Пламена Вияреал е предприемач, дизайнер и основоположник на младата и амбициозна българска марка за бутиково дамско облекло Andyvil.

Мисията ѝ е да създава красиви дрехи, които да помогнат на съвременната жена да се чувства елегантна, стилна и модерна всеки ден и във всяка ситуация. 

Разговаряме с талантливата дизайнерка, която ще разкаже повече за пътя от фризьорството до модния подиум, вдъхновението, предизвикателствата за един моден бранд и преследването на мечтите.

Пламена, ти си един от младите български дизайнери, които успяват да пробият и вече да се налагат като име в страната. Разкажи ни повече за раждането на Andyvil и идеята за бранда. 

П: Здравейте, първо искам да благодаря за интервюто, за възможността да разкажа моята история и за прекрасното представяне. Цял живот съм имала влечение към модата и всички мои хобита се въртяха около нея. Самоука съм, обожавах да посещавам магазините за платове, стоейки там с часове. По този начин научих за видовете тъкани и техните свойства. Усещах и знаех кой плат е подходящ за определена кройка модел и имах в главата си точната представа как трябва да изглежда една дреха.

Идеята да създам собствен моден бранд дойде от моя съпруг веднага след раждането на първото ни дете. До този момент аз правех дрехи за себе си. Те предизвикваха впечатление сред околните, но никога не се бях замисляла да ги създавам за друг, а не само за себе си. Добре, че съпругът ми е упорит и успя да се пребори с моята неувереност. Това му коства цели две години, за да ме убеди да създам марката.

Пламена Вияреал

На мен самата ми трябваше доста време, тъй като нямах увереността, че нещата, които създавам, ще са достатъчно добри, за да се продават. Но ето,че направих първата крачка с подкрепата на човека до мен и през месец май на 2018 година стартирах онлайн бутика AndyVil.

Идеята на марката е да предлага ексклузивни, висококачествени модели в лимитирани серии с интересни и различни кройки, които да дават усещането и увереността на жените за уникалност в ежедневието им. За мен като майка на две деца удобството е от изключително значение. Това е и причината дрехите, които създавам, да бъдат  както впечатляващи и привличащи внимание, така и супер удобни.

Имаше ли моменти на колебание, как се справи с началните трудни стъпки?

П: Моментите на колебание ги има и сега. Сигурна съм, че ще ги има и занапред. Истината е, че в сферата ми на работа конкуренцията е изключително голяма. Много е трудно да пробиеш и да се наложиш на пренаситения пазар. Колкото и клиширано да звучи, когато правиш нещата с много страст, любов и влагаш сърце и душа в реализирането на една мечта, то рано или късно това се случва. През цялото време е нужно наистина много търпение и постоянство, а ако към тях добавим и подкрепата на близките, става някак доста по-леко.

Пламена Вияреал

Занимавала си се с фризьорство преди да стъпиш на модната сцена. Как направи прехода от тенденции в прическите към тенденции в облеклото?

П: Фризьорството и модата всъщност не са толкова далечни понятия, а преходът е доста плавен и някак естествен. В работата на фризьора също се изисква голяма доза креативност и работа с пропорциите, само че по-скоро с тези на лицето. 

Фризьорството много ми помага за визуализиране и композиране на цялостната визия за фотосесиите, които правя за марката. Косата е един от елементите във визията, които могат да подчертаят и да допълнят дрехата. Този опит е от голямо значение за мен.

Какви са стъпките за създаването на перфектната колекция? Разкажи ни малко повече за вдъхновението или пък за моментите, в които липсва такова. Как се справяш с творческите дупки и как се вдъхновяваш за определен модел или колекция?

П: Вдъхновението не е константа. При всеки творец то идва изневиделица, но също толкова бързо и изчезва. При мен всеки път е различно. Случва се да видя и да се влюбя в даден плат и веднага в главата ми да “изкачат” модели. Понякога вдъхновението просто нахлува в мен и според това, което виждам в съзнанието си, започвам да търся подходящите материали и всички останали допълнителни детайли.

Природата е най-голямото ми вдъхновение, за мен тя е неизчерпаем източник на идеи. Цветята са основата, около която се въртят моите колекции. Може би, защото асоциирам жените с цветя и винаги се стремя да подчертая женствеността, нежността и красотата на дамите.

Andyvil

Ти покори Дубай и седмицата на модата там през 2021 и 2022 година. Сега се завърна от участието си там като триумфира и спечели наградата за Дизайнер на Годината Vie Fashion Week Dubai 2022. Как това преживяване се отрази на бранда и на теб? Разкажи ни накратко за организацията, събитието и емоциите в столицата на екзотичната страна.

П: Както миналата година, така и сега се върнах изключително заредена, мотивирана, вдъхновена и изпълнена с много положителна енергия от Дубай. Тазгодишното участие в Дубайската седмица на модата Vie fashion Week ми донесе признание и награда - Златната лейди за Дизайнер на Годината, за което съм много щастлива. Това се отрази много позитивно на мен и на бранда. 

Дубай е с доста кратка история в модата, но за сметка на това събитието е грандиозно и на изключително високо ниво на организация.

Разбрахме, че всъщност ти си пътувала до Дубай от Рим, където преди да спечелиш наградата за дизайнер на годината, си имала друго участие в столицата на Италия?

П: Да, за мен месец юни бе доста натоварен и интензивен, но пък супер зареждащ и позитивен. Непосредствено преди участието му в Дубай бях в Рим по покана на талантливия дизайнер Иван Донев. Там представих Варненския Свободен Университет в 25-ото издание на ежегодното събитие Sotto il Cielo di Genzano. Това е ревю по повод откриването на празника на цветята в Дженцано, селце в близост до Рим. На един хълм, пред Palazzo Farnese, студенти и вече утвърдени дизайнери показват своите творения. Освен ние двамата с Иван, на сцената стъпиха още няколко талантливи и креативни момичета от България, представители на други родни университети (Нов Български Университет-София и АМТИИ-Пловдив).

Всички получихме плакети за участието си, а мен ме наградиха за млад предприемач-жена. Наградата бе връчена от Асоциацията за еманципация на жените в Италия.

Andyvil

Твоите модели са създадени за съвременната жена. Коя е перфектната дреха за работещата дама, майка и съпруга? Съчетанието между елегантност, практичност и удобство възможно ли е в забързаното ежедневие?

П: Да, разбира се! Всъщност това е, което се стремя да правя - да съчетавам красотата, удобството и практичността в една дреха. Това е перфектната комбинация.

Кой световен дизайнер е твоето вдъхновение? Защо? 

П: Те са много! Има гениални дизайнери, на които се възхищавам страшно много и които ме вдъхновяват. Всеки един от тях има собствен стил и е оставил отпечатък в историята на модата. 

Моят номер едно е Александър Маккуин, наричан още хулигана на британската мода. Обожавам неговия стил и начина, по който съумява да смесва стиловете. Крайният резултат е истинско произведение на изкуството, а моделите му не са просто дрехи. Те са подплатени с много дълбока история, която стои зад всеки един от тях и която той, чрез своята работа, успява да разкаже по най-добрия възможен начин. 

Пламена Вияреал

Модната индустрия е един от най-големите замърсители на планетата. Какво е твоето мнение по отношение на “бавната мода”, на по-екологичните дрехи и редуциране на замърсяването. Как Аndyvil помага на природата?

П: Това е въпрос, който стои на дневен ред и наистина вълнува всички, които са малко или много обвързани с модата. 

Факт е, че модната индустрия е най-големият замърсител на Земята, но мисля, че вече всички започват да се ориентират към промяна в производството и създаването на по-зелена мода, която няма да нанася толкова щети върху планетата ни. Ние в AndyVil напълно подкрепяме по-щадящия производствен процес и устойчивата мода, избягвайки свръхпроизводството. 

Работим с pre-order, което означава, че изработваме нашите модели само при поръчка от клиент. Силата ни е в това, че успяваме да реагираме доста бързо и можем да изработим всяка поръчка в рамките на седмица. Всичко е ръчно направено, с внимание към детайлите и спазването на абсолютна работна етика в ателиетата. Използваме висококачествени материали, а дрехите ни са с изключително високо качество на изработка, което значително удължава живота на дадената дреха.

Какъв съвет би дала на дамите, които четат тези редове и все още търсят своя стил? Как по-лесно да го открият?

П: Първото и най-важното за мен е да се чувствам удобно в това, което нося. Мисля, че колкото и красива да е една дреха, ако не се чувстваме комфортно в нея, това си личи. Няма как да излъчваме увереност и да блестим в нея. Стилът се усеща! На всяка една от нас се е случвало да сложи нещо и да се почувства красива и готова да покори света. Вашият стил е тогава, когато се чувствате удобно, имате увереността и сте най-много себе си в това, което носите! 

Какви са следващите стъпки пред бранда? Какво ново предстои и какви нови върхове искаш да покориш? 

П: Засега нямам точен план за действие. Смятам, че когато вървиш в правилната посока, твоят път сам те намира и ти се предоставят възможности, за които даже не си и помислял. Към момента съм се оставила на течението. Продължавам да имам амбиции за по-голяма разпознаваемост на марката, покоряване на нови външни пазари и повече продажби, но всичко това е много общо, нямам ясно дефинирани цели. Надявам се, че най-доброто тепърва предстои. Оптимист съм!

Пламена Вияреал

Коя е Пламена, когато не държи молив и метър? 

П: Преди всичко майка, съпруга и приятел.

Ако с една дума трябва да определиш какво е модата за теб, коя би избрала?

П: Ще използвам малко повече от една дума: бягство от реалността или мечта.

Какво е да си лидер на екип и модна марка? Какви трудности се изправят пред теб, какво е най-важното в ръководенето на бранд и какви качества трябва да притежава един дизайнер, за да бъде успешен?

П: За мен да си начело на модна марка е преди всичко забавление. Никога не съм приемала това като работа. Това е, което обичам да правя, моето хоби. Трудностите са като при всеки предприемач - да успееш да наложиш марката на пазара, да спечелиш доверието на клиентите, да бъдеш гъвкав и да успяваш да се нагаждаш в бързопроменящата се обстановка на пазара. Трябва да бъдеш креативен и иновативен. Да разбираш клиента си и да успяваш да задоволяваш неговите желания и търсенето, което налага пазара.

Автор

Най-голямата ми страст е литературата. Обожавам книгите, киното и театъра - всички те имат специално място в сърцето ми. Харесвам нестандартните идеи, предизвикателствата и скритите истории, които чакат да бъдат открити и разказани.

Напишете коментар