Бяхме сигурни, че това ще се случи. След като неотдавна Джоан Роулинг обяви, че предстои продължение на поредицата за Хари Потър, което обаче е предназначено за театралната сцена, знаехме, че е въпрос на време и темата за книга да бъде повдигната.

Е, не отне много време и от Pottermore обявиха, че историята на Harry Potter and the Cursed Child все пак ще бъде написана. Тя ще разказва сюжета на постановката, но крайният резултат, така или иначе, е един и същ: продължение на романите ще има.

Макар че британската писателка упорито твърдеше, че поредицата няма да се сдобие с продължение, явно бяха нужни само няколко години, за да склони на обратното. Изглежда, че нито тя, нито феновете могат да се задоволят с финалната глава от "Даровете на смъртта", представяща главните герои 19 години по-късно и едва-едва загатваща в каква посока са поели животите им.

И така... ако случайно не сте чели поредицата, но пък по необясними причини сте попаднали на този материал, тук е моментът да спрете с четенето му, ако не искате да си развалите удоволствието от книгите... ако все някога решите да им дадете шанс, разбира се.

Основната поредица, ако можем така да наричаме първите седем книги за Хари Потър, завършва с информацията, че "момчето, което оживя" работи в Министерството на магията и е баща на три деца: Лили, Джеймс и Албус Сивиръс. Те също учат в Хогуортс (поне двама от тях, защото към настоящия момент Лили е още малка) и финалното действие се развива на добре познатия перон 9 3/4. Албус Сивиръс, носещ имената на двама велики директори на Училището за магия и вълшебство, се тревожи, че може да отиде в Слидерин. Притеснение, което самият Хари изпитва, докато чака избора на Разпределителната шапка. Порасналият Потър му дава няколко бащински наставления и историята приключва.

Или не...

Harry Potter and the Cursed Child, чието име все още не си позволяваме да превеждаме на български език, чакайки родната му интерпретация, разглежда историята именно на Албус Сивиръс. Детето трябва да се справи със знаменитата си семейна история, която обаче то самото никога не е искало, докато самият Хари се опитва да превъзмогне миналото, което явно също отказва да остане в забвение. "Понякога мракът идва от неочаквани места."

Книгата ще излезе на 31 юли - ден след лондонската премиера на спектакъла и на рождения ден на Дж. К. Роулинг, който съвпада с рождения ден на самия Хари Потър.

Изглежда, че вселената на момчето магьосник ще продължава да бъде разглеждана от всевъзможни филмови, театрални и литературни ъгли. Защото нека не забравяме, че докато чакаме продължението, ще видим и една своеобразна предистория, а именно екранния вариант на "Фантастичните животни и къде да ги намерим", в чиито главни роли ще се превъплътят носителят на Оскар Еди Редмейн, Колин Фарел, Джон Войт и още куп интересни актьори.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар