Ерих Мария Ремарк: Всяка любов иска да бъде вечна. В това е и вечното й страдание


Ерих Мария Ремарк е един от най-важните, обичани и талантливи писатели в историята не само на германската, а и на антивоенната литература изобщо. Идеите на Ремарк го правят публичен враг на нацисткия режим в Германия, а Министърът на пропагандата на Третия райх Йозеф Гьобелс лично забранява творчеството му и публично гори книгите му. Това принуждава писателя да напусне родината си, след като немското му гражданство му е отнето. В последствие животът му преминава през Швейцария, френската столица Париж и Съединените щати. Рермарк умира на 72-годишна възраст в Локарно, Швейцария на 25 септември 1970 година.

И до днес Ерих Мария Ремарк е един от най-четените автори на планетата, а сред най-популярните му произведения можем да причислим "На Западния фронт нищо ниво", "Триумфалната арка", "Черният обелиск", "Нощ в Лисабон", "Трима другари" и други.

И тъй като обичаме истински книгите и литературния гений на Ерих Мария Ремарк, предлагаме ви 40 от най-запомнящите се негови мисли и цитати.

1. "Скромността и верността към дълга са възнаграждавани само в романите. В живота такива хора биват използвани, а после ги изтласкват настрана".

2. "Съжаленията са най-безсмисленото нещо на този свят. Човек не може да върне, нито да поправи нещо. Иначе всички щяхме да бъдем светци. Целта на живота не е да ни прави съвършени. Съвършенството е за музеите."

3. "Това, което не можеш да получиш, винаги ти се струва по-хубаво от това, което имаш. В това се състои романтиката и идиотизма на човешкия живот."

4. "Човек трябва да обожава жените или да ги напуска. Няма средно положение."

5. "Любовните страдания не могат да бъдат преодолени с философия. Това е възможно само с помощта на друга жена."

6

6. "Само свободата си недей да губиш! Тя е по-ценна от любовта. Винаги обаче човек разбира това едва когато е късно."

7. "Човек не може да заключи вятъра, нито водата. Ако ги заключи, те се развалят. Затвореният вятър се превръща в застоял въздух."

8. "Никога не усложнявай нещо, което е просто. Това е една от най-големите житейски мъдрости, които съществуват. Много мъчно приложима. Особено за интелектуалци и романтици."

9. "Такъв е светът: може да се превърнете в ангел, глупак или престъпник – и никой няма да забележи. Но ако ви липсва едно копче, всички ще го видят."

10. "Всичко, което може да се уреди с пари, е евтино."

5

11. "Същото е и с човека – дай му мъничко власт, и ще видиш как той заради нея ще забрави всичко. Това идва от само себе си, защото човек е преди всичко животно, и само отгоре-отгоре, като филия хляб с масло, е намазан с малко приличие и човещина."

12. "Откровенията идват винаги от дребните неща, не от значителните. Значителните неща са свързани винаги с драматични жестове и изкушения за лъжа."

13. "Когато човек може сам да се измъчва, той не пропуска така лесно нито един удобен случай."

14. "Единствен оня, който винаги е сам, познава щастието да бъде заедно с друг."

15. "Никой не може да ни стане по-чужд от същество, в което сме били влюбени някога."

4

16. "Завършените жени омръзват лесно. Ценните – също. Отломките – никога. Такива жени се обичат вечно. Те разпалват въображението."

17. "На жените нищо не трябва да се обяснява, с тях се действа."

18. "Спомените ни състаряват. Тайната на вечната младост е в умението да се забравя."

19. "Свободен е само този, който е загубил всичко, заради което си струва да се живее."

20. "Всяка любов иска да бъде вечна. В това е и вечното й страдание."

3

21. "Само болниците показват какво е войната."

22. "Само нещастният знае какво е щастието. Светлината не блести, когато е светло. Тя свети в тъмнината."

23. "Няма нищо по-уморително от това да си с човек, който демонстрира своя ум. Особено, ако няма ум."

24. "Само когато окончателно се разделиш с един човек, започваш истински да се интересуваш от всичко, което го засяга. Това е един от парадоксите на любовта."

25. "Принципите понякога трябва да се нарушават. Иначе не ти доставят радост."

2

26. "Любовта заслепява мъжа и прави жената по-зорка".

27. "В малките градчета хората страдат от потисната похот. Тоест в малките градчета без бордей."

28. "Съвестта обикновено измъчва не тези, които са виновни."

29. "Любовта не е езеро, в което всеки може да види отражението си. Любовта има своите приливи и отливи. Крушения, потънали градове, октоподи, бури, сандъци със злато и перли. Но перлите се намират на дълбоко."

30. "Героите трябва да умират. Ако останат живи, те стават най-скучните хора на света."

erich-maria-remarque-1898-1970-everett

31. "Животът е болест и смъртта започва с раждането. Всяко поемане на дъх, всеки удар на сърцето е вече миг от умирането."

32. "Най-страшното е времето. Мигът, чрез който живеем и който въпреки всичко не ни принадлежи".

33. "Човешкият живот е твърде дълъг за любовта. Любовта е чудесна. Но за единия от двамата тя винаги е твърде дълга. А другият, който остава сам, стои и гледа втренчено. Втренчва се като побъркан."

34. "Цинизъм е сърце с отрицателен знак отпред".

35. "Запомни едно, момче: никога, никога, никога човек не може да стане смешен в очите на жена, щом прави нещо заради нея".

7eac2dfcd8158553021b03bc8a46f213

36. "Харесва ми как си тръгват гордите и красиви жени, надменно и стремително, потропвайки с токчета и тръшкайки вратата. После могат да се свлекат от обратната ѝ страна и горко да заплачат, но си тръгват забележително!"

37. "Не е нещастие, че не можем никога напълно да се слеем. Нещастие е, че трябва постоянно да се напускаме, всеки ден и всеки час. Знаем това, но не можем да го спрем, то изтича през ръцете ни, а е най-скъпоценното нещо, което съществува, и при все това не можем да го задържим. Винаги някой умира пръв. Винаги някой остава след него."

38. "Неприятните спомени имаха и нещо положително: те ни убеждаваха, че сме щастливи, докато само преди секунда сме мислили обратното. Щастието е въпрос на степенуване. Който владее това изкуство, рядко е изцяло нещастен."

39. "Най-красивият град на света е този, в който сме щастливи."

40. "Самотата търси другар и не пита кой е. Не знаеш ли това, значи никога не си бил самотен, а сам."

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни