За десета поредна година фестивалът, стартирал като артистична инициатива за облагородяване пространството около водната кула в столичния квартал Лозенец и превърнал се с годините в значим международен арт форум, ще търси начините, по които съвременното изкуство може да облагородява пространства, градове, хора, привличайки в тази мисия артисти от цял свят.

Самата водна кула в кв. Лозенец - символът на събитието и дългогодишна негова локация - от три години е недостъпна за дейностите на фестивала с решение на Столична община. Въпреки това, днес, сградата е отдадена от общината за функциите на културен център – резултат, който организаторите считат за свой успех и заслуга от своите насочени дейности към кулата през годините.

По време на десетото юбилейно издание на Водна кула арт фест ще видим над 80 съвременни артистични предложения - живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, специфични за мястото си произведения и пърформанси, идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Индия, Канада, САЩ и Япония.

Anna Lambergh_Solfall

Датите са 16-25-ти юни, а локациите, както винаги  – разнообразни по функцията и типа си – от галерийни пространства (A-cube gallery, Галерия Нюанс) и чуждестранни културни институти (Институт Сервантес, Гьоте), през центрове за обмен на идеи и творчество (Сохо, Фабрика 126, Дом на киното, Център за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“), до характерните за фестивалния облик - нетипични и изоставени публични пространства, като железопътните депа в квартал Подуяне, София и в град Перник. Тази година, за първи път, Водна кула арт фест ще влезе в една напълно нова локация – парка в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“, Курило, Софийска област. „Това е едно наше съкровено желание и смело решение. Вдъхновени сме от необходимостта от духовно развитие и грижа за човека в адекватни условия и вярваме, че осигуряването на достъп на хората до културни и артистични преживявания е гаранция за изграждане на развити общества. Споделяме възможността да обменяме идеи и да въздействаме върху обществено-политическата и социална ситуация, чрез подготвени специално за пространствата на фестивала социално ангажирани произведения.“, мотивира избора на локации основателят и инициатор на фестивала, художникът Ния Пушкарова.

Сред артистичните прояви на тема „анти-стигма общество“, създадени специално за дома в Курило, са пърформансът „Вечеря в бяло“ – тайнствена изискана вечеря на открито в противовес с физическите условия на живот, приканяща ни към духовна изтънченост преди всичко; проект „Гора“ - пърформанс на японска техника, напътстваща връзката между пациенти и лечители и лечебна музика и поезия за възстановяване на вътрешния баланс – от България; работилница Agentur Schwimmer от Германия за местни фоторепортери към измислена информационна агенция с резултат - стена от документални снимки от гореща точка и други.

Felgen Fristrikker_Germany

От програмата на фестивала в останалите локации, специален акцент е участието на артисти от Япония, подкрепени от местно Биенале в Наканожо, Япония – представящи се с разнообразни акции като пътуваща вагон-будка за създаване на приятелства; пърформанс молитвено четене, вдъхновен от именит японски писател; както и проект, вдъхновен от и осъществен чрез аромата на българската роза – провокация към местната публика. Сред останалите интересни акценти: специфичната история на паметника пред НДК „1300 години България“ провокира артист от Чехия да създаде ново триизмерно произведение на изкуството, стъпващо на основните линии, материал и текстура на паметника;  а град Перник, България, привлича артистичната двойка от САЩ за проекта „Градове Сестри“, кръщавайки аналогичния по история и съдба град в Америка – Чарслтаун, САЩ на „Перник, САЩ“. Ще участваме в “Potato and Pola” – проект от Канада, базиран върху картофа като символ на свръхконсумацията и още -  обяснение в любов към непознат в артистичен пърформанс от Швеция; изследване на непознати пространства чрез тялото - проект от Индия; ще видим постери от културни мероприятия от Полша, както и много други артистични проекти със социално значение по време на десетото юбилейно издание на фестивала.

Нововъведенията тази година са отвореният за първи път базар за дизайнерски авторски продукти; комерсиална изложба на произведения от артисти и художници, участвали във фестивалните издания досега; отличие за дебют на Водна кула арт фест, както и възможност за участие във фестивала от незрящи хора.

Stanley Février_Potato and Pola_Canada

Както и в други години, така и тази, фестивалът залага силно на образователния модул в съпътстваща програма от работилници за деца и младежи, дискусии и лекции. Музикално изпълнение, пърформанс изненада и богата изложбена част, ще бъдат предложени на посетителите на фестивала тази година от самото откриване във Фабрика 126 на 16-ти юни, на което всеки е поканен.

Водна кула арт фест 2016 се осъществява с подкрепата на Столична Община като част от Културен календар на столицата за 2016, Министерство на културата, посолствата на Австрия, Америка, Швеция в България, културния институт на Полша в България, Институт Сервантес, Гьоте Институт, Наградата Гауденц Б. Руф, БДЖ, Опел България, Бриколаж, книжарници Ориндж, Nakanojo Biennale- Япония, и др.

Yoriko_Wagon_Japan

Водната кула арт фест е международен фестивал за съвременно изкуство, реализиран в България от 2006 г. насам от група артисти обединени в Сдружение „ИМЕ“. Стартирал като инициатива за облагородяване на водната кула в квартал Лозенец, довела до смяна на статуса й до културен център, фестивалът днес използва единствено символа на водната кула в името си. Постепенно събитието се разраства до значима артистична платформа за обмен на местни и международни артисти, работещи с широка гама от интердисциплинарни форми на съвременното изкуство. В десетгодишната си история събитието е облагородило, привлякло интереса на гражданите и оживило над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях. Водната кула арт фест има за цел да покаже през средствата на съвременното визуално изкуство необходимостта и ползата от социализирането на изоставените публични пространства, носители на историческия контекст на града и културната идентичност на жителите му.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община, Културния календар на Министерство на културата, а за 2015/2016 г. е носител на „EFFE Label” - специалното отличие на Европейската фестивална асоциация за фестивали с принос към местните общности.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар