14 страхотни филма, които може би сте пропуснали през 2015


Изпратихме 2015 и посрещнахме 2016, а с новата година ни очакват и нови филмови предизвикателства. Още през този месец програмата на кината ще ни зарадва с някои страхотни предложения, но не бързайте напълно да отписвате изминалата година. Сигурни ли сте, че сте гледали абсолютно всичко, което си заслужава?

Rolling Stone е на мнение, че има голяма вероятност да сте пропуснали тези 14 предложения. Не знаем дали са прави, но въпреки това ще ви ги представим, за да наваксате, ако случайно радарът ви е пропуснал някое от заглавията.

Best of Enemies 

Best of Enemies е филмова приказка за двама интелектуални гладиатори, които завинаги промениха сферата на телевизионните новини. Документалната лента е дело на Морган Невил и Робърт Гордън, като филмът проследява титаничните телевизионни дебати около избора за президент от 1968 година между Гор Видал и Уилям Ф. Бъкли-младши. Двама доказани интелектуалци с пиперлив език, които обаче не крият и ненавистта си един към друг. Ще проследите десет вечери на ожесточени спорове и закани, като точката на кипене е достигната в момента, в който Гор Видал започва да крещи, а Уилям Бъкли заплашва да му фрасне един в мутрата.

Blind

След като по необясними причини губи зрението си, млада жена (Елън Дорит Петерсен) прекарва следобедите си в своя апартамент, пишейки на компютъра си. Няколко странични персонажа, сред които нейният съпруг, самотна майка и пристрастен към порното, продължават да навлизат в орбитата й, всеки един от тях предлагайки й свят извън апартамента й, който обаче е и сериозно увреден. Blind е норвежка драма, която отново ще ви накара да почувствате силата на скандинавското кино.

The Duke of Burgundy 

Написан и режисиран от Питър Стриклънд, британската драма The Duke of Burgundy ни разказва историята за интимните отношения между две жени. От различен произход и с различно социално положение. Синтия (Сидсе Бабет Кнудсен) е богата аристократка и любител лепидоптерист, която наема на работа икономката Евелин (Киара Д'Ана). Евелин е изправена пред строги изисквания по отношение на своето поведение и високите стандарти за чистота на Синтия, а всеки път, когато те не са покрити, следва наказание от садомазохистичен характер. Постепенно от домашна прислужница, Евелин се превръща в секс робиня на своята господарка, но започвайки и да изпитва странно и неочаквано удоволствие от все по-крайните унижения, на които е подложена.

Eden

Eden е музикална драма, идваща директно от Франция и под режисурата на Миа Хансен-Лов. Лентата ни разказва историята на млад DJ, който търси мястото си на ъндърграунд сцената в Париж. Главният герой Паул формира колектив със своите приятели, а всички заедно се потапят в нощен живот, изпълнен със секс, наркотици и безкрайно много музика.

Hard To Be a God

Този път се насочваме към Русия, където вече покойният Алексей Герман ни оставя рубина, наречен Hard To Be a God. Епичният sci-fi филм ни разказва приказката на група учени, които са изпратени на планетата Арканар, за да помогнат на местната цивилизация, намираща се едва ли не на средновековен етап в своето развитие. Задачата им обаче не е никак лека. Те нямат правото да използват насилие и в никакъв случай не могат да си позволяват да убиват. Румата е един от изпратените учени и опитвайки се да спаси местните интелектуалци от наказание, няма как да не избере страна. Въпросът сякаш е: "Какво би направил, ако ти беше Бог?”.

I'll See You in My Dreams

Кога приключва всъщност животът ни? Колко определяща е възрастта за удоволствията, които все още можем да изпитаме? Трябва ли да се предадем, достигайки една определена цифра? Тези въпроси ни задава режисираният от Брет Хейли I'll See You in My Dreams, благодарение на който можем да проследим пътя на една овдовяла жена и някогашна певица, която открива, че животът може да започне наново на всяка възраст. С подкрепата на три свои верни приятелки, Карол (Блайт Данер) решава да прегърне света, установявайки и учудващо приятелство с мъжа, който се грижи за басейна й. Не липсва и моментът на нов романтичен стремеж, въпреки загубата на съпруг.

The Kindergarten Teacher

Учителката в дестка градина Нира (Сарит Лари) забелязва, че един от по-малките й ученици има забележителна дарба в писането на поезия. Удивена и истински вдъхновена от 5-годишното момче, Нира се превръща в нещо като ангел-хранител на талантливото дете, решавайки да съхрани таланта му на всяка цена. Филмът е съвместна продукция между Израел и Франция, а режисьор на лентата е Надав Лапид, който е и сценарист на лентата. The Kindergarten Teacher задава някои сериозни въпроси, сред които - колко далеч би стигнал някой, за да защити красотата? И може ли един артист да функционира в общество, което боготвори силата и мощта пред поезията?

James White

Джеймс Уайт (Кристофър Абът) е проблемен млад човек в ранните си двайсет години, който се опитва да оцелее в безумството на Ню Йорк.  Докато той се отдава все повече на удоволствията, които градът предлага, майка му се бори с тежка болест и преживява редица кризи, които го принуждават да поеме по-сериозна отговорност. Натоварването нараства и Джеймс трябва да намери отнякъде сили или рискува да се срине напълно. Филмът е награден на "Сънданс" 2015 в категория "Най-доброто от идващите след нас".

Mustang

Филмът представя "престъплението" на млади момичета от едно общество, което все още е под контрола на мъже, прекланящи се пред религиозните и местни традиции.  Пет сестри в невръстна възраст са затворени в семейството си заради свобода в поведението си, което се тълкува като нечувана дързост в една консервативна патриархална среда.

Phoenix

Водеща фигура в новото немско кино, Кристиан Пецолд е създал репутацията си с изчистено, визуално грабващо творчество и истории, които преливат от параноя и безпокойство. Оцелялата след концентрационен лагер Нели Ленц е обезобразена и се подлага на пластични операции, за да заличи белезите си.

Тя постепенно се завръща към нормалния живот в Берлин след края на Втората световна война и игнорирайки предупрежденията на приятелите си, решава да намери Джони – съпруга си, който може би я е предал на нацистите. Скрита зад ново лице и отчаяно издирваща някогашната си любов и стария си начин живот, Нели не разкрива самоличността си пред Джони, след като той не я разпознава. Така тя позволява да бъде въвлечена в обезпокоителна схема.

Главната актриса във Феникс и муза на Пецолд Нина Хос прави впечатляващата роля на жена, която се опитва да запази достойнството си в трудни обстоятелства и не успява да примири любовта със схващането за справедливост.

Връщайки се назад, от непрестанните подозрения в Източна Германия по време на Студената война (действието на последния им съвместен филм, изключително добре приетия Барбара) до опустошените предградия на следвоенна Германия, Пецолд и Хос създават още една силно затрогваща творба за дълбоките последици от предателството.

Slow West

Действието се развива в края на XIX век – филмът разказва историята на 16-годишния Джей Кавендиш (Коди Смит Макфий), който е пътувал от Шотландия до Колорадо, за да се срещне отново с жената, в която е влюбен. Той веднага се сблъсква с опасностите на пътя и се присъединява към мистериозния пътешественик Силас (Майкъл Фасбендър), който се съгласява да го охранява срещу заплащане. Пътешествието на Джей е пълно с опасности, скандали и насилие и той осъзнава, че за невинните Америка е сурово място. Носител на голямата награда на журито на "Сънданс" 2015 в раздел световно кино.

The Tribe

Глухонемият Сергей постъпва специализирано училище за глухонеми. На новото място той трябва да открие своя път в училищната йерархия, сблъсквайки се с престъпления и проституция. Това е неговата среща с Племето. Сергей участва в няколко грабежа и бързо се издига високо в организацията. Запознава се с Анна - една от любовниците на Шефа, и неволно нарушава всички неписани правила на Племето. Лентата печели голямата награда на критиката на фестивала в Кан през 2014 година.

What We Do In The Shadows

Виаго (379-годишен), Дийкън (183), Владислав (862) и Петър – най-възрастният от четиримата с неговите 8000 години – са приятели-вампири, които с меко казано променлив успех се опитват да се впишат в съвременното общество. Освен, че живеят заедно, четиримата имат и друг общ проблем – след като Петър превръща 20-годишния хипстър Ник във вампир, те трябва да му преподадат най-важните уроци за живота на неживите. Но за да стане това, първо трябва да преминат кратък курс по модерни нрави, мода, технология и, о ужас, интернет. Животът на неживите наистина се променя, когато на сцената се появява добрия приятел на Ник Стю, чиито живот е в опасност. Дали в един момент няма да се окаже, че вампирите са много повече хора от хората, които ги заобикалят.

White God

В подкрепа на чистото родословие на кучетата нов закон въвежда тежък данък на смесените породи. Собствениците започват да изоставят кучетата си и скоро приютите се препълват. 13-годишната Лили прави всичко възможно, за да защити своя любимец Хаген, но в крайна сметка баща й го изгонва на улицата. Хаген и симпатичната му господарка отчаяно се търсят един друг, докато един ден Лили губи надежда. Опитвайки се да оцелее, бездомният Хаген разбира, че не всеки човек е най-добрият приятел на кучето. Той се присъединява към банда улични псета, но бързо е заловен и изпратен в кучкарник. Почти изгубили надежда, кучетата ще се възползват от единствения шанс да избягат и да въстанат срещу човечеството. Отмъщението ще е безмилостно. Лили е единствената, която може да спре неочакваната война между човека и кучето.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни