На 10 май – дни след 126-годишнината от рождението на писателката Доуди Смит – на българския пазар се появява луксозно издание на обичания петнист роман „101 далматинци“. Той поставя начало и на новото издателство за детски книги „Рижко“, което обещава стойностни заглавия и отлична изработка на достъпни цени. Красивите илюстрации и пролетната корица на „Далматинците“ са дело на младата художничка Мила Янева-Табакова, а романът е в иконичния превод на Жечка Георгиева, който сега е ревизиран. 

Новото издание на „101 далматинци“ предлага добре позната и обичана по цял свят история. Един ден кутретата на далматинците Мисис и Понго мистериозно изчезват. Петнистите четириноги са убедени, че смразяващата Злобара де Мон е замесена в престъплението, но за съжаление, стопаните им мисис и мистър Душкинг дори не подозират. На Мисис и Понго се налага да се справят с опасната ситуация сами, но не напълно… защото в спасителната мисия се включват всички кучета в Англия! 

Идея за книгата си Доуди Смит черпи от реалността – викторианската къща, в която живеят стопаните на далматинците, все още се намира в Лондон. През 2020-а общественото внимание бе насочено към нея, след като тя бе обявена за продан за първи път от 40 години. Английската писателка, която е живяла в близост до сградата, всеки ден е минавала покрай нея със своите 9 петнисти любимци и така се е вдъхновила да напише най-известния си роман. 

101 далматинци
"101 далматинци" (изд. "Рижко")

Публикуван в оригинал през 1956-а, „101 далматинци“ е преиздаван многократно на различни езици, а през годините е бил обект и на многобройни адаптации. Най-известните са в киноиндустрията: още през 1961-ва се прави анимационен филм, който и до днес е сред най-успешни продукции на "Уолт Дисни". През 1996 г. зрителите по цял свят се радват на игрална версия на кучешката история, а през 2000-та се появява дори продължението „102 далматинци“. През 2021 г. отново „Дисни“ прави нов прочит на историята в игралния филм „Круела“, който разказва предисторията на злодейката и отговаря на въпроса защо героинята мрази далматинци. Криминалната комедия е с участието на звезди като Ема Стоун, Ема Томпсън и Джоел Фрай и пожъна огромен успех сред зрителите, а получи и множество номинации за най-престижните филмови награди. 

С първата си книга екипът на „Рижко“ си поставя амбициозната задача да възпитава вкус към добрата литература. „Целта ни ще е да публикуваме както нови заглавия от световната литературна сцена, така и да възраждаме класики“ – споделя главната редакторка на „Рижко“ Николета Руева и допълва: „Ще се стараем книгите ни да се харесват на деца от различни възрасти, защото техните вкусове и потребности са много различни от тези, които ние сме имали. Същевременно няма да залитаме в крайности и ще се придържаме към класическа линия, която и родителите биха одобрили“. 

„Рижко“ е проект на „Кръг“ – едно от най-прогресивните издателства у нас през последните години, което стана известно с внимателно подбрания си каталог и прецизното изпълнение на всяко заглавие. Повече информация за предстоящите заглавия на „Рижко“ може да намерите на сайта на издателството www.rizhko.eu, или фейсбук страницата www.facebook.com/rizhkobooks. 

101 далматинци
"101 далматинци" (изд. "Рижко")

Повече за авторката:

Доуди Смит (1896 – 1990) е английска писателка, авторка на бестселъри в жанровете детска литература, любовен роман и мемоари. Тя е сред най-успешните драматурзи на своето поколение, а много от пиесите и романите й са екранизирани. През 1940-а емигрира заедно със съпруга си в САЩ поради пацифистките им възгледи, които създават затруднения на двойката. Там тя пише първия си роман „Моят замък“ (1948), който веднага се превръща в бестселър, а през 1956-а излиза и „101 далматинци“, който трайно я нарежда сред легендите в детската литература. Страстна почитателка на Джейн Остин, Смит попълва библиографията си и с множество успешни любовни романи.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар