Рим е мечтана дестинация и често предпочитан избор за екскурзия на много българи. Древен град, чийто улици носят историята на хилядолетия величие. Всяка сграда, всеки ъгъл, всеки камък разказва история. Да не забравяме и колко романтичен е. С многобройните си хълмове и панорамни гледки Рим предлага на влюбените си посетители да станат свидетели на едни от най-красивите залези. Излишно е да споменавам и безбройните великолепни места, наситени с магията, която градът носи. Фонтанът ди Треви, Пантеона, Колизеума, замъкът Сант Анджело, Испанските стълби и още много други са част от задължителната туристическа обиколка на всеки посетител.

До тук нищо непознато, дори за всеки, който не е посещавал Рим. Но има доста неща, които сякаш се премълчават за италианската столица, в прекрасните разкази и истории, които четем за нея. Дали защото сме свикнали да го свързваме само с красота, величие, вкусна храна и винаги усмихнати хора, влюбени в живота, или толкова сме мечтаели да отидем, че сме склонни да си затворим очите за някои от гледките, които не сме очаквали.

Снимка: italymagazine.com

Градът приема толкова много посетители, че на втория-третия ден там осъзнах, че чувам много повече английска, френска и китайска реч, отколкото италианска. За най-посещаваните забележителности в града може да ви отнеме от 10 минути до часове чакане, за да ги видите. Фонтанът ди Треви – спряган за едно от най-красивите и романтични места в Рим, почти не се забелязва от постоянната тълпа около него, а опашките за Колизеума са почти километрични.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

През ветровит ден най-много се усеща присъствието на милионите хора. По малките, китни улици, започва да се изпълнява парад на хвърчащи пликчета, салфетки и всевъзможни боклуци. А препълнените контейнери и планините от отпадъци около тях са обичайна гледка за града. Замислих се: многобройните туристи ли изпиваха живота от Рим?

Да оставим настрани посетителите на града. Друга гледка, оставила белег в съзнанието ми, е контрастът между усмивките на безгрижните екскурзианти, незабелязващи застиналите погледи на безбройните просяци. Предполагам, че вече трябва да сме свикнали с подобни картини - във всеки голям европейски град ситуацията е същата.

Снимка: Roma.repubblica.it

Гара Термини е сърцето на обществената транспортна мрежа в Рим. Намира се в централната част на града, освен с изобилието от боклуци районът е известен и с това, че често хора стават жертва на грабежи. През деня хиляди хора минават от там. Нови и нови туристи дърпат своите куфари към хотелите си. Всички отминават забързано хората в краката си - бездомните жители на Рим. Нощем гледката е смразяваща. През нощта Термини напомня на гробище. Не защото е пусто, напротив. Там прекарват нощта десетки бездомни хора.  Телата им са наредени през няколко метра, покрити с вестници и кашони, а най-големите късметлии са с одеяла.

При подобна гледка не знаеш как да реагираш. Как да помогнеш. Дори и да оставиш пари или храна на някого си безсилен и единственото, което ти остава, е да продължиш да дърпаш куфара си и да се прибереш вкъщи като всички останали туристи.

С изписаните до тук редове исках да отгърна една малко по-различна страница за Рим. Отново споменавам, че положението е същото в която и да е европейска столица. Просто се надявам, без значение в Рим, Париж, Берлин или Лондон се намираме, щом видим подобна гледка, ако не друго, то поне да сме благодарни за това, че имаме дом и семейство, а това, че имаме възможността да пътуваме, е просто бонус!

Заглавна снимка: blazingcatfur.ca

Автор

Василена е момиче, което вярва в чудеса. Вдъхновява се от просторните гледки на планината и необятния хоризонт на морето. Обича запознанства с нови и различни хора от всички точки на света. Не се страхува да мечтае и устремено да преследва всяка своя цел.

Напишете коментар