"100 милиона години храна" в една вечеря, която ще запомним


Миналата седмица изд. "Гурме" представи новата си книга "100 милиона години храна". Неин автор е биологичният антрополог Стивън Ли, който разказва за дългогодишните си проучвания в областта на храната, географското местоположение и връзката между тях. Или казано накратко, авторът представя кухнята на различните култури като резултат от вековна еволюция, фино настроена към нашата физиология и обкръжение.

Стивън Ли се спира на интересен и много актуален в днешно време въпрос. Той задълбава върху това колко важно е да се консумират местни храни, вместо да се набляга на модерните течения за суперхрани и други уж полезни продукти, които обаче не са характерни за нашите географски ширини.

Авторът прилага убедителни аргументи, основани на научни изследвания, в подкрепа на идеята, че начинът на хранене на нашите предци осигурява на организма най-добрата защита на здравето ни и най-балансираната диета. Масовото бързо хранене, както и крайните режими като палео диетата или веганството, всъщност не са съобразени с биохимията и физиологията на човешкия организъм, както и със сложната природа на тялото ни.

От изд. "Гурме" представиха новото си заглавие "100 милиона години храна", канейки всички любители на гурме кухнята и литературата на специална вечеря в столичния ресторант "Багри". В духа на книгата, менюто беше съобразено изцяло с местната кухня, но интерпретирана по един модерен и много вкусен начин.

Петстепенното меню започна с малка изненада за гостите, а след това продължи със своеобразна салата от розово-червени домати, цвекло, печено в сол, овче сирене от ферма "Багри" и листа от маточина.

Следващото ястие представляваше Жарен свински език от Източнобалканска свиня с качамак, зеле, сос от шипка и орехи.

Следястието, поднесено на гостите, също не ни остави безразлични, а именно Праскови с мед и варива, еленски бут, родопско жълто сирене.

Вечерята завърши с Тарталета с череши, бахар и мастика.

Всяко ястие бе поднесено под акомпанимента на ароматни български вина - различни видове розе, бяло и червено вино.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни