Легендарната група Metallica е създадена през далечната 1981 година в Лос Анджелис, САЩ. Тя става факт, благодарение на 18-годишния Джеймс Хетфийлд и 17-годишния Ларс Улрих. Малко по-късно към тях се присъединява като втори китарист Дейв Мъстейн, а накрая и Рон Макгавни. Последният скоро бива заменен от Клиф Бъртън. Накрая – през 1983 година се присъединява Кърк Хамет,.Така започва историята на един черен диамант в музикалната индустрия, наречен Metallica.

Изяви на ъндърграунд сцената, демо записи - като за начало и така през 1983 година, Metallica издава първия си албум "Kill 'Em All". Изгряването на траш метъла е вече факт. Най-тежкият и спорен албум, издаван в историята. И така до днес - Metallica нямат аналог.

Интересното за името на групата е, че Улрих го "взаимства" от работата с метъл промоутъра Рон Кинтана при създаването на метъл списание. При размисъла за наименования, Кинтана дава идея списанието да бъде наречено "Metallica", но новото предложение на Ларс взима превес. След това – вече знаете.

И така, групата Metallica е светило в музиката, което остава завинаги, а днес ще разкрием 10 неподозирани факта групата и нейните членове! 

Корицата на дебютния им албум "Kill ‘Em All" е трябвало да изобразява тоалетна

Kill em All

Странно, но факт! През 1983 година излиза дебютният им албум, изобразяващ ръка, която държи чук, а около него има кръв. Не това обаче е било първоначалната идея! Хетфийлд, Улрих и останалите са искали името на албума да е "Metal Up Your Ass", а Ларс Улрих разказва, че е пожелал корицата да изобразява ръка, която излиза от тоалетна и държи мачете, с капеща кръв от него. Замисълът на бандата зад изображението била да изплашат "позьорите" и да останат горящите метъл фенове, но агентите им са имали други виждания.

Metallica e имала 8 официални членове

Техните имена са Джейсън, Клиф, Робърт, Кърк, Дейв, Ларс, Джеймс и Рон. 

Metallica

Metallica е първата група, свирила на всички континенти в рамките на една година

Да, това е не само най-успешната метъл група, но и най-бързо развиващата се. Освен това, те здраво държат също класацията за най-успешен концерт на живо за всички времена.

Хетфийлд и неговото ново начало – от пиано, през барабани до китарата

Джеймс Хетфийлд

Още в ранна детска възраст, Джеймс Хетфийлд губи и двамата си родители. Изходът от всичко е само един - музиката. Тя е неговото спасение. Едва на 9-годишна възраст, той се научава да свири на пиано, след това на барабани и накрая - покорява китарата. Така започва и неговата кариера.

Джеймс Хетфийлд се запалва по време на живо изпълнение на сцената

 

Репутацията на групата е поставена в гореща опасност. По време на концерт в Монреал, фронтменът на групата Джеймс Хетфийлд се запалва пред 55 000 фена. Малка подробност е, че китарата му го "спасява" до някъде от големите поражения, които е щял да получи.

"Master of Puppets" е най-изпълняваната песен на живо от Metallica

 

 

Цели 1256 пъти в историята на техните концерти. Текстът разказва за наркотиците и как животът се променя в резултат на тяхната употреба. Подобно на кукловод, упойващите вещества поемат контрол върху съзнанието на зависимия. "Master of Puppets" е обявена за третата най-добра траш метъл песен на всички времена от VH1, който е популярен музикален ТВ канал.

Следвана от песните:

"Creeping Death" -  1209 изпълнения
"One" – 1135 изпълнения
"Seek and Destroy" - 1128 изпълнения
"For Whom the Bell Tolls" – 1034 изпълнения

Джеймс Хетфийлд мрази албума "...And Justice for All"

В интервю през 2007 година Хетфийлд заявява, че ненавижда този албум. Той казва, че дори не може да го слуша! Споделя още, че според него, групата е направила твърде много и са знаели, че трябва да пристъпят към следващ запис. Това става реалност не след дълго, с последващия "The Black Album".

Басистът Клиф Бартън загива на 27 септември, 1986 година при нелеп инцидент

Клиф Бъртън

Бъртън заспива малко преди 7:00 часа на 27 септември. Денят, който се оказва фатален за него. Според показанията на шофьора, автобусът губи контрол и се отклонява, като се изплъзва от пътя (по Е4, на 2 мили северно от Ljungby). След което бусът изхвърча в тревата. Според свидетели, Бъртън излита през прозореца на буса, който след това пада върху него. Изключително трагичен и неочакван обрат на съдбата.

Metallica и делото срещу Napsteр – заветният, дългоочакван удар! 

Metallica се бори активно срещу пиратството в музиката. Заведеното дело от тяхна страна през 13 април, 2000 година срещу Napster е заради рекет и нарушаване на авторски права, също и незаконно използване на аудио записи. Групата смята всичко това за противозаконно и неморално. Успехът закъснява, дори много. След дълги почти 21 години, Metallica спечелва делото! 

Metallica винаги започват изпълненията си на живо с песента Ecstasy of Gold

 

Ecstasy of Gold е създадена от култовия Енио Мориконе за филма "Добрият, лошият и злият" от 1966 г. От 1983, това е песента, с която Metallica открива всеки свой концерт, във версия с аранжимент на Лоренцо Бочи - за духов оркестър.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар