България е красива страна. Понякога, улисани във вечни критики към политици, власт, държавна администрация и т.н., често забравяме и за достойнствата, които нашата малка, но пък за сметка на това китна родина може да ни предложи. А когато ние го забравяме, често се случва така, че чужденците ни го напомнят.

Това в случая прави сайтът Lazy Penguins, който предлага на читателите си списък с десет туристически дестинации, които могат да бъдат посетени в България. И които изглеждат така, "сякаш са извадени от приказките". И действително е така.

От Lazy Penguins допълват, че "България е мястото, което да посетите, ако планирате пътуване в Европа на ограничен бюджет". Те описват България като "красива страна с дълга история, много естествена красота и културно наследство".

Но какво точно са подбрали от Lazy Penguins, за да представят нашата страна пред читателите си? Ето и техният избор:

1. Р. Янтра

1

Янтра е река в Северна България с дължина от 285,5 километра, което я прави седмата най-голяма река в страната. Сред забележителностите, които могат да се видят около р. Янтра, са етнографският комплекс Етърът, могъщият Царевец и Беленският мост, построчен от Кольо Фичето в близост до гр. Бяла между 1865 и 1867 година.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Снимка: Линк

2. Ахтопол

2

Ахтопол е най-южният град по българското Черноморие. Градът има богата и древна история, като в миналото на негово място са се намирали селища още от новокаменната епоха, а по-късно районът е бил населяван и от тракийски племена. Като град Ахтопол е основан още преди новата ера от гръцки колонисти от Атина, а византийският военачалник Агатон го възстановява след варварските нашествия в Европа и го кръщава Агатопол.

Снимка: Линк

3. Рила

3

Рила е най-високата планина не само в България, но и на Балканите, благодарение на високия 2925,2 метра връх Мусала. Едно от големите достойнства на планината са Седемте рилски езера, като голям интерес генерира и Рилският манастир, създаден от светеца отшелник Св. Иван Рилски.

Снимка: Линк

4. Ягодина

4

Ягодина е едно от най-красивите села в Южна България. Разположено е в Западните Родопи, като атракцията на селото е т.нар. "Ягодинска пещера", която се намира в близост до него. Селото е създадено още пет века преди новата ера, а по време на Османското владичество носи името Балабан. Повечето жителите на с. Ягодина са помаци.

Снимка: Линк

5. Плажовете на Черно море

5

Отмествайки поглед от големите комерсиални курорти, наблъскани с бетон и арматура, българското Черноморие все още разполага с онези прелестни кътчета, които лесно ни припомнят, колко могъщ творец е Природата. Ние също вече сме писали за тях. Тези кътчета лесно могат да се открият, стига човек наистина да желае да го направи. Сещате се - това са места, при които хотелите все още не са в по-голяма численост от туристите.

Снимка: Линк

6. Трапезица

6

Трапезица е хълм, намиращ се в близост до Велико Търново. Това е втората крепост на вътрешния град на средновековния Търновград - старата столица на България. При разкопките на хълма преди години, разкрити са били основите на цели 17 църкви, богато украсени със стенописи и многоцветни мозайки.

Снимка: Линк

7. Деветашката пещера

7

Деветашката пещера е една от най-големите пещери на България. Намира се в близост до ловешкото село Деветаки. Открита е през 20-те години на миналия век, като общата й дължина достига 2442 метра, а височината - 60 метра. Зала в пещерата носи името „Олтара“. В нея при разкопки от Регионалния исторически музей са открити някои от най-интересните останки от времето на неолита по българските земи.

Снимка: Линк

8. Велико Търново

8

Старата столица на България. Велико Търново е столица на Втората българска държава, а богатото му културно-историческо наследство, както и шеметната му красота, го правят един от най-желаните туристически центрове на страната. А ако има българин, който все още не се е насладил на величествения Царевец, то той незабавно трябва да поправи грешката си и бързо да стегне куфарите.

Снимка: Линк

9. Замъкът в Равадиново

9

Замъкът в Равадиново е изграден от Георги Тумпалов и наподобява постройка, действително извадена от приказките. Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с дърворезба, каменни птици и русалки. Към "двореца" се влиза през голяма каменна порта. Следва арка, копие на Адриановата в Истанбул, а зад нея има градина с езеро.

Снимка: Линк

10. Белоградчик

10

Белоградчик е малък град в област Видин, който обаче има много какво да предложи. Още като селище Белоградчик е създаден от римляните, като и до днес там могат да се видят останките на някогашната Белоградчишка крепост. Най-популярни сред туристите обаче са Белоградчишките скали, които представляват природен феномен, нямащ аналог по света.

Снимка: Линк

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар