Един от най-нестандартните и ексцентрични артисти в историята на музиката Дейвид Бауи издъхна на 69-годишна възраст, губейки битката с рака.

Британецът почина в дома си в Манхатън, Ню Йорк, заобиколен от най-близките си хора. Бауи страдаше от рак на черния дроб, а смъртта му настъпи едва два дни след 69-ия му рожден ден и излизането на неговия 25-и студиен албум, носещ името Blackstar.

Скоро след смъртта на британската легенда, не закъсняха и реакциите. Сър Пол МакКартни описа Бауи като "страхотна звезда", който е "изиграл много важна роля в историята на британската музика". Легендите от The Rolling Stones отбелязаха кончината на Дейвид Бауи със статус в социалната мрежа Twitter, заявявайки, че британецът е бил "чудесен и мил човек, но и изключителен артист и истински уникат".

Брайън Мей, един от китаристите на Queen, с които Дейвид Бауи обедини сили за парчето "Under Pressure", заяви: "Той бе плашещ талант. Смъртта му е неизмерима загуба за музиката и културата като цяло". Iggy Pop пък добави: "Приятелството на Дейвид бе светлината на живота ми. Никога не съм срещал друг толкова брилянтен човек. Той бе най-добрият".


Сред хората, отдали почит на Дейвид Бауи, се включиха и по-съвременни артисти от калибъра на Кание Уест. "Дейвид Бауи бе едно от най-важните ми вдъхновения. Той бе безстрашен, креативен и ни подари магия за цял живот".

Дейвид Бауи почина след 51-годишна кариера на сцена, която "роди" 25 студийни албума, 111 сингъла и 51 видеа. До последния си ден британецът можеше да се похвали със 140 милиона продадени албума.

Предлагаме ви и петнадесет от най-запомнящите се мисли и цитати, които нестандартният ум на Дейвид Бауи роди през годините:

1. "Винаги съм имал отблъскващата нужда да бъда нещо повече от човешко същество".

2. "Променях образа си толкова много пъти, че съм в отрицание, че първоначално съм бил корейка с наднормено тегло".

3. "Не зная накъде съм се запътил от тук нататък, но мога да обещая, че никога няма да бъда скучен".

4. "Онова, което харесвам в музиката ми, е, че успява да събуди духовете у мен. Не демоните, а духовете".

5. "Сега като се замислим, Адолф Хитлер е бил първата поп звезда".

6. "Когато остарееш, всичко опира до два или три въпроса: Колко още? Какво да правя с времето, което ми остава"?

7. "В семейството ми има шизофренична жилка, поради което смея да кажа, че и аз съм засегнат от нея. Повечето хора от семейството ми са били част от някакво заведение за психично болни. Брат ми пък изобщо не иска и да си тръгва. На него му харесва там".

8. "Странно, но някои песни наистина не искаш да напишеш. Не исках да напиша “Heathen”. Имаше нещо толкова зловещо и решаващо около парчето. Беше рано сутринта, слънцето изгряваше и през прозорец можех да видя два елена, които пасат в полето. В далечината кола премина бавно край водоема и тези думи просто се изляха и сълзи потекоха по лицето ми. Но не можех да спра, те просто се изляха. Това е странно чувство, все едно нещо друго те води".

9. "Мисля, че славата сама по себе си не е нещо, което си струва, обаче винаги ви осигурява място в ресторант".

10.  ”Мога да помоля за цигарa на всички езици”.

https://www.youtube.com/watch?v=Tgcc5V9Hu3g

11. "Най-великото нещо, което някога ще научиш, е просто да обичаш и в замяна да бъдеш обичан".

12. "Намирам свобода само в ексцентричността".

13. "Сблъскайте се с труп поне веднъж. Сблъсъкът с абсолютната липса на живот е най-обезпокоителният и предизвикателен, който някога ще имате".

14. "Винаги се удивлявам, че хората приемат насериозно това, което казвам. Аз самият не се приемам насериозно".

15. "Аз съм инстантна звезда. Просто добавете вода и разбъркайте".

 

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар