В рамките на Sofia Meetings - бизнес платформа, подпомагаща развитието на българското кино - млади продуценти и режисьори имат възможността да получат финансиране на проектите си, да участват в уъркошопове и обучения и да срещнат международни партньори. Над 300 дистрибутори, сейлс агенти и представители на международни филмови фестивали се събират ежегодно, което дава шанс на новите български продукции да достигнат до по-широка аудитория, да бъдат потенциално закупени и дава условия за създаване на копродукции. Един от приоритетите на София Мийтингс е да представи тенденциите в аудиовизуалната индустрия, като образователните форуми са единствените на територията на България за развитие на игралното кино и важен фактор за създателите на българско кино.

Тридесет филма от програмата на София Филм Фест са подкрепени от Творческа Европа МЕДИА като сред тях са “¾” на Илиян Метев, “Радиограмофон” на Рузие Хасанова, “Посоки” на Стефан Командорев, “Не ме докосвай”, “Уестърн”, “Синът на София” и други, като първите два ще участват не само в българския, но и в международния конкурс. Едни от най-успешните филми, които ще бъдат представени на София Мийтингс, са “¾”, “Посоки”, “АГА” на Милко Лазаров, “Аритмия” на Борис Хлебников, “Срам” на Петър Крумов, “Under the tree” на Хафстайн Гунар Сигурйонсон и др.

Една нова инициатива ще бъде представена в рамките на София Мийтингс, а именно First Films First. Това е интензивна програма за обучение на 4 модула, които се осъществяват в рамките на една година. Етапите включват превръщане на сюжет в сценарий, намиране на визуален облик за продукта, режисьорска работа с актьори и подготовка на проекта за широка аудитория. Програмата дава възможност на младите режисьори да получат контакти с едни от най-видните европейски автори, впечатления от първа ръка за тенденциите в киното, както и важни артистични умения.

За осма поредна година асоциацията на европейските филмови дистрибутори организира обучителна сесия с цел подобряване уменията за водене на преговори. Над 20 филмови дистрибутора ще имат възможността да гледат новите български и балкански проекти, като сред тях са Елен Галез и Джоузеф Дрес.

София Мийтингс ще връчва също така множество награди за младите филмови дейци. Конкурсът за български късометражен филм от Jameson Irish Whiskey ще се проведе за 15-ти път в рамките на СФФ, като сред творбите има включени документални, анимационни и експериментални филми. В селекционната комисия участват актрисата Ирмена Чичикова, режисьора Веселин Бойдев, продуцента Катя Тричкова и други. Наградата за млад режисьор ще се връчи на 16 март 2018 година в Зала 1 на НДК и ще бъде в размер на 6 000 евро.

The Danny Lerner Award - Grand Prix ще се връчи от Nu Boyana Film Studios и ще подкрепи два проекта с награда на стойност 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой. Унгарското филмово студио Focusfox ще даде 10 000 евро в услуги за пост-продукции, а румънското студио Cinelab - 25 000. EastWest Filmdistribution ще предостави консултация със сценариста Стивън Голдшмит, а за млад продуцент ще бъде предоставена възможността за едноседмична консултация на филмов проект в Истанбул и представяне на проект пред турски продуценти. Друга награда за продуценти ще се връчи от ACE Producers, която ще даде възможност за участие в  уъркшопа Training Days в Прага.

В рамките на София Мийтингс ще се проведат и събития с отворен достъп, които ще се проведат на 15 и 16 март в Гранд хотел София. В четвъртък посетителите ще имат възможността да присъстват на презентация на тема “Българският кинопазар”, като в обсега на темата седят тенденциите в посещаемостта и зрителския интерес към българското кино, както и уъркшоп за това как да напишем проект и как да избегнем често допусканите грешки. В петък програмата ще включва разговор с италианския кастинг режисьор Беатриче Крюгер за това как да се представяме добре на кастинги, както и информационен следобед с директорите на Творческа Европа МЕДИА, First Films First, TorinoFilmLab и други.

Събитието се организира с подкрепата на Творческа Европа - програма МЕДИА, Национален Филмов Център и Столична Община като генерален спонсор за първа година е Jameson Irish Whiskey.

Автор

Мечтател по душа, който обича пътуванията, джаза, хубавата храна и изкуството във всичките му форми. Оценява добрите филми и красивите неща в живота. Живее, за да твори.

1 коментар

Напишете коментар