверяват профилите на потенциалните си служители. За да изглеждате добре в лицето на фирмата, за която кандидатствате, е важно да проследите какво публикувате в профилите си в социалните мрежи предварително. Не оставяйте нищо на случайността, защото може да ви изиграе лоша шега.

Работата заема почти половината време от живота ни, затова е важно да избираме правилно. Подходящата работа е онази, която вършим с удоволствие, не се натоварваме емоционално и на която ходим с усмивка всеки ден.

VIBES
VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни