30 страхотни цитата от великия Кърт Вонегът


Преди малко повече от две седмици почитателите на покойния Кърт Вонегът отбелязаха неговия 93-и рожден ден, припомняйки си някои от най-запомнящите се цитати на американския писател и споделяйки ги из профилите си в социалните мрежи.

Кърт Вонегът почина на 84-годишна възраст на 11 април 2007 година в Манхатън, Ню Йорк, оставяйки зад гърба си 14 първокласни романа, три сборника с разкази, пет пиеси и други.

И тъй като ние също искаме да почетем паметта на Кърт Вонегът, предлагаме ви 30 от неговите най-запомнящи се цитата.

1. За мен светец е този, който се държи почтено в непочтено общество.

2. Друг недостатък на човешкия характер е това, че всеки иска да строи, а никой не иска да се занимава с поддръжка.

3. Навсякъде и винаги правосъдните системи не се вълнуват изобщо дали е постигната справедливост. Както с гладиаторите на римляните, правосъдните системи са начин несправедливите правителства - а други правителства няма - да са страшно забавни, когато на карта е заложен животът на съвсем истински хора.

4. Ако не можеш да пишеш ясно, по всяка вероятност не можеш и да мислиш толкова добре, колкото си мислиш.

5. Твърде много време трябваше да мине, за да разберем, че смисълът на човешкия живот, без значение кой го контролира, е да се обича някой, който може да бъде обичан.

6. Ние не сме в състояние да се избавим от злите помисли на човечеството. Но можем да се избавим от машините, които ги привеждат в действие. Давам ви свещена парола: РАЗОРЪЖЕТЕ СЕ.

7. Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш.

8. Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме.

9. Ако самоуважението си счупи крак, кракът не може никога да оздравее. Собственикът му трябва да го застреля.

10. Казват, че когато остарееш, най-напред си отиват краката и зрението ти. Не е вярно. Най-напред си отива успоредното паркиране.

11. Най-страшната истина, пред която трябва да се изправим, и която вероятно ще ме направи несмешен до края на дните ми, е, че поне според мен на хората им е все едно дали планетата ще съществува и занапред. Имам чувството, че всички живеят, все едно са в "Анонимни алкохолици" - ден за ден. Още няколко дни ще бъдат достатъчни. Познавам твърде малко хора, които мечтаят да има свят и за внуците им.

12. Добрата стара Земя – можехме да я спасим, ако не бяхме толкова алчни и мързеливи.

13. Всички успели писатели имат красиви жени. Някой трябва да изследва този феномен.

14. Вярвам, че четенето и писането са най-полезните форми на медитация, открити някога. Като четем произведенията на най-интересните умове в историята, ние медитираме с нашия ум и с техния. За мен това е чудо.

15. Живеем на света без цел, ако не успеем да си измислим такава цел. В това съм напълно убеден.

Kurt-Vonnegut-Quote

16. Хората те оценяват най-пълно, когато положат цветя на гроба ти.

17. Големият проблем с тъпите копелета е в това, че са твърде тъпи, за да могат да повярват, че съществува възможност да си умен.

18. Историята е поредица от изненади. Тя може само да ни подготви да не бъдем изненадвани отново и отново.

19. И двамата бяхме убедени тогава, а аз продължавам да мисля така и до днес, че животът може да бъде съвсем лек и приятен; достатъчно е да намериш нужното удоволствие в десетина неща, които да се повтарят безконечно.

20. Не си губете времето в завист. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас.

1322601010251.cached

21. Зигмунд Фройд казва, че не знае какво искат жените. Аз знам. Искат много хора, с които да си приказват.

22. Така напълно се бе предал на утешението, което предлага религията, че бе станал кретен.

23. Може би появата на планетата Земя е предварително програмирана, а крайната цел на програмата е да пръснем тази планета на хиляди късчета. Може би ние сме оръдието, чрез което Природата е в състояние да създава нови галактики.

24. В допълнение ще кажа, че поне аз не съм чувал за враг, който иска да ни третира така, както ние третираме американските индианци.

25. Едно от малкото хубави неща на модерните времена е следното: ако умреш по ужасен начин по телевизията, няма да си умрял напразно. Ще си ни забавлявал.

26. Стигнах до едно доста грубо и обобщено правило, нещо като общ закон: ако човек не страда от депресия, той никога не може да бъде добър писател.

27. Крайно време е да благодарим на Бога, че се намираме в държава, където дори бедните страдат от наднормено тегло.

28. В случай, че не сте забелязали, днес от нас се страхуват и ни мразят по цял свят, както навремето са се страхували и са мразели нацистите. И с основание.

29. Не искам да ви развалям купона, но ето каква е истината: ние пропиляхме запасите на нашата планета, включително въздуха и водата, сякаш няма да има утре, така че утре наистина няма да има.

30. Ето го краят на всички добри новини за каквото и да било. Имунната система на нашата планета се опитва да се отърве от хората.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни